Parlament

Parlament

2021. április 8., csütörtök

A gyanú sötét árnyékának szőrös keze betette a lábát

Spiró György mondta egyszer, hogy azért nem nyilvánul meg napi politikai kérdésekben, mert nincs információja és nincs is módja információhoz jutni. Kis gyalogok vagyunk egy nagy sakktáblán, nem látjuk át a nagy stratégiát.

Emlékszem, amikor 2004-ben az athéni olimpián Fazekas Róbert diszkoszvetőt megfosztották aranyérmétől, mert "nem tudott pisilni", elsőre hogy felháborodtam. Aztán gyanús volt, hogy az eredetileg bronzérmes Kővágó Zoltán mindenféle skrupulus nélkül vette át az ezüstérmet, aztán kezdték suttogni, hogy hát igen, a dobóatléták doppingolnak mint állat. Na hasonlóan kezdek most érezni a Klubrádióval kapcsolatban.

Történt, hogy az ünnepek után a Médiatanács nyilvánosságra hozott egy még előző heti határozatot:

"A testület a szolgáltató kérelmére a május 3. és október 29. közötti időszakra ideiglenes jellegű kereskedelmi szerződés megkötéséről döntött a Közösségi Rádiózásért Egyesülettel, amely a Spirit FM néven hallható szolgáltatását sugározza majd a Budapest 92,9 MHz-es frekvencián. A hatályos szabályok szerint a médiaszolgáltató az eddigi, Budapest 87,6 MHz frekvencia közösségi használatáról lemondott."

Hogy mi van? A Klubrádió korábbi frekvenciájára, a 92,9 MHz-es budapesti közösségi frekvenciára - melyet a Klubrádió hét éven keresztül, hatalmas hallgatótábort maga mögött tudva sugárzott - kiírt pályázat érvénytelen volt, a Klubrádión kívül a Spirit FM is elbukott rajta.  Most mégsem a korábbi használóval, a Klubrádióval kötnek szerződést, hanem egy mindössze egy éve működő, és budapesti frekvenciával már rendelkező rádióval, mely szintén eredménytelenül pályázott, ráadásul kereskedelmi szerződést, vagyis ha jól értem fizetni fognak az amúgy közösségi frekvenciáért? Tudom, hogy ez valahol betű szerint törvényes, Karas Monika (figyelem, rövid o) bizonyára jó jogász, de hogy is van ez?

Lehet, hogy most is feleslegesen háborodtam fel, és egy nagy háttéralku áll az egész ügy mögött? Édesanyám és anyósom számára a Népszabadság-ATV-Klubrádió volt a Szentháromság. Amikor a Népszabadságot felszámolták, anyósom az automatikusan helyébe lépő Népszavát tovább járatta (anyám már nem volt ennyire naiv), nem fogott gyanút, hogy azt miért nem bántják, sőt, még állami hirdetések is vannak benne. Lehet, hogy most is valami hasonlónak vagyunk a tanúi?

A Spirit FM-et ugyanaz a tulajdonosi kör birtokolja, mint az ATV-t, az egész mögött a Hit Gyülekezete bizniszegyház áll. Vezető lelkésze, Németh Sándor jó viszonyt ápol a kormányzattal, fia az ATV vezérigazgatója. Igaz, egészen tavaly őszig a Klubrádió tulajdonosai között is ott találhattuk az EMIH-et. A kisebbik zsidó egyház szintén jó viszonyt ápol a kormányzattal, de ők aztán kiszálltak. Talán a süllyedő hajót hagyták el?

Mindig furcsa érzésünk van nekünk libernyákoknak, hogyha ellenzéki médiumok egymás ellen fordulnak. Pedig már jó pár éve láthatjuk, hogy az ATV és a Klubrádió között elmérgesedett a viszony. Nem nagyon tűrték, ha egy műsorvezetőnek mindkét médiumban volt műsora. Így kellett Bolgár Györgynek évekkel ezelőtt elhagyni az ATV-t, és emiatt kellett nem is olyan rég Lampé Ágnesnek távoznia a Klubrádióból.

Furcsa volt, hogy a Médiatanács döntésével kapcsolatban a Klubrádió honlapján csak kb. 20 óra késéssel jelent meg egy elítélő közlemény. Lehet, hogy a szerkesztőség még maga sem döntötte el, hogy átálljon-e, vagy tovább küszködjön frekvenciától megfosztva, hatalmas adósságteherrel?

A Spirit FM kb. négy hét múlva kezdi meg a sugárzást a 92,9-en. Jól tudják, hogy a régi klubrádiósoknak még be van hangolva a rádiójuk (az enyém is, az összes). Ez már fél nyereség. De egészen biztos vagyok benne, hogy ez alatt a négy hét alatt folyik a Klubrádió egyes műsorai gyártóinak, műsorvezetőinek a győzködése, hogy "álljanak át a sötét oldalra". Igazi frekvencia, nagyobb hallgatótábor, biztos fizetés, nem szólnak bele a szerkesztési elvekbe (persze, hiszi a piszi). Egyáltalán nem lennék meglepve, ha május 3-án 16 órakor a 92,9-en maga Bolgár György fogadná a hallgatók telefonjait, ahogyan teszi ezt már 25 éve (20 éve a Klubrádióban, előtte a Kossuthon).

Orbán megmondta: itt az ideje, hogy saját ellenzéket hozzanak létre, mert nem jó a mostani. Ugyanez vonatkozik az ellenzéki médiumokra is. Mi, gyalogok egyet lépünk előre, vagy ütünk jobbra vagy balra, közben pedig fejünk felett királyok, vezérek, bástyák (Bástya elvtársak) játsszák a játszmáikat:
"A szövőlány cukros ételekről álmodik, nem tud kartellekről". Karas Monika milyen bábú lehet, talán huszár (huszerett)? Meggyőződése, hogy így szolgálja a hazáját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése