Parlament

Parlament

2021. március 20., szombat

A meccsnek akkor van vége, amikor mi győzünk

A posztom címében szereplő orbáni idézetet az juttatta eszembe, hogy mennyire egyforma érzelmi hullámvasutat éltem át mind a CEU elűzése, mind pedig a Klubrádió frekvenciától való megfosztása kapcsán. Érdemes a két folyamatot párhuzamba állítani, hogyan billegett mindkét esetben a hangulati mérleg, hogy aztán mindkét esetben Orbán nevessen a végén. Jelenleg pontosan ugyanazt a keserűséget és tehetetlen dühöt érzem mind a CEU-val, mind a Klubrádióval kapcsolatban.

CEU

👎 2017 tavaszán bejelentik, hogy Semjén Zsolt törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a Felsőoktatási Törvény módosítására, mely ellehetetleníti a CEU-t
👍 Nobel-díjas tudósok, európai politikusok tiltakoznak.
👎 A meghozott törvény a benyújtott javaslatnál is rövidebb határidőt ad arra, hogy a CEU felsőoktatási tevékenységet indítson New York államban.
👍 Hatalmas tüntetés Budapesten, a tüntetők legalább háromnegyed órán át vonultak át a Lánchídon. Ezrek követelik a Sándor-palota előtt: Ne írd alá, János!
👎 A kormány hajthatatlan, szerintük semmi szükség nincs Soros janicsárképzőjére Budapesten, a köztársasági elnök természetesen semmi kivetni valót nem talál a törvényben, ezért aláírja.
👍 Ősszel a CEU bejelenti, hogy diplomát adó kurzusokat indított a New York állambeli Bard College-on, ezzel teljesítette a törvényben előírt feltételeket.
👎 Törvényjavaslatot szavaznak meg a felsőoktatási törvénybe bekerült határidő egy évvel való meghosszabbításáról, vagyis a kormány a 2018-as választások utánra odázta el a döntést.
👍 A 2018-as választások után - melyet a Fidesz újból kétharmaddal nyert meg - egy háromtagú delegáció vizsgálja meg a Bard College-on folyó oktatást: Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, Altusz Kristóf kijelölt főtárgyaló és Kumin Ferenc New York-i konzul.
👎 Nem teszik közzé a vizsgálat eredményét, jelentésük mind a mai napig titkos. Palkovics azóta innovációs és technológiai miniszter, őexcellenciája Altusz Kristóf koppenhágai, őexcellenciája Kumin Ferenc pedig londoni nagykövet. Hallgatnak, mint a sír.
👍 A budapesti állomáshelyét 2018 nyarán elfoglaló David Cornstein amerikai nagykövet első útja a CEU-ra visz, és biztosítja a rektort, hogy mindent megtesz, hogy a kormány megállapodjon a CEU magyarországi működéséről.
👎 A kormány 2018 decemberéig sem állapodik meg a CEU működéséről, az amerikai nagykövet szemét zsíros hadimegrendeléssel szúrjuk ki, ezért a CEU Bécsbe teszi át amerikai diplomát adó kurzusait.
👍 2020 őszén a Luxembourgi Bíróság kimondja, hogy a felsőoktatási törvény uniós elvekbe ütközik, ezért Magyarországnak haladéktalanul módosítania kell azt.
👎 Magyarország kormánya - hasonlóan más döntésekhez - egyszerűen nem hajtja végre az ítéletet. A Fidesz először elhagyta az Európai Néppárt parlamenti frakcióját, majd magát a pártot is ezért még inkább leszarnak minden EU-s döntést.

Klubrádió


👎 2020 őszén a Médiatanács - erőltetett indokokra hivatkozva - nem hosszabbítja meg a Klubrádió közösségi frekvenciahasználati engedélyét a budapesti 92.9 MHz-en. Pályázatot írnak ki a frekvenciára, amit a Klubrádió is megpályáz.
👍 Hárman pályáznak a frekvenciára, de a másik két pályázó pályázatát alaki érvénytelenség miatt elutasítják, így a Klubrádió egyedüli pályázóként jó eséllyel indul.
👎 Mivel az egyik elutasított pályázó bíróság előtt támadja meg a Médiatanács döntését, a pályázatot felfüggesztik. A Médiatanács bejelenti, hogy az Elektronikus Hírközlési Törvény nem teszi lehetővé, hogy a pályázat lezárásáig a Klubrádió ideiglenesen használja a frekvenciát, ezért az el is hallgat 2021. február 17-én. A bírósági eljárás hónapokig-évekig is eltarthat.
👍 Az elutasított pályázó visszavonja keresetét, így a pályáztatás ismét él, és a Klubrádió, mint egyedüli pályázó nyeregben érezheti magát, a hallgatók úgy érzik, heteken belül visszakaphatja a frekvenciáját.
👎 A Médiatanács a Klubrádió pályázatát mind az alaki, mind a tartalmi követelményeknek való meg nem felelés indokával elutasítja, a pályázatot eredménytelennek nyilvánítja. Egy későbbi időpontban fogják újra megpályáztatni a 92.9 MHz-et, amin jelenleg fehér zaj hallható. A Médiatanács képes volt egy több mint 20 éve sugárzó és hatalmas hallgatótáborral rendelkező rádióról az alábbiakat kimondani: "A Médiatanács nem látta biztosítottnak a közösségi célra kiadott frekvencia jogszerű és hatékony hasznosulását, ezért megállapította a pályázati ajánlat érvénytelenségét és a pályázati eljárás eredménytelenségét." A Klubrádió a 2022-es választásokig egészen biztosan hallgatni fog.

Ha március 15-én nem lett volna teljes lockdown, a szabad pesti népnek egyszerűen be kellett volna nyomulni a Médiatanács épületébe, és a 92.9 MHz-es frekvenciát le kellett volna foglalnia, Karas Monikának pedig meg kellett volna hajolni a népakarat előtt. (Karas Monika kényes arra, hogy rövid o-val írják a nevét. Elődje, Szalai Annamária hivatali ideje alatt i-vel írta a nevét, minden hivatalos papíron így szerepel, ám méltatlanul korai halála előtt nevét Szalay-ra módosította. Egyfajta vezeklésként így akart megszabadulni dicstelen múltjától.)

Egy új legenda születhetett volna, de egyenlőre marad a magyar sajtóelnyomás két szilárd pillére: "Hírhamisító" Pap Dániel és "Rádióbetiltó" Karas Monika.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése