Parlament

Parlament

2021. május 2., vasárnap

Tízmillió statisztikus országa

 Egy egy évvel ezelőtti posztomban azt írtam, hogy Magyarország a tízmillió virológus országa, mert még azok is tuti tippeket adnak koronavírus ügyben, akiket biológiából kegyelemkettessel, a porzóra és a bibére vonatkozó mentőkérdéssel engedtek át az általánosban. Mára viszont statisztikaháború dúl az országban az ellenzék és a kormány között.

Még tavaly ősszel, a járvány második hullámakor nagyon megemelkedett az egymillió főre vetített napi halálozások száma, de az állami média még mindig a járvány kezdetétől számított összesített halálozási adatokkal nyugtatta a lakosságot.

A kormány statisztikája tavaly novemberben

Napi halálozás tavaly novemberben

Orbán a járvány második és harmadik hullámának kezelésére már a svéd modellt választotta, mert jól tudta, hogy még egy a 2020-as tavaszi korlátozásokhoz hasonló zárást már gazdaságilag nem viselne el az ország. A harmadik hullám azonban a vártnál sokkal brutálisabbra sikeredett és 2021 áprilisának végére Magyarországon az egymillió főre eső halálozással világelsővé vált. Ezek a operatív törzs által hivatalos adatok alapján készült statisztikák.

Járvány kezdetétől számított halálozások száma egymillió főre vetítve.

Csakhogy itt volt Orbán csodafegyvere, amellyel nemcsak a koronavírusra, de a gyanútlanul csapdába sétáló ellenzékre is megsemmisítő csapást mért. Miután a magyarok is hozzájárultak a közös uniós vakcinabeszerzéshez, Orbán a kezdetben gyéren csordogáló nyugati vakcinákat az EMA-hoz (Európai Gyógyszerügynökséghez) engedélyezésre be nem adott orosz és kínai vakcinákkal pótolta ki, ezzel oltás tekintetében jókora előnyt szerzett a többi EU-s országgal szemben. Orbán úgy gondolkodott, hogyha a népszerű nyitási lépéseket (teraszon sörözés, edzőtermek látogatása) az oltások számához köti, a lakosság megbocsátja neki a magas halálozási számot. Számítása megint bevált.

Igaz, hogy a keleti vakcinákkal szemben elég nagy volt a lakosság bizalmatlansága, de egyrészt ezt is az "oltásellenes" ellenzékre lehetett kenni, másrész a kormánymédia egy kis statisztika-hamisításért megint nem ment a szomszédba, egyenesen azt állítva, hogy az orosz vakcina sokkal biztonságosabb, mint az amerikai:

Az oltás után elhalálozottak száma

Ebben a statisztikában az volt az óriási csúsztatás, hogy míg az amerikai vakcinákat zömében időseknek adták be, addig az orosz és kínai vakcinákat életerős fiataloknak. Még maga Karikó Katalin, az mRNS típusú vakcináció kifejlesztője is tiltakozott az ilyesfajta csalás ellen, mégis napokig pörgött az állami médiában ez a táblázat.

Egy stúdióbeszélgetésen Deutsch Tamás jött elő egy magánstatisztikával: szerinte a 2010 előtti hét évben 30 000-rel többen haltak meg, mint a 2010-et követő hét évben, tehát a Gyurcsány-kormány valójában egy "halálkormány" volt. Csakhogy Deutsch két óriási hibát is elkövetett: egyrészt abszolút számokat említett, pedig a lakosságszám folyamatosan csökken, így értelemszerűen a halálozások abszolút száma is. Itt is a lakosságszámhoz viszonyított adatot kellett volna felhoznia, de ezenkívül a magyarországi halálozásnak van egy hosszútávú tendenciája: 1994 óta lényegében folyamatosan csökken, kivéve a koronavírusjárvány megjelenését. Ennek oka az egyre javuló közegészségügyi állapot. Vagyis ilyen alapon a Gyurcsány-kormányhoz képest az első Orbán-kormány is "halálkormánynak" tekinthető.

Halálozás és születés alakulása a rendszerváltozás után

Azért a fenti ábrát nézve elborzadhatunk, hogyan nyílik egyre a halálozási és a születési szám közötti olló.

Az i-re pontot aztán megint a miniszterelnök tette fel, aki egy péntek reggeli rádióinterjúban meglehetősen vidám hangon beszélt arról, hogy a járványadatokban szereplő halálozási szám helyett a korábbi évekhez viszonyított többlethalálozást kéne nézni, és ebben nem is állunk olyan rosszul. A következő héten a Parlament elé tárt egy statisztikát, miszerint 2020-ben többlethalálozás tekintetében jobban álltunk, mint az európai átlag. Csakhogy itt megint elkövette azt az óriási csúsztatást, hogy az adatokból kihagyta a harmadik hullám áldozatait, pedig nálunk pont annak a hatása volt a legbrutálisabb.

A harmadik hullám Magyarországon (zöld görbe)

Ez mégis elég volt az állami híradónak, hogy ilyen címmel tudósítson: Az oltásellenes baloldal hamis halálstatisztikával riogat. Nos, ha többlethalálozásról beszélünk, nézzük az idei adatokat is:

Halálozási statisztika a korábbi évekkel összehasonlítva

Egy városi legenda szerint Churchilltől származik az a mondás, hogy "csak abban a statisztikában hiszek, amit én hamisítottam" (valóságban sohasem mondott ilyet). A statisztika-háborút is Orbán fogja megnyerni, mert az ő adatai alapján nyitnak az éttermek, a szállodák, a stadionok. A sok halott pedig megmarad egy-egy elszigetelt család saját tragédiájának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése