Parlament

Parlament

2020. december 13., vasárnap

Pistike és az iskolai újjáépítési alap elleni vétó

Történt, hogy az iskolát súlyos természeti csapás érte: egy szélvihar megrongálta a tetejét, szinte minden tanterem elázott. Voltak osztálytermek, melyek kevésbé, voltak, amelyek jobban megsínylették a vihart, és sok közös helyiség, például a tornaterem is beázott.

A felújításra sürgősen pénzt kellett szerezni. Összeültek a diákbizottsági elnökök és küldöttek, és megállapodtak abban, hogy kölcsönt és vissza nem térítendő támogatást szereznek, és azt részben a közös helyiségek rendbetételére fordítják, részben olyan arányban bízzák az egyes osztályok diákbizottságaira, amilyen arányban az egyes osztályok károsodtak. Az iskolai diákbizottság ülésén azonban felmerült, hogy vannak olyan osztályok - ilyen például a 3. b., ahol Pistike vezeti az osztály diákbizottságát - ahol nem átlátható az iskolai pénzek elköltése, és nem tartják tiszteletben a tanulók alapvető jogait.

Többen emlékeztettek rá, hogy a 3. b-ben Pistike kezében van az iskolarádió és az iskolaújság, hogy haverjain keresztül a saját hobbijára, a cselgáncsra költi az osztálypénz nagy részét, elűzte az osztályból az önképzőkört és annak elnökét, Sors Ottót. Persze a 3. b. nem volt ezzel egyedül az iskolában, a 6. a. diákbizottságát Lengyel Zoli vezette, sok disznóságot pont tőle tanult el Pistike. Pistike például legutóbb úgy módosíttatta az osztályban a diákbizottsági választási szabályokat, hogy csak az indulhat vele szemben az elnöki tisztért, aki korábban legalább három évig diákbizottsági elnök volt (ami ugye a 3. b-ben legfeljebb csak bukott tanulók között fordulhatna elő).

Egy szó mint száz, az iskolai diákbizottság küldöttei nagy többséggel azt követelték, hogy az iskolai pénzalap szétosztásánál azt is vegyék figyelembe, hogy az egyes osztályokban mennyire tartják be az iskolai diákbizottság etikai kódexében lefektetett szabályokat. Erre még Sors Ottó, a 3. b-ből elűzött önképzőkör vezetője is felhívta a figyelmet. (Az iskolaszék nemrég mondta ki határozatban, hogy az önképzőkör elűzése nem volt jogszerű).

Pistike és a hatodikos Lengyel Zoli váltig állítják, hogy az iskolai diákbizottság Sors Ottó kottájából játszik, és egyetlen céljuk, hogy további nehézsorsú új tanulók befogadására kényszerítsék az osztályokat, ezért elhatározták, hogy megvétózzák az újjáépítési alapot.

Sokan csak röhögtek a beígért vétón, mert azt mondták, hogy ezzel Pistike és hatodikos haverja elismerték, hogy nincs náluk minden rendben a tanulók jogaival, de ez Pistikét egyáltalán nem érdekelte és kitartott a vétó mellett. Sors azt mondta, Pistike csak blöfföl, és a 3. b-t ki kellene hagyni az újjáépítési alapból, de a nyolcadikos Angéla javaslatára egy kompromisszumos megállapodás született: Ha Pistike és Lengyel Zoli nem vétózzák meg a pénzalapot, akkor felfüggesztik az etikai kódex szabályainak alkalmazását mindaddig, ameddig egy arra illetékes grémium meg nem vizsgálja, hogy az etikai kódex vajon jogszerű-e vagy sem.

Most Pistike és Pistike örök ellenlábasa, Zsolti egyaránt azt mondják, hogy ők győztek: Pistike azért, mert nem alkalmazzák az etikai kódexet, Zsolti pedig azért, mert előbb-utóbb mégis csak alkalmazni fogják. Sors Ottó viszont úgy gondolja, hogy tényleg Pistike nyert és az iskola sajnos veszített, mert a 3. b-ben az újjáépítési pénzek ugyanúgy Pistike haverjainak zsebébe vándorolnak majd, ahogyan eddig.

Nektek mi a véleményetek?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése