Parlament

Parlament

2020. március 24., kedd

Homeoffice-olj, ne kufircolj - a Ragály első hete


2020. március 16., hétfő

Mivel már péntek este kiderült, hogy Petrának nincs suli, gyanítjuk, hogy hasonló intézkedések lesznek a munkahelyeken is. Minden esetre elhatározzuk, hogy kerüljük a tömegközlekedést, Katit én viszem be a munkahelyére, így én is viszonylag hamar beérek.
Összeültünk a tárgyalóban és megbeszéltük, hogy home office üzemmódra térünk át, mindenkinek tisztáztuk, mi a feladata ebben a rendkívüli időszakban, mindenkinél beélesítettük a távelérési módot. A helyzetről tájékoztattuk minden fontosabb üzleti partnerünket, legfőképpen a Paksi Atomerőműt.
Ebéd után átautóztam a CENTROMATIC-irodába, ami még üzemel, és itt is beélesítettem a távelérési módot, bár itt remélhetőleg sok dolgom nem lesz, mégis hozzá tudok férni minden dokumentumhoz.
Bevettem magam Bori szobájába, ez lesz jópár hétig az irodám.


Délután elautóztam Boriért, majd közösen Katiért a munkahelyére. Kiderült, hogy náluk heti váltásos munkarend lesz: egy hét otthon, egy hét munka. Náluk az otthonról dolgozás nincs megoldva, még a levelek olvasása sem. Kati a héten otthon lesz.
Borival felugrottunk édesanyámhoz, megbeszéltük vele, hogy a járvány idején sem gondozónő, sem gyógytornász nem fog járni hozzá. Kapunk tőle egy 50 ezer forintos kiváltandó gyógyszerlistát.
Este Bori biciklivel karikázik haza, a BKV-használat részéről is felfüggesztésre kerül.

2020. március 17., kedd

Megkezdődik home office-os első munkanapom. Mivel programfejlesztés a dolgom, viszonylag jó mérföldköveket tudok magamnak kitűzni, hogy egy nap alatt meddig kell eljutnom.
Délelőtt Petrát elfuvarozom a barátnőjéhez, Kati pedig bevásárló körútra indul, csak délután 2 körül ér haza. Szigorúan gyalogol. Három patikában is jár anyám cuccait beszerezni. Ebédre még vasárnapi maradékot eszünk. Petrát csak valamikor este 9 felé fuvarozza haza barátnője édesapja. Még rajzol nekem egy nagyon cuki Sándor-József-Benedek rajzot, amit másnap teszek fel a fácséra.

2020. március 18., szerda

Reggel mindenképpen a postára kell mennem, hogy egy pénzes utalványt átvegyek. Kati megint közértezik és patikázik. A postán csak annyi ügyfél lehet benn, amennyit éppen kiszolgálnak, a többiek az utcán várakoznak másfél-két méter távolságra egymástól.
Petrának megjön a 22 fájlból álló távoktató csomag, lelkiismeretesen hozzálát a tanuláshoz, Kati pedig belekezd a tavaszi nagytakarításba, ebédre pedig pásztortarhonyát főz.
Petra heti tananyaga (kattintásra nagyobb lesz)
Dicséretre méltó, ahogyan a tanárok kreativitásukkal pótolják a központi irányelvek és a távoktatás alapjainak a hiányát. Minden elismerésem az övék.
Home office-om zökkenőmentesen működik és ütemesen haladok. Petra délután még tornaórát is tart, én pedig felugrok édesanyámhoz, viszem neki a bevásárolt holmikat, megvárom, amíg megfürdik, elhozom a szennyest.

2020. március 19., csütörtök

Ügyelni kell, hogy ilyen körülmények között is rendes időben keljünk, felöltözzünk, beágyazzunk, megborotválkozzak – vagyis tartsuk magunkat a hétköznapi ritmushoz.
A munkahelyemen elkezd körvonalazódni, hogy milyen online konferenciarendszert használunk (Cisco Webex), feltelepítjük az ehhez szükséges appokat és kipróbáljuk. Megállapodunk az első konferencia időpontjában is, ami hétfőn lesz.
Petra futással kezdi a napot, és ugyanolyan vehemenciával veti bele magát a távtanulásba, mint tegnap. Kati pedig ugyanolyan vehemenciával folytatja a tavaszi nagytakarítást, és ebédre vargabélest főz. Nem is olyan rossz dolog az otthonlevés.
Jó, hogy köpésre van tőlünk az Aldi és a patika, de hol ezt, hol azt nem kapni. Ma pl. krumpli volt, de az ecet hiánycikk. A futár kiszállította a Petra közelgő szülinapjára megrendelt műszaki cikket: maszkban, kesztyűben adta át a csomagot. Minden tiszteletem a munkájukat teljesítő futároké, postásoké, ételkihordóké.
Apropó maszk: Kati mindig felteszi a patikában az obligát kérdést, van-e védőmaszk, mindig úgy néznek rá, mint egy idiótára.
Ez a legkülönlegesebb József-napom, pedig Katitól már a múlt héten megrendeltem a sütit, amit majd kollégáimnak beviszek.

2020. március 20., péntek

Petra: on-line oktatás, én: home-office, Kati: újabb bevásárlás és főzés (sült csirke).
Kisebb pánikot okozott Petra számítógépének leállása: egyszer csak elsötétült és nem lehetett vele csinálni semmit. Ez a gép már 8éves, kiszolgálta Orsit, megjárta Izraelt és egyszer már javíttatni kellett, Petra külső billentyűzettel használja, mert a sajátja már nem tökéletes. Szerencsére csak túlmelegedett, a kihűlés után újraindítható volt, de ha ezen az egészen túl leszünk, lehet hogy kéne Petrának valami új gép.
Bár még nem jött el a csillagászati tavasz, ma az erkélyen ebédeltünk a kellemes napsütésben.
Délután jó kis flow-ban voltam a munkámmal, vagy 6-ig online voltam a benti gépemmel, utána irány anyukám, aki meglepően jól viseli a járványos világot.

2020. március 21., szombat

Beköszöntött a csillagászati tavasz, kezdődik a lehűlés. Hát ez a szombat sem pont a #maradjotthon jegyében telt: délelőtt sorban állok a patika előtt, hogy anyámnak beszerezzek ezt meg azt, utána pedig a festékbolt előtt, mert Kati a fejébe vette, hogy a járvány ideje alatt fogja újrafesteni az erkélykorlátot.
Utána még Boriért is elugrom, hogy átfuvarozzam hozzánk. Vészben együtt a család. Az ebéd csirkemell sajtmártással, zöldséges rizzsel és édesburgonyával. Délután már tényleg nem megyünk sehova, van időm kiolvasni a Hajó a ködbent.

2020. március 22., vasárnap

Bár a hőmérséklet fagypont-közeli, kimegyünk Angyalira lombot és lemetszett ágakat égetni, installálom a szivattyút is. Most aztán izgulhatunk, hogy ne legyen tartós fagy, mert akkor lőttek az egésznek. Szinte teljesen kihalt a sziget, pedig múlt vasárnap még tele volt kertészkedőkkel, pecásokkal. Ebédre zöldborsóleves és rakott krumpli van.

Hazafelé tankolok, 316,90 egy liter benzin, utoljára több mint 10 éve, 2009-ben tankolhattunk ennyiért.
Hazaérkezésünk után azt tervezzük, hogy hazafuvarozzuk Borit Angyalföldre, majd elugrunk Újpestre tojásért Kati ismerőséhez. Alig hogy elindultunk, Kati szólt, hogy menjünk vissza a mobiljáért. Utána már majdnem Borinál voltunk, amikor szólt, hogy jaj, a neszeszerét a kontaktlencséivel elfelejtette elpakolni, anélkül nem tud létezni. Jó, akkor először Újpest, utána haza, utána megint Angyalföld. Bori persze rossz címet írt be a GPS-be, így először egész másfelé indultunk, nem a tojásos nénihez. Na, ennyit a #maradjotthon-ról.

Hát így telt el a Nagy Ragály első hete a Pál családban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése