Parlament

Parlament

2021. május 29., szombat

I'll be there for you

A legendás amerikai sorozat, a Friends - magyarul Jóbarátok - kultikussá vált a családunkban. Igazából Orsi tette kultikussá.

Orsinak volt egy szokása: ha hazajött az iskolából, akkor neki az volt a lazulás, ha megnézett egy már unalomig ismert filmet. Ez kezdetben az Őslények országa című rajzfilm volt, és Orsi mindig újra meg újra megkönnyezte, hogy Kistülök elveszti a szüleit. Később a Beethoven 2 családi filmet koptatta el teljesen a DVD-lejátszón (érdekes, hogy a film első része sohasem vált kultikussá a családban).

Akkoriban - 20 évvel ezelőtt - ahogy kapcsolgattam a tévécsatornák között, gyakran akadtam rá egy furcsa sorozatra: emberek egy kávézó kanapéján beszélgetnek, vicceseket mondanak és a közönség nevet. 2-3 percnél többet sohasem tudtam belőle nézni, nem is értettem, mit szeretnek ezen annyira. Aztán Orsi talán a 14. vagy 15. születésnapja előtt azt mondta, hogy ő nagyon szeretné megkapni a Jóbarátok sorozat mind a 10 évadának mind a 266 epizódját DVD-n.

Volt egy kollégám, akinek akkoriban az volt a hobbija, hogy a televízió összes csatornáján futó sorozatot DVD-re vette fel. Egy időben három felvevőt is üzemeltetett. (Az én, jelenleg is meglévő, de felvevőként már jó régóta nem használt Pioneer gyártmányú DVD-felvevőmet is az ő tanácsára vásároltam). Tudtam, hogy megvan neki ez a kultikus sorozat is. Beszereztem 60 írható DVD-t, ő pedig felmásolta nekem, korongonként 4-5 epizódot.

Orsinak talán sohasem volt ennél boldogabb születésnapja, mostantól a Jóbarátok nézése jelentette neki a délutánonként való lazulást, és kb. egy év alatt a végére is ért a sorozatnak. Innentől kezdve mindenről eszébe jutott egy-egy epizód, minden szituációra talált egy odaillő jóbarátos poént.

Amikor kivándorolt, a DVD-ket már nem kellett magával vinnie, hiszen a neten már megtalálható az összes epizód a világ összes nyelvén, nemrég fent volt a Netflixen, most átköltözött a HBO GO-ra. Orsinál a sorozat imádata annyira megmaradt, hogy jóbarátos lánybúcsúja volt esküvője előtt: Friends-feliratú torta, mindenki Friends-es pólóban volt.

Orsi és barátnői a lánybúcsú után a Tel Aviv-i éjszakában

Petra kb. három éve kattant rá a sorozatra, ő is egy év alatt nézte végig az összes évadot. Innentől kezdve neki is mindig Friends-es poénok ugranak be, születésnapi bulijait is Friends-es kulisszák között szokta megrendezni. Egy alkalommal például elkészítette Rachel (Jennifer Aniston által alakított egyik szereplő) híres banános trüffeljét, amelybe hagymás-babos marhasült is van (a történetben összeragad két lap a szakácskönyvben).


(Nyugi, a hús helyett is cukrásztermék volt az édességben)
Egyik barátnője születésnapjára rá kellett photoshoppolnom a három barátnőt a legendás kanapéra a legendás szökőkút előtt.


Természetesen vannak Friends-es társasjátékaink: Friends-tematikájú Monopoly, kvízjátékok.

Sokat beszélgettünk arról, mi lehet annak az oka, hogy két lányunkat is ennyire megragadott ez a legendás sorozat. Kati szerint erre az a válasz, hogy a 1995-től 2004-ig tíz évadon keresztül futó sorozat a szabadságról szól. Arról, hogy elfogadjuk a másikat olyannak, amilyen: esendőnek, gyarlónak, tele furcsa komlexusokkal.


Posztom apropóját az adta, hogy 17 évvel az utolsó epizód leforgatása után a sorozat szereplői összejöttek egy nosztalgiabeszélgetésre a sorozat alkotóival és legendás epizódszereplőivel, és felidézték a 10 évad legemlékezetesebb pillanatait. Az HBO GO május 27-re tűzte ki a világpremiert, de elterjedt, hogy Magyarországon csak egy héttel később lesz a bemutató. (Gyakran csinálják ezt az "America first" szlogen jegyében). Aztán visszakoztak, nálunk is 27-én volt az ősbemutató és Petra azonnal partit rendezett az alkalomra. Három barátnőjét hívta meg, Monica (egy másik szereplő) kedvenc ételét, lasagna-t készített vacsorára.

A négy barátnő

A tévé előtt

A nosztalgia-filmben sok kulisszatitokra is fény derült, például arra, hogy szinte minden epizódot színpad-szerű nyitott díszletekben vettek fel közönség előtt, így nemcsak élő nevetés kíséri a sorozatot, de ha egy-egy poén nem ült igazán, mód volt az azonnali korrekcióra is. A filmben a világ számos országának lakosai mondták el, mennyire meghatározó volt életükben a sorozat, mennyire megváltoztatta a látásmódjukat. Végül a sorozat egyik forgatókönyvírója mondta ki a kulcsmondatot: a Jóbarátok az embert abba a korszakába repíti vissza, amikor még a barátai voltak a családja.

Ezért volt az egész nosztalgia-filmnek olyan hangulata, mint egy érettségitalálkozónak. Ki-ki éli már a saját életét, de ha összejönnek, a beszélgetéseket ott tudják folytatni, ahol évtizedekkel ezelőtt abbahagyták. A Jóbarátok hat szereplője örökre beírták nevüket a televíziózás történetébe.

Update 2021.06.01.

Mivel Petra előrehozott emelt szintű német németérettségije 96 %-os (kilencvenhat!) lett, kapott egy jóbarátos LEGO-t, a Central Perk kávéházat a hat főszereplővel és a pultosfiúval.



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése