Parlament

Parlament

2020. március 28., szombat

Születésnap ragály idején

Petra lányunk 16 éves lett. Már hónapok óta készült a sweet sixteen-re, erre most tessék, beütött a ragály. (vigasztalásul mondogatjuk neki, hogy amikor majd az unokája kérdi, hogy nagyi, te mit csináltál a Nagy Ragály idején, akkor majd párásodó szemmel mesélheti, hogy jaj, kisunokám, pont akkor töltöttem be a 16-ot, tudod, milyen szép lány voltam akkor?)
Szóval két bulit is eltervezett Petra, egy családit és egy baráti köröset. Most mind a kettőnek keresztbe tett a karantén. Épp ezért próbáltuk neki valahogy mégis emlékezetessé tenni az eseményt.
Bori már előző este hazabiciklizett az albérletéből, hogy a nagy nap reggelén ő készíthesse a reggelit.


Banános-datolyás goffrit sütött, amit juharszirupon karamellizált banánszeletekkel, áfonyával, naranccsal, joghurttal fogyasztottunk.
Reggeli után sietni kellett, mert Skype-konferenciát szerveztünk Petra köszöntésére.
Budapestet, Csömört, Ercsit, Miskolcot és Tel Avivot kapcsoltuk össze a világhálón. Azért az elég vicces volt, ahogyan a Boldog szülinapot dalt próbáltuk elénekelni a különböző késleltetési idejű netes kapcsolaton keresztül.
Összekapcsolódott a család
A videó-konferencia után került sor a szűk családi köszöntésre. Ekkor játszottam le azt a dalt, amit Petra köszöntésére énekeltem Neil Sedaka Sweet Sixteen című slágerére saját magyar szöveggel.


(Ugyanezt a dalt eredeti szöveggel kilenc és fél évvel ezelőtt elénekeltem Orsi születésnapjára is. Ez volt első Facebook-os videó-feltöltésem)
Míg Petra és Bori egy Marvel-filmet néztek, Kati elkészítette az ebédet (zelleres burgonyakrémleves baconos chipsszel és rántott karaj sült burgonyával, tejfölös uborkasalátával). Az ebédet erkélyünkön költöttük el.
Ebéd után Petra és Bori tesófotókat készítettek szintén az erkélyünkön.


A tortát már csak az ebéd miatt félbehagyott film befejezése után ettük. Ezt is Kati készítette: erdei gyümölcsös sajttorta volt.

Soha rosszabb születésnapot, reméljük, sikerült valamennyit enyhítenünk a bezártságon.
Nekünk, számítástechnikával foglalkozóknak a kettő hatványai mágikus számok, hiszen a kettes számrendszerben ezek alkotják a 10-et, 100-at, 1000-et stb. Petra idén 16, vagyis 24 éves, ami kettes számrendszerben 10 000. Én pedig 64 leszek, vagyis 26, vagyis 1 000 000! A számítástechnikában mindent kettő hatványában fejezünk ki, az ezer, vagyis a kiló nálunk 1024, vagyis 210, a millió, vagyis a mega pedig 1 048 576, vagyis 220.
Remélem Petrának is csak egy bizarr emlék marad a Nagy Ragály, ahogyan remélhetőleg valamennyiünknek. Vigyázzatok magatokra!
#MARADJOTTHON, #TÚLÉLJÜK, #HALÁLAVÍRUSRA


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése