Parlament

Parlament

2020. március 16., hétfő

Van egy Kossuth-díjas osztálytársam!

Furcsa körülmények között hirdették ki az idei Kossuth-díjakat. Csak az újságokban tették közzé, de az ünnepélyes átadás a járványhelyzet miatt elmaradt. Pedig volt gimnazista osztálytársam, Skardelli György megkapta a legmagasabb művészeti elismerést.
Persze sejtettük, hogy a Puskás Aréna tervezője nem marad díj nélkül, magáról az arénáról is többször posztoltam már, egyszer, amikor bejártuk a még épülő stadiont osztálytársaimmal, egyszer pedig az avatás után. És bár a Puskás Aréna a jelenlegi kormányzat kedvenc középülete, a díj mégsem tekinthető "kurzusdíjnak", hiszen Skardelli Gyuri az elmúlt évtizedekben jó néhány jelentős épületet tervezett és élete során sok díjat és kitüntetést kapott értük.
Csak néhány a Skardelli-házak közül:
Pannonhalmi Apátság fogadóépülete

Pécsi Gandhi Gimnázium

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportközpont
Knorr-Bremse irodaház
Papp László Sportaréna
Hold utcai sportközpont (még épül, ennek helyén dolgozott Kati)

Tevékenységéért Gyuri megkapta az Ybl-díjat, a Prima Primissima-díjat, tagja a SzIMA-nak (Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia) és az MMA-nak (Magyar Művészeti Akadémia).
Itt érdemes megállni egy szóra: az Orbán rendszer az MMA-t az Alaptörvénybe emelte és alaposan kistafírozta (bár egyik épületüket, az Ybl-villát végül átadta a Türk Nemzeti Tanács magyarországi irodájának), a SzIMA viszont eszi a jogaitól és pénzétől megfosztott MTA keserű kenyerét. A Jelenlegi díjazottak között egyetlen SzIMA-tag van, az éppen Skardelli György, bár az ő méltatásánál is csak az MMA-tagságot emelik ki:
Ybl Miklós-díjas építész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja részére Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során létrehozott, a funkcionalitást, a fenntarthatóságot és az esztétikumot tökéletesen ötvöző, a múltból átemelt és a kortárs építészeti értékeket összhangba hozó, a városkép egységét és sajátos jegyeit mindig szem előtt tartó tervezői-alkotói életműve elismeréseként.
Egyelőre a járvány miatt mi, osztálytársak sem tudjuk Gyurit megünnepelni, de azért reméljük, hogy még sor kerül rá.
Nem Gyuri az egyetlen Kossuth-díjas osztálytársam. Az általános iskolában együtt jártam Szirtes Ágival, aki Gyurihoz hasonlóan Kossuth-díjas és Prima Primissima-díjas egyszerre, igaz, ő fordított sorrendben kapta meg ezt a két rangos elismerést. Ő is a Móriczba járt, akárcsak én, de egy párhuzamos osztályba, és köszönésen kívül nem sok közünk volt egymáshoz.
Idén kapott Kossuth-díjat a Kaláka együttes is, melynek alapítója, Gryllus Dániel szintén móriczos volt. Fiatalabb koromban annyira rajongtam a Kalákáért, hogy katonaságom alatt legelső eltávozásom egy Kaláka-koncertre vezetett. Később is havonta jártam Kalákára. '89-ben Katival voltunk a 20 éves jubileumi koncertjükön, egyik dalukat játszottuk le zenének az esküvőnkön. Tavaly volt az együttes 50 éves, jogos a Kossuth-díj.
Több volt osztálytársamhoz kötődik Kossuth- vagy Széchenyi-díj: egyik osztálytársam édesapja, Albert Gábor író öt éve kapta meg a Kossuth-díjat, egy másiknak a bátyja, Füredi Zoltán matematikus pedig két éve a Széchenyi-díjat. De van osztálytársam, akinek édesapja Állami díjas volt, az átkosban ez volt a Széchenyi-díj elődje.
Vigyázzatok magatokra, ezekben a ragályos időkben merítsetek erőt abból a Kaláka-dalból, ami a mi esküvőnkön is szólt, Kányádi Sándor: Két nyárfa:

---

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése