Parlament

Parlament

2021. május 13., csütörtök

Kis magyar médiatörténelem

 Megint beindult a budapesti rádiófrekvenciás forgószínpad:

  • A Klubrádiót kiszorították a 92.9 Mhz-es közösségi frekvenciáról, a helyére benyomult a nyilvánvalóan a Klubrádió hallgatótáborára hajtó Spirit FM.
  • Az egykor Andy Vajna tulajdonában álló Rádió1 átköltözött a nagyobb területen vehető 89.5 Mhz-re, ahol korábban a Juventus, majd később a Music FM sugárzott. A Music FM és a Sláger FM szerződését két éve azért nem hosszabbította meg a Médiatanács, mert állítólag megsértették a gyermekek védelmére vonatkozó szabályokat, a valódi ok a tulajdonosi körben ott található Simicska Lajos személye lehetett.
  • A kormányközeli, Gajdics Ottó által vezetett Karc FM pedig a Klubrádió hét évvel ezelőtti frekvenciáját, a 95.3 MHz-et kapta meg.
Erről pedig eszembe jutott, milyen ádáz médiaháború tört ki szinte a rendszerváltozás után azonnal. Az első nagyobb csata az állami rádió és televízió vezetése körül tört ki: A televízió éléről Hankis Elemért távolította el az akkori Kulturális Bizottság (Hankis bátor kiállása a bizottság előtt azóta is a civil kurázsi mintapéldája), helyébe Nahlig Gábor került, a Magyar Rádió elnöki székében Gombár Csabát Csúcs László váltotta. Az üggyel kapcsolatban komoly konfliktus volt Antall József miniszterelnök és Göncz Árpád köztársasági elnök között. '94 tavaszán Csúcs László 129 rádióst távolított el. A pár hónappal későbbi választásokon így is fölényesen nyertek a szocik, a Kossuth Rádió főszerkesztőjének, P. Szabó Józsefnek az ezt követő szánalmas magyarázkodása pedig a mindenkori hatalom felé irányuló szervilizmus tipikus megnyilvánulása volt.

Szóval hiába szerezték meg a média fölötti uralmat, elbukták a választásokat, pedig kereskedelmi televíziók csak a kábelszolgáltatóknál voltak, kereskedelmi rádiók is alig. Az egyik ilyen kereskedelmi tévé a VICO-t birtokló Fenyő János TV4 nevű csatornája volt. A TV4 igazi ellenzéki tévévé vált, Drót című politikai magazinműsorát videókazettára vettük és terjesztettük azok között, akiknél nem jött ez a csatorna. Újraéledt a szamizdat, de most már audiovizuális formában. Volt a csatornán egy nagyon jó beszélgető műsor, a legendás Heti hetes elődjének is tekinthető Tévés négyes, melyen Verebes István, Horváth János, Bethlen István és Havas Henrik beszélték meg a hét aktuális híreit.

A rendszerváltozáskor három országos földi televíziós frekvencia volt, az egyiken az MTV1, a másikon az MTV2, a harmadikon pedig - újszülöttek, kéretik nem csodálkozni - a szovjet 1-es csatorna sugárzott (az esténkénti Vremja híradó szignálja még mindig a fülembe cseng). Ehhez jött hozzá a műholdas Duna TV.  1997-ben az MTV2-t is műholdra költöztették, az orosz csatorna a ruszkik kivonulása után már érdektelenné vált, erre a két országos frekvenciára hirdettek pályázatot. Az egyik frekvenciát a német MTM-SBS által tulajdonolt TV2, a másikat pedig az RTL pályázta meg, a Ronald Lauder tulajdonosi köréhez tartozó Írisz TV pedig mindkettőt. Bár az Írisz többet ajánlott a frekvenciákért és színvonalasabb műsorstruktúrája volt, a pártok háttéralkuja alapján végül a két szék közt a pad alá esett, és végül a Baló György által vezetett TV3 nevű kábeles csatornával kellett beérnie, itt sugározták három évig nagy nézettséggel az értékes filmcsomagot, amit még a pályázatra kötöttek le. Balóék bíróság előtt támadták meg a pályázat eredményét, és 2000-ben, közvetlenül a másodfokú tárgyalás ítélethirdetése előtt - mely nagy valószínűséggel a pályázat érvénytelenségét mondta volna ki - a TV3 visszavonta keresetét, és bejelentette, hogy megszűnik. Volt az a pénz, vagy volt az az erős fenyegetés.

Akkoriban a médiumokért folytatott küzdelemben már a maffiamódszerektől sem riadtak vissza, Fenyő János média-cézárt 1998 tavaszán brutálisan meggyilkolták, az elkövető ismert, felbujtással azt a Gyárfás Tamást gyanúsítják, akinek Napkelte című reggeli magazinműsora pont a TV3-on ment, annak váratlan megszűnésekor SOS költözött át az addig alig ismert ATV-re. A Napkelte a szocik 2002-es győzelme után dicsőségesen költözött át a M1-re, és 2009-ig tündökölt ott vállalhatatlanul ócska díszleteivel de legendás műsorvezetőkkel. 2009-ben bontott velük szerződést a tévé, mert már érezték a közelgő politikai fordulatot és igyekeztek jól helyezkedni.

Szintén közvetlenül a 2010-es választások előtt, 2009 őszén az ORTT a Sláger Rádió és a Danubius Rádió frekvenciájára pályázatot írt ki, és egy MSZP-Fidesz háttéralku eredményeképpen előbbit a szocialista tulajdonosi hátterű Neo FM, míg utóbbit a jobboldali kötődésű Class FM nyerte. Majtényi László, az ORTT akkori elnöke olyan felháborítónak tartotta a dolgot, hogy azonnal lemondott. A Fidesz a győzelme után az alkut azonnal felrúgta: csak a Class FM-et tömte állami hirdetésekkel, ezért a Neo jól csődbe is ment, az országos frekvenciát aztán az állami Dankó rádió kapta meg. A Class FM frekvenciaengedélye 2016 novemberében járt le, és nem is hosszabbították azt meg. A döntés hátterében megint csak Simicska Lajos állt. Két évig nem is volt országos kereskedelmi rádió Magyarországon, egészen az eredetileg Andy Vajna érdekeltségébe tartozó, ma már a KESMA alá betagozódott Retro Rádió megalakulásáig. 

Ma már nincsenek bérgyilkosok, nem gyilkolnak meg senkit a Margit körút és a Margit utca sarkán, de a módszerek ugyanolyan piszkosak maradtak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése