Parlament

Parlament

2019. május 28., kedd

Puskás '19

2002. április 2-án, Puskás Ferenc 75. születésnapján átkeresztelték az egykori Népstadiont Puskás Ferenc Stadionra. Az ekkor már nagy beteg Öcsit kihozták a kórházból, hogy bemutassák neki a kisebb ráncfelvarráson átesett stadiont, még kezdőrúgást is tett, de már nem sokat fogott fel az egészből.
Ez az akció éppúgy hozzátartozott a Fidesz 2002-es tavaszi hadjáratához, mint az új Nemzeti Színház felavatása, a Terror Háza Múzeum megnyitása vagy az egykori Ganz területén a Millenáris Park épületegyüttesének átadása. Sajnos a végeredményt tudjuk: a stadionkeresztelő után öt nappal a Fidesz elveszítette a parlamenti választást és nyolc évre ellenzékbe kényszerült.
Négy év múlva Öcsi meghalt, hatalmas gyászszertartás volt a nevét viselő arénában. A Szent István Bazilika altemplomában temették el, ami bizonyára nagy megtiszteltetés a leghíresebb magyarnak, de amikor egyszer érdeklődtem, hogy lemehetek-e megnézni a sírját, azt mondták, hogy az altemplom csak csoportosan látogatható.
A stadion sem húzta sokáig, a felső karéját hamarosan végleg le kellett zárni, mert életveszélyes volt, az utolsó mérkőzést 2014-ben játszották benne, utána végleg bezárták. Az '53-ban átadott Népstadiont az az ifj. Dávid Károly tervezte, akinek Ferihegyi Repülőtér eredeti épületét valamint a MOM kultúrházat is köszönhetjük.

Az új Puskás Stadionra pályázatot írtak ki, a régi Puskás és a Papp László Sportaréna közé, nagyjából a mostani szoborsor, a dromosz helyére. Volt gimnazista osztálytársam, Skardelli Gyuri tervezte a Papp László Sportarénát, a Kavicsot is, mert a korábban a helyén álló Budapest Sportcsarnok egy karácsonyi vásár alkalmából leégett. Skardelli Gyuri más koncepcióval indult neki a stadionpályázatnak: a régi stadionba tervezte elhelyezni a teljesen más paraméterekkel épülő, a FIFA és UEFA előírásoknak megfelelő arénát. A "stadion a stadionban" koncepciót annak rendje és módja szerint el is meszelték a pályázaton, hogy aztán később rájöjjenek, mégis ez volna a jó megoldás, hiszen egy vadonatúj stadion mellett egy omladozó másiknak nem sok értelme van.
A koncepció lényege az volt, hogy a nyugati rész pilonsorát a keleti oldalon ugyanolyanokkal kiegészítik. Az új aréna a kisebb küzdőtér (nincs atlétikai pálya) valamint a meredekebb, háromkarélyos nézőtér miatt kisebb átmérőjű, a kettő közötti tér edzőtermekkel, szállodával, konferencia-központtal, irodahelységekkel került volna kitöltésre. Meg is rendelték a tervezést Skardelli Gyuri cégétől a Köztitől, de végül is a koncepció két ponton is megbukott:

  • Megállapították, hogy a régi pilonok nem maradhatnak meg, mert statikailag nagyon rossz állapotban vannak. Sajnos a toronyépület kivételével az egész stadiont le kellett bontani.
  • A külső és belső falak közötti rész beépítése rendkívüli módon megdrágította volna a beruházást, ráadásul el is húzódott volna az építkezés.
Végül is az eredeti tervekre hajazó, de vadonatúj stadion felépítése mellett döntöttek: az eredeti pilonokkal megegyező, a szurkolók retinájába "beégett" rácsos pilonok adják meg az épület karakterét, melyekben nemcsak lépcsőház van, de egyszersmind ezek tartják az épület tetejét alkotó gigantikus acélrács-szerkezetet. (A közhiedelemmel ellentétben a fedett stadionokban a tető nem annyira a szurkolókat, mint inkább az épület állagát védi).
Csak érdekességként említem meg, hogy tavaly tavasszal, amikor már kezdték beemelni a tetőszerkezetet, még olyan cikk jelen meg az Origón, melynek újságírója még mindig úgy tudta, hogy az épülő stadion a régi stadion mellett van. Pedig akkor már az egész kerületből látszott a hatalmas épület.
Idejekorán szóltunk Gyurinak, hogy a volt osztálytársaknak mindenképpen szervezzen valamikor egy stadionlátogatást még valamikor az építés során. Erre a látogatásra került sor múlt pénteken.
Kezdődik a látogatás
A mérnök úr
A bejárás előtt egy 20-25 perces prezentáció várt ránk, amikor is nagyon sok műszaki érdekességet megtudtunk a régi és az új stadionról. Például tudtátok-e, hogy a tetőelemeket egy Belgiumból kibérelt 1250 tonnás daruval emelték be a helyükre? A darut 62 kamion hozta ide, külön megerősített útpályát kellett építeni a stadion köré, ami elbírta ezt a roppant súlyt. A friss betont a helyszínre telepített betonkeverő üzemből kapták. A nézőtér háromkarélyos, a második és harmadik karély között lesznek az úgynevezett sky-boxok, melyek bérelhetők VIP-rendezvényekre, üzleti tárgyalásokra (egy osztálytársam meg is jegyezte: inkább NER-boxnak kéne nevezni). A meredek lelátók által közrefogott küzdőtér annyira torzítja a perspektívát, hogy a keleti oldali VIP-részéről áttekintve a nyugatira úgy tűnt, hogy nem szimmetrikus az elrendezés. Kérdeztem Gyurit, aki viccesen válaszolt: Mi szimmetrikusnak építettük, most szólj, ha valamit elrontottunk. Egyébként a látogatásoknak hamarosan vége, kezdődnek a belső szakipari munkák, egyidejűleg 1400 ember fog dolgozni egyszerre az építkezésen, hogy készen legyenek november közepére.
Sok fotót is készítettem, de megkértek bennünket, hogy közösségi oldalra ne tegyük ki őket, szerencsére az új Puskás építése elég jól dokumentált, a neten számos fotó és film található róla, sőt saját szócikke van a Wikipedián.
Osztálytársaim nem voltak egyöntetűen lelkesek attól, hogy megnézhessék hazánk jelenlegi legnagyobb építkezését. Egyikük ezt írta:
"Nem tudom elhessegetni magamtól a gondolatot, hogy ez olyan mint Hitler és Speer története, annak ellenére, hogy Orbán nem Hitler, Gyuri meg nem Speer, de középületeket építeni az mindig egy jó, szoros kapcsolatot feltételez az aktuális hatalommal, más szóval ki kell hogy szolgálja azt. Ez eddig rendben is van, az építesz függetlensége nem az MTA vagy a bíróságok függetlensége. Talán abban független hogy hogyan (bár állítólag a Karmelita Kolostor tetőcserepét Orbán választotta ki!) épít, nem abban hogy mit. Biztosan szép az építmény, Gyuri bizonyosan nagyon jó építész, de ez teljességgel érdektelen (pl. a Nemzeti: Schwajda "építészének" a műve ahelyett ami az Erzsébet térre terveződött). Bizonyítékként a Nemzeti, Liget, Vár, aztán nem beszelve egyéb esztétikai rondaságoktól úgy is mint emlékezetpolitika. Más szóval funkció, esztétika minden alárendelt annak, hogy használ-e Orbánnak. Hol a határ, amíg együttműködünk az aktuális rezsimmel? Most jöhetne néhány száz oldalnyi felsorolás a Fidesz és Orbán viselt dolgairól."
Bár tudom, hogy a stadionoktól nem lesz jobb a magyar labdarúgás, nem tudtam ezt az építményt nem mérnöki szemmel nézni, és bevallom lenyűgözött. Orbán rezsimje múlandó, de ez a stadion száz év múlva is állni fog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése