Parlament

Parlament

2020. március 21., szombat

Első 40 évem a szakmában - saját lábon, szakmai tevékenységünk

A CENTROMATIC Kft. megalakulása után két nagyon biztató szerződést is sikerült kötnünk. A Paksi Atomerőmű hozzálátott villamos rendszerei rekonstrukciójához. A már korábban megkezdett 400 kV-os alállomási rekonstrukció mellé jött a nyolc darab 15/400 kV-os főtranszformátorok cseréje, blokkvédelmi rekonstrukció és gerjesztés-rekonstrukció.
Ez utóbbi volt szerződésünk tárgya, az új gerjesztésszabályozók központi szabályozó alá illesztése és a 400 kV-os csomópont feszültségének szabályozása. Ez volt a cég legnagyobb összegű szerződése evőr, bár az is igaz, hogy maga a rekonstrukció nyolc éven keresztül, 2010-től 2017-ig tartott. Az egyik legfőbb szakmai kihívás pont az volt, hogy folyamatos üzem mellett zajlott a korszerűsítés, így volt olyan üzemállapot, amikor egyszerre háromféle gerjesztésszabályozóval üzemelt a rendszer: a régi, '70-es években fejlesztett GSD-kkel, a GANZ-Ansaldo által a '90-es években kifejlesztett készülékekkel és az ABB 2000-es évek első évtizedében fejlesztett UNITROL berendezésekkel.

A gerjesztésrekonstrukció időbeli lefolyása
Jártam Svájcban az ABB Turgi-i gyárában az első gerjesztés-szabályozó gyári átvételén, és eredetileg úgy volt, hogy kiképeznek minket a gerjesztésszabályozók karbantartására is. Ez komoly perspektíva lett volna cégünknek, de a magyar ABB nem volt hajlandó ezt a tevékenységet egy másik magyar cégnek kiszervezni.
A gerjesztésrekonstrukciós program közben sor került régi távadóink cseréjére is (a távadó az a berendezés, mely a mérőeszközöktől a folyamatirányító eszközökig eljuttatja a mért értéket).
Régi, VEIKI-gyártmányú távadók
Új, VERTESZ- és DATCON-gyártmányú távadók
A Dunamenti Erőműben 2011-12-ben zajlott egy új kombinált ciklusú gázturbinás erőművi blokk létesítése: telepítettek egy vadonatúj gázturbina-generátor egységet és az egyik régi olajtüzelésű blokkot hőhasznosító blokká alakították át. Ezzel egy 400 MW teljesítményű nagyon jó hatásfokú blokkjuk lett. Feladatunk ennek az új blokknak az általunk fejlesztett és gondozott villamos irányítási rendszerbe való beintegrálása volt. Abban az időben több ilyen nagy teljesítményű gázturbinás egység létesült hazánkban, többek között Gönyün az E-On épített egy ilyen erőművet. Az új erőművi blokkot a később renegáttá vált Bencsik János energiaügyi államtitkár avatta fel. Akkor még nem sejtettük, hogy Magyarország villamosenergia-stratégiája gyökeresen megváltozik, a rezsicsökkentés jegyében a magyarországi gázerőművek helyett olcsó külföldi (főleg szénnel megtermelt német) villamosenergiát használunk majd. A Dunamenti Erőmű a tönk szélére került, tömeges elbocsátások történtek.
Paradox módon a Dunamenti leépülése is adott valamennyi munkát nekünk. A korábban az erőmű tulajdonába tartozó 120 kV-os és 220 kV-os alállomások a MAVIR tulajdonába kerültek, a már korábban rekonstruált 220 kV-os alállomás után korszerűsítették a 120 kV-osat is, ennek a számítógépes rendszerünkhöz való illesztése volt a feladatunk. Ez a folyamat is másfél évig tartott, mely alatt biztosítanunk a kellett a már rekonstruált és a még rekonstrukción át nem esett részek közös felületen történő felügyeletét.
A Dunamenti Erőműben elbontásra kerültek a régi olajtüzelésű erőművi blokkok, mellyel kapcsolatban berendezések áthelyezésére és a konfiguráció megváltozása miatti funkciómódosításokra volt szükség.
Bontják a régi blokkokat
Később a Dunamenti Erőmű a MET-csoport tulajdona lett, pénzügyi helyzete stabilizálódott, az egyre szaporodó naperőművek miatti energiaingadozások kiegyenlítésére ismét szükségessé váltak a gázerőművek, így legutolsó munkánk tavaly nyáron pont egy felújított gázturbinás erőművi blokkhoz kapcsolódott. A Dunamenti régi blokkjai teljesen elbontásra kerültek, a terület pedig szépen rehabilitálásra került.
A két fő erőművi rendszerünk mellett azért egyéb tevékenységek is folytak a CENTROMATIC-ban:

  • A MOL telephelyeinek villamosenergia fogyasztását termelő és nyomon követő WEB-alapú rendszert fejlesztettünk és gondoztunk éveken keresztül;
  • Részt vettünk a Paksi Atomerőmű több lépcsőben lefolytatott teljesítménynövelő programjában, melyben a blokkok 440 MW-os névleges teljesítményét a berendezések korszerűsítésével 500 MW-ra sikerült felemelni;
  • A Lévai-projekt keretében a tervezett Paks II erőmű számára végeztünk modellszámításokat;
  • A Teherelosztó tartalék mérőrendszere számára PLC-s rendszereket fejlesztettünk;
  • A Paksi Atomerőmű számára egy eszköz-adatbázist fejlesztettünk ki, mely tartalmazta a különféle irányítástechnikai rendszerekben alkalmazott eszközöket és azok értékelését;
  • Műszerszekrények tervezését és telepítését végeztük a Paksi Atomerőműben, beleértve egyes szekrények földrengés-állósági vizsgálatának elvégeztetését is.
Utolsó legkomplexebb feladatunk a paksi blokkszámítógép-rekonstrukcióban való részvétel volt. Itt a szerverszekrények megtervezése, telepítése és egyes részegységek szoftverének kifejlesztése volt a feladatunk. Ennek keretében egy meglévő PLC-s adatgyűjtő korszerűsítése, programjának kifejlesztése is a munkánk része volt. Mivel fővállalkozónk az az informatikai cég volt, amelynél most dolgozom, nyugodtan állíthatom, hogy az ebben a projektben végzett munkámnak köszönhetem, hogy "vénségemre" alkalmaztak. Az ennél a feladatnál kifejlesztett adattovábbító módszeremet házi szabvánnyá tették és azóta több helyen alkalmazták (időbélyeges eseményadatok továbbítása Modbus-protokollal).
2018 közepén már jól látszott, hogy a CENTROMATIC Kft. életképtelenné vált. A munkatársak elöregedése és motiváltságuk csökkenése miatt az eredeti formában már nem tudtunk profilunkba vágó munkákat szerezni. Három kollégánktól megváltunk és kétfős mérnökirodaként próbáltunk tovább dolgozni. Bár 2019 márciusában mindketten elhelyezkedtünk főállásban máshová, a cég még megvan, 2019 nyarán még volt a már említett munkánk a Dunamentiben, és még folytatjuk a paksi rendszerünk karbantartását.
2004-ben 25 éves törzsgárda-jutalmat és oklevelet kaptam a VEIKI-ben. A 30. éves törzsgárda-tagságot már nem kaphattam meg, ezért a falamra a korábbi oklevelet tűztem ki 2530 felirattal. A CENTROMATIK-nál is megértem a 10. évet. 2019-cel véget ért a negyedik évtizedem is a szakmában, hogy a SCADANET rendszerfejlesztőjeként valami új kezdődjön. Elkezdődött a következő 40 évem.
Az első 40 évemről szóló beszámolómhoz már csak egy epilógus tartozik, amit hamarosan posztolni fogok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése