Parlament

Parlament

2020. április 7., kedd

A ragály és a média

Kevés dolog van, amit nem érint mélyen a koronavírus-járvány, de a médiát fenekestül felforgatta. Ez igaz a nyomtatott médiumokra, a lineárisan sugárzó médiumokra (tévé, rádió) valamint az internetes portálokra és közösségi médiumokra.
Ami a nyomtatott sajtót illeti, azok a kiadványok, amelyek a járvány miatt felfüggesztett eseményekhez kapcsolódnak, okafogyottá váltak. Ez lett a sorsa Orbán kedvenc újságjának, a Népsportnak Nemzeti Sportnak is.
A szerkesztőség egyelőre csak a vasárnapi lapszámot szüntette meg, hiszen leállt a szombati sportdömping, de természetesen hétköznap sem nagyon történnek friss sportesemények, Európában talán egyedül Belarusz nem állította le sportéletét (hiszen Lukasenka szerint a sport és vodka pusztítja a vírusokat).
Ugyanígy bajban vannak a színházi élethez kötődő kiadványok is, hiszen március 12-étől már csak online karanténszínházak működnek.
Mi még járatjuk a HVG-t, és természetesen a postás - ugyanúgy, mint eddig - minden csütörtökön ki is kézbesíti.
A televíziók műsorstruktúrája is teljesen átalakult. A sportcsatornákon régi sporteseményeket nézhetnek azok, akik nem tudnak sportközvetítés nélkül létezni. A kereskedelmi televíziókon a folyamatos gyártású szappanoperák forgatásának felfüggesztése miatt ezek a sorozatok leálltak: a múlt héten ért véget a Mintaapák az RTL Klubon, hamarosan leáll a Barátok közt, ahogyan a TV2-n már leállt a Jóban, rosszban. Szünetelnek a valóságshow-k, vetélkedőműsorok, tehetségkutató műsorok. Érdekes színfoltja a két nagy kereskedelmi adó háborújának, hogy amikor a TV2 kineszelte, hogy az RTL Klub egy, a világban elterjedt licencműsorral, az Álarcos énekessel készül, azonnal lemásolta a műsort (persze licencdíj nélkül), és megcsinálta a Nicsak, ki vagyok? című élőshow-t. Egy időben sugározták a két műsort, az RTL felvételről, a TV2 élőben, vicces volt ide-oda kapcsolgatni a két műsor között.
Álarcos énekes (RTL Klub)
Csakhogy a TV2 élő műsorának betett a vírus, így ezt a csörtét az RTL Klub nyerte meg, a hét végén lesz a műsor döntője.
Ez a fajta trollkodás különben nem számít ritkaságnak a két csatorna között, egy éve a TV2 ugyanígy lopott el egy licencvetélkedőt az RTL-től, A Fal-at, ők Piramis néven, licencdíj nélkül adták a lényegében teljesen ugyanolyan vetélkedőt.

Nicsak, ki vagyok? (TV2)
De sok-sok évvel ezelőtt az RTL Való Világ néven trollkodott bele a TV2 frissen indult Big Brother-jébe. És ha valamelyikőtök esetleg ideológiai alapon tenne különbséget a TV2 és az RTL között, annak elárulom, hogy az is csak leosztott szerep, hogy az RTL híradója kormánykritikus, a TV2 pedig a legkormánypártibb híradót adja. Ne felejtsük el, hogy a TV2 vezérigazgatója nemrég még az a Dirk Gerkens volt, aki a médiaháború kirobbanásakor még az RTL Klub élén vívta szabadságharcát a kormánnyal szemben.
Ami az internetes médiumokat illeti, a kormányzat az új felhatalmazási törvénnyel harcot hirdetett az "álhírek terjesztése" ellen, a reggeli közszolgálati híradóban külön rovatot szentelnek a ballib portálok (Index, 444, HVG, 168Óra, 24.hu) állítólagos ál- és rémhíreinek. Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy a végső cél ezeknek az oldalaknak mondvacsinált alapon történő betiltása.
Mindenesetre az említett oldalak óvatosabbak lettek, a cikkek utáni szabad kommentelési lehetőséget vagy teljesen elvették, vagy jelentősen csökkentették. A 168Óra, amely eddig minden cikke mögé kitette a Disqus-modult, és el is lepték a szélsőjobboldali, antiszemita kommentelők, múlt hétfőn, a felhatalmazási törvény kihirdetésének napján azonnal, mirnixdirnix megszüntette a kommentelés lehetőségét.
Bezzeg a közösségi média virágzik. Nem is gondoltam volna, hogy a bezártság ennyi kreativitást szabadít fel az emberekből. Már korábbi posztjaimban írtam a számtalan mardjotthon-dalról, de mostani posztom végén sem tudom megállni, hogy két zseniális szösszenetet ne osszak meg veletek:

---

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése