Parlament

Parlament

2020. december 27., vasárnap

Filmes éváttekintés - 2. rész

 Születésnapok, ünnepek

A családi születésnapokat és ünnepeket az év során online tartottuk meg, vagy elmaradtak. Petra 16 éves lett az idén, én pedig négyszer annyi: 64. Mivel mindkét születésnapról híres világslágerek születtek, ezekre magyar szöveget fabrikálva elénekeltem őket.




A húsvéti locsolkodás is virtuális volt:

Trianon 100

Sejtettük, hogy a trianoni békediktátum 100 évfordulójára a méltóságteljes visszaemlékezések mellett feltűnik majd a történelmi giccs és a történelmi trash is. Mindkettő  egy-egy - a kormányzat ingyen kenyerén élő - "intézet" terméke. Először az Alapjogokért Központ hozott ki egy enyhén fasisztoid filmecskét ezzel az üzenettel: "készüljetek, tegyük újra naggyá a Kárpát-medencét!" Nem is maradt el a zenés reagálásom:


December 20-án pedig a Magyarságkutató Intézet ötvözte sikeresen a vizuális szemetet a történelmi hazugsággal A pozsonyi csata című animációs filmjükben. Ilyenekkel például: "A Kárpát-medencébe visszatérő magyarokat már várták az itt élő népek, akiket a magyarok pártfogásuk alá vették", "Álmos vezér Attila Turul-nemzetségének egyenesági leszármazottja volt". Ahogy Hankis Elemér már 20 évvel ezelőtt megírta, e szerint a történelemszemlélet szerint a magyarok csak igaz ügyért harcoltak, vereségüket mindig árulás és pártütés okozta, a nyugat mindig elvesztésünkre tört.

Nemzeti konzultáció

Már a ragály előtt meghirdették, hogy jön egy új nemzeti konzultáció a börtönbiznisz és a szegregációs biznisz ellen. Azt gondoltuk, hogy a járvány eltörli ezeket a terveket, de nem. Az első hullám után sor került a nemzeti konzultációra, persze más kérdésekkel, de azért Soros György nem maradhatott ki belőle.




A kormányzat annyira belejött ebbe a levelezősdibe, hogy a koronavírus elleni védőoltásra is a nemzeti konzultációhoz hasonló módon kell regisztrálni on-line vagy levélben.

Az index elorigósodása

Az Index jobboldali kézre kerüléséről nekem valahogyan a Walesi bárdok jutottak eszembe: az Index összes dolgozója felmondott, mert egy sem bírta mondani, hogy éljen Eduárd.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványba szervezése

Az alapítványi működéssel nem az a baj, hogy a világ számos nagy egyetemeinél meglévő tulajdonosi/működtetési formát vezettek be, hanem az alapítvány kuratóriumába kizárólag jobboldali kultúr-korefeusok kerültek be, nyíltan megtagadva az SZFE eddigi értékrendjét. A kultúrharc ezzel szintet lépett. Az SZFE diákjai és oktatói fél éven keresztül kitartottak, blokádot vonva az egyetem köré. Az ünnepek alatt jött a hír, hogy az SZFE megkapja a Duna Televízió volt székházát, ami itt van tőlünk pár száz méterre a Mészáros utca és a Tigris utca között.

A CEU rehabilitálása

A luxembourgi nemzetközi bíróság elmarasztalta Magyarországot a lex-CEU miatt, vagyis amiatt, hogy a CEU magyarországi működését New York államban folytatott felsőoktatási tevékenységhez és New York állammal való megállapodáshoz kötik. Sokan tudtuk, hogy nem lehet más a döntés, mégis a több mint három éves huzavona miatt az egyetem távozása már végleges és visszavonhatatlan. Nem változtat semmin sem.


Amerikai elnökválasztás

Az amerikai elnökválasztás kimenetelében nem az a jelentős, hogy Trump megbukott, hanem az, hogy a populista elnököt sikerült nem populista módszerekkel leváltani. Valakitől azt hallottam, hogy a populizmus az információs társadalom fasizmusa. A populizmus térnyerése a 21. század elejének mindenképpen ijesztő fejleménye, ezért Biden győzelme az egész világ számára volt fontos.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése