Parlament

Parlament

2020. december 19., szombat

Egy az Isten

December 21-én mutatják be az M5 csatornán azt az animációs filmet, amelyet a Magyarságkutató Intézet megbízásából készítettek. Derék, jószándékú amatőr munka egy, a honfoglalást megalapozó, a keleti frankokkal 907-ben vívott csatáról. A fényes győzelem után egy fél évszázadig, a 955-ös augsburgi vereségig éltünk, mint Marci Hevesen, azt gondoltuk, hogy Európa végigrablásával eléldegélhetünk az idők végéig.

Pár napja debütált a film főcímdala a nagy videómegosztókon:

A jurták és sámándobok között Tóth Gabi azt énekli: "Én nem feledem: egy az Isten". Ez elég meglepő hiszen 907-ben a magyar hitvilág még nagyon távol állt a monoteizmustól. Ha emlékeztek Szabó Magda Az a szép fényes Nap című drámájára, abban Géza udvarában Vajk keresztelőjére készülnek (985 táján), és egy vidám szolgálólány ezt a dalt énekli:

“az a szép fényes Nap, az Isten jobb szeme,
az a szép fényes Hold az Isten bal szeme,
az a futó szellő Isten sóhaja,
az a sok szép csillag Isten arcának ragyogása.

Az Alsó Világnak közepén áll a Világ Fája
Világfa tövében Föld Anyánk jurtája
Annak a jurtának bíbor az ajtaja, fehér a palástja
Világnak Fája vezet a Felső Világba
A Legelső Égben Hüvelykpiciny háza
Annak a jurtának zöld az ajtaja, fehér a palástja
A második égben Hadak Ura háza
Annak a jurtának veres az ajtaja, vasból a palástja
A harmadik égben Délibábnak háza
Annak a jurtának sárga az ajtaja, gyémánt a palástja
A negyedik égben áll Szél Kagán háza
Annak a jurtának égkék az ajtaja, ezüst a palástja
Az ötödik égben Hold Kagán háza
Annak a jurtának ezüst az ajtaja, ezüst a palástja
A hatodik égben Nap Kagánnak háza
Annak a jurtának arany az ajtaja, ezüst a palástja
A hetedik égben Arany Atyánk háza
Annak a jurtának arany az ajtaja, arany a palástja"

Géza figyelmezteti, hogy udvarában többé pogány dalt nem énekelhet. Nagyon jó dráma, feltétlenül nézzétek meg.

Érdekes, hogy a Nap-Hold szimbólum mennyire ősi és magától értetődő. Bori pici lány korában folyton ezt rajzolta, makettben is megcsinálta.
A Nemzeti Múzeum felújításának tervpályázatára a Puskás Arénát tervező osztálytársam, Skardelli György is beadott egy tervet, melyben az épület két belső udvarában egy ezüst és egy arany életfa nyúlt volna fel a tetőig, felülnézetből egy ezüst és egy arany "szeme" lett volna az épületnek. Saját bevallása szerint nem ismerte ezt az ősi szimbólumot, ösztönösen talált rá erre a megoldásra.
Skardelli György (KÖZTI) terve a Nemzeti Múzeum rekonstrukciójára

Az "Egy az Isten"-hez a kereszténység felvételével sem jutottunk sokkal közelebb, hiszen mind a keleti, mind a nyugati kereszténységben a Szentháromság az egyik legfontosabb hittétel. Az arianizmust, vagyis a Szentháromság-tagadást eretnekségnek nyilvánították és miután Ravenna Bizánc kezére jutott, az "Egy az Isten" hitelv már csak szórványban maradt fenn Európában. Ariánus elveiért Szervét Mihályt Kálvin máglyára vettette, az Unitárius Egyházat megalapító Dávid Ferenc pedig dévai várfogságban halt meg.

Jelenleg két vallás híveinek imádsága kezdődik így: "Egy az Isten". Az unitáriusoké, és a muszlimoké (Egy az Isten és Mohamed az ő prófétája). Bár a legenda szerint Mohamed próféta rendíthetetlen monoteizmusa egyszer megingott: a mekkai oligarcháknak az 53. szúra verseit recitálta, amikor is a mekkaiak pogány isteneit égi közbenjáróként említette. A Sátán tette nyelvére a szavakat, ezek a híres-hírhedt "sátáni versek". A 53. szúra végleges változatában már csak ennyi szerepel róluk: "ezek nevek csupán". De azért tett gesztust Mekka felé: az imádság irányát Jeruzsálemtől Mekka felé fordította, és a mekkai zarándoklattal évezredekre biztosította a város zarándokturizmusból származó jövedelmét.
A szintén következetesen moniteista zsidók imádsága így kezdődik: "Áldott vagy Te, Örök Istenünk, Világ Ura". Van egy unitárius barátom, gyakran mondom neki, hogy ha lerohannak minket az iszlamisták, benneteket unitáriusokat életben hagynak, mert ugyanazt valljátok, mint ők.

Na de térjünk vissza az alapkérdéshez, hogy vajon miért éneklik a honfoglalók száz évvel a kereszténység előtt azt, hogy "egy az Isten". Bármilyen meglepő, a választ Kásler Miklós pedagógusokhoz írt minapi levelében találtam meg.

Kattintásra nagyobb lesz
Többek között ezt írja a miniszter: "A magyarság esetében a kereszténységgel való találkozással egy ősi kultúra lett teljes, egészült ki, szakralizálódott." Vagyis mintha azt próbálnák nekünk sugallni, hogy valahol mélyen mi mindig is keresztények voltunk, hogy a magyar lélek és a kereszténység elválaszthatatlan, az egyistenhit ősi kultúránk része. 
A múlt átalakítása tovább folytatódik.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése