Parlament

Parlament

2019. május 27., hétfő

Egy fake-news természetrajza

Már régóta nem hallgatom a Vasárnapi Újságot, pedig a rendszerváltás egyik legendás rádióműsora volt. Tegnap, az EP-választás reggelén azonban kivételt tettem, kíváncsi voltam, mivel mozgósít a Fidesz az utolsó órákban.
Volt egy interjú Kocsis Mátéval, a Fidesz frakcióvezetőjével, aki el is mondta a már unalomig ismert lózungokat, hogy ez a választás most nagyon fontos, mert most dől el Európa sorsa, most a bevándorlásellenes erők csapnak össze a sorosista bevándorláspártiakkal, de mi megvédjük kultúránkat és kétezer éves vallásunkat satöbbi-satöbbi-satöbbi. Ekkor a riporter egy nagyon érdekes kérdést tett fel:
- Frakcióvezető úr, mit szól ahhoz, hogy Brüsszel már 2010-ben is betelepedési terveket szövögetett, és Magyarországra 83 millió, Az egész unió területére pedig 4 milliárd menekültet telepítenének be?

Micsoda? 83 milliót? Talán 83 ezret, nem? - mondtam magamban.

De Kocsis Máté is megerősítette, hogy ő is olvasta a tanulmányt, amelynek megírásában egy CEU-s oktató is közreműködött, és bizony ilyen őrült tervek fogalmazódnak meg Brüsszel boszorkánykonyhájában, ezért is kell elmennünk szavazni, és megállítani a migrációt.
Az elhangzott szám annyira abszurd volt, hogy muszáj volt utánanéznem. Meg is találtam a Pesti Srácoknak azt a május 24-i cikkét, mely a hazánkba betelepített 83 millió ember apokalipszisével riogat. Le is hivatkozzák az Unió ominózus tanulmányát.
Nem tudom, hányan voltak akár a Vasárnapi Újság hallgatói, akár a Pesti Srácok olvasói közül, akik vették a fáradságot a tanulmány átfutására, de én vettem a fáradságot, röviden összefoglalom:

Már 2009-ben azon gondolkodtak az Unióban, hogy a nemzetek közötti szolidaritás jegyében ki kellene dolgozni egy szabályrendszert a menekültek Unión belüli elosztására. Olyan modellt dolgoztak ki, melyben a tagországok egy főre eső GDP-jét, lakosságszámát és népsűrűségét megadott súlyozással figyelembe véve határozzák meg az arányszámokat. A különféle súlyozási faktorokkal négyféle modellt futtattak le. Ahhoz viszont, hogy egyes tagországokban ne legyen túl nagy a népsűrűség, a modellnél úgynevezett népsűrűségi küszöböt vezettek be, mely az első modellfuttatásokban 200 ember/km2 volt. Ez alapján azonban pont Európa leggazdagabb országai, Belgium, Németország, Hollandia, az Egyesült Királyság kiestek volna, mint potenciális befogadó országok, mert ezekben az országokban a népsűrűség már most magasabb, mint 200 fő/km2.
Ennek az anomáliának a feloldására a következő modellfuttatásokban 1000-re emelték a népsűrűségi küszöböt (még így is akadt egy ország, Málta, ahol a népsűrűség még 1000-nél is magasabb). Ez persze hazánkra nézve alig változtatott a befogadásra javasolt menekültek viszonyszámán, nagyjából az Európába menekülők 2%-a esne ránk. Na de honnan jött ki a 83 millió ember?
Hát úgy, hogy ha beszorozzuk hazánk területét (93 000 km2) a modellben használt 1000-es népsűrűséggel, akkor 93 millió ember adódik, ebből levonva Magyarország jelenlegi lakosainak számát tényleg 83 millió jön ki. Csakhogy a tanulmányban ez az 1000-es szám csak egy paraméter volt, szó sem volt arról, hogy akár Európa, akár Magyarország ilyen irdatlan tömegű menekültáradat befogadására készül, egyszerűen csak emelni szerették volna a gazdag, de sűrűn lakott országokra eső kvótát. És valóban, ha összehasonlítjuk a tanulmány 1-es és 3-as táblázatát, jól láthatjuk, hogy így Németországra 50%-kal magasabb kvóta jut.
Még azt is elhiszem, hogy a Pesti Srácok újságírója egy hangot sem értett ebből a tanulmányból, de sokkal valószínűbb, hogy a tények elferdítésével egy orbitális migránsozást dobott be két nappal a választások előtt.

A Vasárnapi Újság a választási kedvet egy kis buzizással is fokozta, tudjuk, ez nagyon népszerű téma egyes fideszes politikusoknál. A műsorblokk lényege az volt, hogy az Eurovíziós Dalfesztiválon már a heteroszexuális fehér férfiak nem rúghatnak labdába, mert csakis a transzszexuálisokat, biszexuálisokat és melegeket favorizálják, a fesztivál valójában nem más, mint egy évente megrendezésre kerülő Pride, és szegény Pápai Joci is ennek lett az áldozata.

Hát így buzdította a Vasárnapi Újság szavazásra a Fidesz választóit. Ennek ellenére (vagy talán éppen ezért) két markánsan Európa-barát párt, a DK és a Momentum jelentősen előretört, előbbi 16 %-kal, utóbbi 10-zel meghatározó középpárt lett, miközben az MSZP és a Jobbik alig tornázta magát a bejutási küszöb fölé, az LMP-t pedig még a Kétfarkúak is megverték. És úgy néz ki, hogy Európa is talpon maradt, vagyis nem kerültek többségbe - de még csak döntéskikényszerítő helyzetbe se - a populista erők.

Hajrá Európa, hajrá magyarok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése