Parlament

Parlament

2021. május 18., kedd

Harminc év után újra nincs vezetékes telefonunk

A '80-as évek végén szinte minden együtt volt a boldogsághoz: jó állás sok mellékjövedelemmel, saját lakás, egy menyasszony, de két dolog hiányzott: egy telefon és egy autó. A késői kádárizmusban mindkettőre várni kellett, és mindkettőre pénzt kellett előre befizetni. A Merkúrnál befizetett autó egy Skoda Favorit volt, a Postán pedig lehetett úgynevezett telefonkötvényt jegyezni.

Az emberek mindent megtettek, hogy telefonjuk lehessen, sok ikervonal volt: egy vonalon két előfizető osztozott, de egyszerre csak egy tudott telefonálni. Az ember általában nem is tudta, hogy ki az ikre, csak bosszankodott, hogy nem kap vonalat, vagy őt nem tudják elérni.

A rendszerváltás után aztán felgyorsultak az események: az autókereskedelem már nemcsak a Merkúr privilégiuma lett, a várakozási sorok összeomlottak. Végül '92-ben a megszűnő Autóker készletkisöprésekor vettünk egy erősen leárazott de vadiúj Fiat Tipo-t. A telefontársaságot is kiszervezték a Postából Matáv néven, és '91-re boldog telefontulajdonosok lettünk. 

Bori lányunk az új készülékkel '93 tavaszán

A telefonszámunk megért egy költözést és egy szolgáltatóváltást (illetve valójában hármat: Matáv - T-Com - UPC - Vodafone). 1999 karácsonyán boldog mobiltelefon-tulajdonosok lettünk és közben fogyatkozni kezdett azok száma, akikkel még vezetékes telefonon beszéltünk. Egy idő után már anyósom és édesanyám is a mobilt kezdte preferálni, mert az mindig (vagy majdnem mindig) náluk volt. A vezetékesen már csak közvéleménykutatók, ügynökök vagy politikusok hívogatnak. Tegnapra, a távközlés világnapjára érett meg a helyzet arra, hogy a vezetékes telefonszolgáltatásról végleg lemondjunk. Az esetek többségében már okostelefonunkon is inkább a WhatsAppot vagy a Vibert használjuk telefonálásra, de van még a Messenger és az egyre jobban kikopó Skype.

Azért nagy utat tett meg a telekommunikáció a szikratávírótól a mobiltelefonig. (A "szikra" - "Funk" szó a német nyelvben meg is gyökeresedett, a rádiót "Rundfunk"-nak, a rádiókészüléket "Funkgerät"-nek nevezik). Mint tudjuk, a Titanic is azért süllyedt el, mert a hajó rádióját sokkal inkább az utasok használták tőzsdei információk elérésére, mint a biztonságos közlekedés megvalósítására.

Május elsejével megszűnt a postai táviratküldés lehetősége is. Mint tudjuk, maga a miniszterelnök adta fel az utolsó táviratot édesanyja számára.

Pedig a vezetékes géptávíró is mekkora karriert futott be, mennyi szabadalom kellett a megvalósításáig, például a szalagra író betűtávíró, ahol az adó és vevő oldalon szinkronban forgott egy-egy betűkerék.

Egy ősi betűtávíró

A "telex" nevet is már csak egy ellenzéki hírportál őrzi, pedig a hírügynökségek legfontosabb kommunikációs eszköze volt egykor. Volt cégemben is volt egy telex-szoba és nyilvános telex-száma (a telex-hálózat normál postai telefon-hálózaton valósult meg, és a klasszikus távíró gépeket, a "teletype"-okat még használtuk a számítástechnika őskorában.

Ilyenen még én is dolgoztam

Egyik utolsó emlékezetes táviratomat egy barátom esküvőjére egy galyatetői telefonfülkéből adtam fel, mert kirándulni voltunk éppen.

De ma már a múlt homályába vész a személyi hívó, a telefax, az analóg telefon, de már az ISDN-ről sem nagyon tudjuk, hogy micsoda, pedig mekkora nagy szám volt még 25 évvel ezelőtt.

Ég veled, vonalas telefon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése