Parlament

Parlament

2020. március 14., szombat

Elmaradt sítúra

Hónapok óta készültünk egy családi síelésre Schladmingba, Ausztriába. Pont oda mentünk volna, ahol tavaly is voltunk. Egészen szerdáig reménykedtünk, hogy elutazhatunk. Szerdán a főnököm közölte, hogy miután visszajövök, két hétig maradjak otthon. Ugyanezt mondta Kati főnöke is. Aztán az iskolában is kijött a rendelet, hogy aki külföldre megy, hazatérése után két hétig ne menjen iskolába. Szerdán még az osztrák szállásadó azt mondta, hogy a panzió telt házzal üzemel, a síliftek járnak, úgyhogy a szerződés szerinti 90 %-os díj illeti meg őket lemondás esetén.
Csütörtökre lezárták a tiroli sípályákat, ezt pénteken követte Vorarlberg és Salzburg, ma pedig bejelentették, hogy március 15-ével véget ér a síszezon Ausztriában. Sógornőmnek sikerült megegyeznie a szállásadóval, hogy az előlegek nála maradnak és azt betudja majd egy későbbi foglalásba. Szerintem a szállásadó járt jól, mert a síliftek leállásával egyértelműen megvalósult a vis major helyzet.
Akik ma úgy döntöttek, mégis Ausztriába mennek, gigasorra számíthattak Hegyeshalomnál. Szóval jól döntöttünk, bár nem gondoltuk volna, hogy ilyen gyorsan eszkalálodik a járványhelyzet Európában.


A  színházak, mozik, iskolák bezártak, Kati és Bori 11-én az Erkel utolsó előadásán vettek részt. Támogatom azt a mozgalmat, hogy akinek színházjegye van a pandémiás időszakra, az ne váltsa vissza a jegyét, legalább ennyivel járuljon hozzá a színházak veszteségéhez. Ugyanígy gondoltam arra, hogy nem bánom az osztrák sítúrára kifizetett előlegemet, Ausztria az idegenforgalomnak második legjobban kitett ország Európában, Olaszország után, rájuk is ráfér a szolidaritás.
Sokan bírálják a kormány pandémiás intézkedéseit, de az az igazság, hogy nemcsak a rendszerváltozás óta nem volt járványügyi vészhelyzet, de az én életemben sem. Vagyis ilyen helyzetre nemcsak tapasztalat nincs, de történelmi emlékezet sem.
1963-ban, hét éves koromban a Royal Szállóban feketehimlő tünetei tűntek fel egy alkalmazottnál, ezért azonnal karantént rendeltek el. Budapesten feketehimlő-pánik volt. Szerencsére a feketehimlő ellen volt védőoltás, aki tehette, beoltatta magát. Minket is vittek a szüleink oltatni. Akkoriban a himlőoltást nem fecskendővel adták, hanem egy kis orvosi lándzsát egy Petri-csészében lévő szerbe mártották, és azzal megkarcolták az ember vállát. Egy hét múlva ellenőrizték, hogy "megeredt"-e az oltás, vagyis az oltás helyén kialakult-e himlő által okozott kiütés. Akinél igen, az védettnek volt tekinthető, akinél nem, annál megismételték az oltást.
Furcsa pikantériája a történetnek, hogy pont abban az évben mutatták be a Meztelen diplomata című filmet, mely Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című regénye alapján készült. A könyvet nem olvastam, a filmet egyetemista koromban, több mint tíz évvel később láttam. Színészlegendák játszottak benne.
Izraelben már egy hete beutazási tilalom van, tegnap óta pedig tilos Izraelből Magyarországra beutazni. Orsit pár hónapig biztos nem láthatjuk, bár egyikőnk sem tervezett utazást erre az időszakra. Nem tudom, mit hoznak Magyarországon az elkövetkező hetek. Látható, hogy Olaszországban, és legújabban Spanyolországban elszabadult a pokol. Mi még nagyon a járvány elején vagyunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése