Parlament

Parlament

2020. december 26., szombat

Filmes éváttekintés - 1. rész

Mivel 2020-ban is elég aktív voltam a social media-ban, 14 YouTube és 31 Coub feltöltésem volt, ezért viedós alkotásaim tükrében remekül - bár kissé szubjektíven - áttekinthető a mögöttünk hagyott kissé furcsa év.

Gender

Január még Schobert Norbi megnyilvánulásától volt hangos: azokat a nőket hibáztatta, akik a házasság révébe érve már nem foglalkoznak annyit magukkal, szülés után elhíznak, így ne csodálkozzanak, ha a férjük elhagyja őket. Az egyértelműen hímsoviniszta megnyilvánulás nagy felháborodást váltott ki, ebbe a sorba illeszthető bele a 2020. évben feltöltött első dalom, melyben csak tömören ennyit üzenek: "Jobb lesz, hogyha kivered, Norbi"


Akkor még nem sejtettük, hogy az egész évet ez a genderellenes kormányzati szemlélet fogja uralni: a járvány miatti rendkívüli felhatalmazás alatt törvény született arról, hogy a születéskori keresztnév megváltoztatása - esetleges nemváltás miatt - nem lehetséges. Kinyilvánítottuk, hogy mégsem ratifikáljuk a nők egyenjogúságát biztosító Isztambuli Egyezményt.


Törvényt alkottunk továbbá, hogy gyermeket csak házaspár fogadhat örökbe, a frissen családügyi miniszternek kinevezett Novák Katalin a nők társadalmi szerepéről egy olyan videót tett közzé, ami már 100 éve is gáz lett volna. A kormányt szélsőjobbról támogató Mi Hazánk Mozgalom parlamenti képviselője, Dúró Dóra gender-tartalmú gyerekkönyveket darált le nyilvánosan:


Az i-re a pontot az általuk normálisnak vélt családmodellt elítélő Fidesz brüsszeli frakcióvezetőjének, Szájer Józsefnek egy melegorgián való lebukása tette fel. Mindez nem zavarta a kormánypártokat abban, hogy a javarészben pont Szájer által megfogalmazott Alaptörvénybe 9. módosításként az a történelmi mondat kerülhessen bele: "Az anya nő, az apa férfi."

Brexit

A britek EU-ból való kilépésének 2016-os megszavazása után a Brexit 2020 január 31-ével vált hivatalossá, amit egy 11 hónapos átmeneti időszak követett és az év végével jár le. A Brexitet végül sikerült tárgyalásos úton lezárni. A Brexit-ről készült Coub-om 55 000-es nézettségével a legnézetteb rövid, végtelenített videóm lett:

Ragály

A teljesen normálisnak induló évet márciustól fenekestül felforgatta a COVID-19 világjárvány. A járványról készült dalom egy-két internetes portálon is megjelent:


A ragály elleni küzdelmet nem követte a kormányoldali és ellenzéki erők összefogása. A kormány a járvány miatti vészhelyzetre való tekintettel rendkívüli felhatalmazást kért az országgyűléstől, de a törvényjavaslatba nem került be határidő, ezért azt az ellenzék - belesétálva a jobboldali csapdába - nem szavazta meg:


A kormány néhány hónap múlva "visszaadta" a felhatalmazást az országgyűlésnek, és bocsánatkérést kezdett követel az ellenzéktől és a baloldali világsajtótól:


Innentől jelent meg a kormányzati médiában a járvány elleni védekezést akadályozó ellenzék toposza, és Budapest - különösen a fővárosi fenntartású idősotthonok - főbűnössé lettek kikiáltva:


A ragályhoz kapcsolódó további vicces mémjeim is készültek, ezek közül a "Tartsd a távolságot, Csuvi!" elérte a 30 000-es nézettséget.




Filmes éváttekintésemet további posztban folytatom, stay tuned!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése