Parlament

Parlament

2020. április 21., kedd

Tízmillió virológus országa

Azelőtt tízmillió labdarúgás-szakértő országa voltunk, ma már legfeljebb csak az egy főre eső labdarúgó-stadionok számával dicsekedhetünk. Viszont a koronavírushoz mindenki ért, rádióban, televízióban, nyomtatott sajtóban, közösségi médiában mindenki osztja az észt járványügyi szempontból: túl kevés tesztet végzünk, nem kéne annyi tesztet végezni, túl szigorúak az intézkedések, nem kellenek ilyen szigorú intézkedések, kevés a lélegeztető gép, sok a lélegeztető gép stb.
Manapság már mindenki a Johns Hopkins University vírustérképét böngészi, még az operatív törzs napi ülésén is ez van fenn a kivetítőn. Természetesen nem múlik el úgy nap, hogy én is ne vessek rá egy pillantást. Én sem akarok kilógni tízmillió honfitársam sorából, én id folytatok egy kis virológiai elmélkedést.

Miért éppen most?

Miniszterelnökünk szerint eljött a világjárványok kora, egyre több, a mostanihoz hasonló járványra kell számítanunk. De vajon igaza van-e?
Korábbi posztomban már írtam, hogy az én életemben, de még szüleim életében sem volt ilyen méretű világjárvány. A 100 évvel ezelőtti spanyolnátha idején még világturizmusról nem beszélhettünk, de a világkereskedelem volumene is töredéke volt a mostaninak, mégis három hullámban söpört végig a Földön, megfertőzve a világ lakosságának harmadát, elpusztítva a népesség tizedét. Viszont a globalizáció már egy-két évtizede elérte a mostani szintet, eddig mégis megúsztuk komolyabb járvány nélkül. Mi lehet az oka?
Ha majd véget ér a Nagy Ragály, bizonyára választ kapunk arra, hogy vajon egy kivételesen jó terjedőképességű, nagy túlélőképességű kórokozóról volt csupán szó, mely tényleg csak százévenként egyszer fordul elő, akárcsak a bolygónkat elérő aszteroidák véletlenszerűsége, vagy valóban egy tendenciának vagyunk a tanúi?

Miért ilyen magas Magyarországon a koronavírus mortalitása?

Az említett vírustérképet böngészve hamar észrevehetjük, hogy a elhalálozottak/fertőzöttek aránya nálunk kiugróan magas, 10 % fölött van. Három magyarázat is létezik, mindhármat újságban olvastam:
  1. Főleg az ellenzék szereti hangoztatni, hogy a magyar magas mortalitás a hazai egészségügy hű tükre: szarok a kórházak, nem tudják megmenteni a betegeket.
  2. Kevés a tesztelés (valóban, Ausztriában vagy Csehországban egy hét alatt végeznek annyi tesztet, mint nálunk eddig összesen), a valós fertőzésszám alulbecsült, ezért jön ki magas halálozási ráta. Azért itt muszáj elmondanunk, hogy a tesztkészletek ára nem két fillér, és éppúgy hiánycikk a világpiacon, mint a maszk vagy a lélegeztető gép.
  3. Ha megnézzük a hazai elhunytakat, szinte mindegyiküknek volt egy komoly alapbetegsége. Sokak szerint ha a beteg koronavírussal fertőzött, akkor is ezt írják be a halál okának, ha egyébként az alapbetegségével kapcsolatban lépett fel halálos komplikáció.
Nekem az a gyanúm, hogy mindhárom magyarázatban van némi igazságmorzsa.

150 millió maszkot szereztünk be, de miért osztogatjuk őket főleg balkáni országokban?

Szerintem az, hogy magyarlakta területekre szájmaszkokat juttatunk, ez teljesen normális. Viszont Horvátországon, Szlovénián és Szerbián kívül feltűnően sok maszkot küldtünk magyarok által nem lakott területekre Észak-Macedóniába, Bosznia-Hercegovinába vagy éppen Olaszországba.
Szerintem Orbán már egy nyugat-balkáni vezető szerepre, egy EU utáni időszakra készül, ez a szolidaritás jól illeszkedik korábbi balkáni politikájába (lásd még Gruevszki bújtatását). Vegyük észre, hogy járványügyben szinte minimálisan működünk együtt szövetségeseinkkel, az Európai Unióval, sőt konkurensként lépünk fel velük szemben a védőeszközökért folytatott csatában.

Miért rendeltünk megdöbbentően sok lélegeztető gépet, miért ürítettünk ki megdöbbentően sok kórházi férőhelyet?

A kormány a kórházi férőhelyek 60%-ának felszabadítását rendelte el, és Szijjártó Péter maga mondta el az ATV-ben, hogy 15 000 (!) lélegeztető gépre van szerződésünk. Ez nagyon magas szám még a legfertőzöttebb országokkal összevetve is. Miért számítunk ilyen nagy számú megbetegedésre?
Az én véleményem szerint a válasz összefügg Orbán egy másik kijelentésével, miszerint május 3-án (születésnapomon, anyák napján) fog tetőzni a járvány Magyarországon.
Meggyőződésem, hogy komolyabb gazdasági csőd nélkül a jelenlegi korlátozó intézkedések már nem tarthatók sokáig, ezt Orbán is jól tudja, ezért májusban fokozatosan enyhíteni fogják a korlátozásokat, melynek következtében óhatatlanul ugrásszerűen fog nőni a fertőzésszám. Erre készülünk, de lehet, hogy még itt is játszani fog egy balkáni szolidaritási akció.

Mi Orbán terve az ellenzéki-vezette önkormányzatokkal és az ellenzéki médiával?

Orbán mestertervéhez hozzátartozik, hogy a járvány kapcsán is ahol lehet, belerúg az ellenzék által irányított önkormányzatokba. Ennek része a Karácsony Gergely elleni média-össztűz egy idősotthon kapcsán, ahol valóban méltatlanul sokan haltak meg a vírus következtében, de ebbe a sorba tartozik a települési önkormányzatoktól a kizárólag kormánypárti többségű megyei önkormányzatok kezére játszani jól jövedelmező ipari területeket, például a gödi Samsung-gyárat.
Az ál- és rémhírek elleni harc jegyében a felhatalmazási törvény kihirdetése óta folyamatos harc folyik az ellenzéki média és ellenzéki hírportálok ellen. Nem volnék meglepve, ha az elkövetkező hetekben demonstratíve betiltanának egy-két ellenzéki hírportált, én a 444-et látom most erre legesélyesebbnek.

Hát ezek az én virológiai teóriáim. Remélem ugyanannyira légből kapottak, mint amiket máshol lehet olvasni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése