Parlament

Parlament

2021. február 19., péntek

Megint konzultálunk, de egy kicsit másképp

Amikor január 31-én tüntettek a Hősök terén a lock-down feloldásáért a vendéglátósok, idegenforgalomból élők, edzőterem-tulajdonos, és mindenki, akinek a járványhelyzet napról-napra növekvő kárt okoz, a rendőrség rutinból osztotta ki a büntetéseket, az állami híradó rutinból hibáztatta az ellenzéket, akik "hergelik a népet", de azért a kormány átérezte, hogy nagy a baj.

Azonnal változtattak a bértámogatás rendszerén, de látszott, hogy a helyzet nem sokáig tartható, vannak, akik már a végső tartalékaikat élik fel. Megint elővették a jó öreg konzultációt. Most azonban más céllal, mint korábban, szerintem egyértelműen felelősség-áthárításra játszanak. Mindenesetre ez a konzultáció most más, mint a korábbiak:

  • Tisztán on-line, és ezúttal visszaigazoló kóddal kel megerősíteni azt a email-címet, amit a kitöltéskor megadunk. Ez azért nagy dolog, mert ezt még a jóval nagyobb jelentőségű oltási regisztrációnál sem valósították meg. Persze mondhatná a rossz májam, hogy most egy olyan Kubatov-listát szeretnének, amiben nincsenek kamu email-címek (pl. az előző nemzeti kunzultáció határidejének lejárta után hat órával még a god@haeven.com cím megadásával sikeres válaszlapot adtam le).
  • Nincsenek benne sugalmazó kérdések, olyan mintha valódi válaszokat szeretnének kapni.
  • Nem gyepálják benne Brüsszelt, Sorost, a migránsokat és a baloldalt.
Az a hibája viszont továbbra is megvan a konzultációnak, hogy a kérdések többségének megválaszolásához hiányzik a kompetencia az embereknél. De vegyük őket sorba:
  1. Egyesek szerint a járványügyi korlátozó intézkedéseket fokozatosan, lépésről lépésre fel lehet oldani. Mások szerint ezt csak a járvány végén, egy lépésben lehet megtenni. Ön mit gondol erről?
    Nyilván a gazdaságnak a fokozatosság tesz jót, ahogyan megbetegedésszám folyamatosan csökken és a beoltottak száma nő.
  2. Azok, akik beoltatják magukat vagy átestek a betegségen, védettségi igazolványt kapnak. Vannak, akik támogatják, hogy az ilyen igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapjanak egyes korlátozó intézkedések alól. Ön mit gondol erről?
    Mondjuk a kijárási korlátozást nekik fel lehetne oldani, de hogyan járjanak étterembe, színházba, moziba. Csak ha minden dolgozó, szakács, pincér is már be van oltva?
  3. Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között enyhíteni kell az este 8 óra utáni kijárási tilalmat. Ön egyetért ezzel?
    Erre egyértelműen igen a válaszom.
  4. Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között újra kell indítani az éttermeket és a szállodákat is, szigorú biztonsági szabályok betartása mellett. Ön egyetért ezzel?
    Ezzel is egyet lehet érteni, de ha oltásigazolványhoz kötik, akkor arra lásd a 2. pontot.
  5. Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között újra kell indítani a sportlétesítményeket (például uszodákat, tornatermeket, konditermeket), szigorú biztonsági szabályok betartása mellett. Ön egyetért ezzel?
    Egy éve nem voltam uszodába. Párás, nedves környezetben terjed legjobban a vírus. Zárt sportlétesítményekben szaporább a légvétel, maszkot sem lehet sportolás közben visel, vagyis az aeroszol útján terjedő vírusoknak ez nagyon kedvező helyzet. Nem támogatom, pedig tudom, hogy nagy szarban vannak az uszodákat és edzőtermeket üzemeltető vállalkozók.
  6. Vannak, akik szerint a rendezvények, koncertek, fesztiválok, illetve sportesemények látogatását meg kell engedni azoknak, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Mások szerint ezeket az eseményeket nem szabad megrendezni vagy látogathatóvá tenni, amíg a járvány véget nem ér. Ön mit gondol?
    Ezekre sajnos ugyanaz vonatkozik, mint az 5. pont. Nem támogatom, mert akkor a szervezőkre, fellépőkre is ki kellene terjeszteni, hogy csak védettségi igazolvánnyal vehetnek részt. Ez ebben a formában megvalósíthatatlan.
  7. Vannak, akik azt javasolják, hogy a járvány elmúltáig Magyarország területére csak olyan külföldiek léphessenek, akiket beoltottak, vagy rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Ön egyetért ezzel?
    Na ez a legproblematikusabb kérdés. Jelenleg a WHO-nak van Nemzetközi Oltási Könyve, az úgynevezett International Vaccination Certificates.


Viszont nincs nemzetközi megállapodás arról, hogy COVID-19-nél
  • Milyen vakcinák elfogadottak;
  • Mennyi ideig tart a védettség;
  • Kikre vonatkozik (életkor, krónikus betegség).
Még európai szinten sincs kidolgozva egy, az Unió minden országa által elfogadható igazolvány. Ha országonként eltérő, mit fogadjanak el a határőrök és mit nem? Honnan tudja egy magyar határőr, milyen egy bangladesi COVID-19 oltási igazolvány? Ehhez nemzetközi egyezmények kellenek, amit nyilvánvalóan a WHO-nak kellene koordinálnia. Ez évekig is eltarthat, addigra már rég vége lesz a járványnak.
Ráadásul ha a hazánkba látogató külföldi élni szeretne a kártyája adta jogosítványokkal, pl. kulturális rendezvényeket szeretne látogatni, kell hogy kapjon a határon egy olyan ideiglenes kártyát, amit a rendezvényszervezők ismernek és elfogadnak. Ennél sokkal hamarabb véget fog érni a ragály, vagyis a kérdés tökéletesen értelmetlen.

Update 2021. március 20.
Kihirdették a konzultáció eredményét:
  1. 88% szerint több lépcsőben kell a korlátozásokat feloldani;
  2. 65% szerint a védettségi igazolvánnyal rendelkezők kaphassanak felmentést;
  3. 74% szerint a kijárási korlátozásokon kellene enyhíteni első lépésként;
  4. 87% szerint nyissanak meg az éttermek, kocsmák, szórakozóhelyek;
  5. 75% szerint nyissanak meg a sportlétesítmények;
  6. 58% szerint rendezvények, koncertek, fesztiválok csak védettségi igazolvánnyal legyenek látogathatók;
  7. 79% szerint a külföldiek csak védettségi igazolvánnyal jöhessenek Magyarországra.
Jól látható, hogy a belföldi védettségi igazolványhoz kapcsolódó két kérdés volt a legmegosztóbb, ugyanakkor a külföldiektől a válaszadók nagy többsége megkövetelné a védettségi igazolványt. Ez elég érdekes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése