Parlament

Parlament

2023. augusztus 21., hétfő

Idén nem rúgták ki a főmeteorológust

Tavaly az időjós elrontotta a diktátor örömét, ezért karóba húzták kirúgták. Akkor az OMSZ összes munkatársa kiállt Radics Kornélia mellett, kivéve a főkönyvelőt, akit azon nyomban megtettek az OMSZ elnökének. (Ha azt gondoljátok, hogy Orbán nem volt tisztában azzal, hogy a meteorológia egy olyan tudomány, amely gyakran valószínűségen alapszik, akkor tévedtek. Orbán egyszerűen tudta, hogy a nép többsége tudományellenes, megtapasztalta ezt már a COVID idején, tudta, hogy ezzel is növelheti népszerűségét). A meteorológiai szolgálatot felügyelő miniszter, Palkovics azt mondta, már régóta esedékes volt egy új ember az OMSZ élére, majd szépen ő is lemondott. A meteorológiai szolgálat felügyelete átkerült az energiaügyi tárcához, de Lantos Csaba miniszternek kisebb dolga is nagyobb volt annál, mintsem az OMSZ elnöki posztjával bajlódni, így csak másfél hónappal ezelőtt nevezte ki Szanka Gábort a szolgálat élére, aki ugyan nem meteorológus, de legalább villamosmérnök, közgazdász, infotechnológiai és energetikai szakember. Ja, és egyik diplomáját a CEU-n szerezte.

Az MTA fogadkozott, hogy kivizsgálják, hibázott-e Radics Kornélia, aztán valahogy elaludt az ügy. A elnökkel együtt kirúgott Horváth Gyula elnöki főtanácsadót egy hónap után titokban visszavették. És mi lett a kirúgott elnökasszonnyal? Ő volt az egyetlen, aki nem szólalt meg az üggyel kapcsolatban. Nyilván jól jött neki a végkielégítés, végre csak a tudománnyal foglalkozhat, mint a Magyar Meteorológiai Társaság társelnöke és a Meteorológiai Világszervezet Regionális Európai Irodájának igazgatója. Még ifj. Lomnici Zoltánt sem perelte be senki azért, mert szabotázzsal vádolta a meteorológiai szolgálatot.

Végül is jól döntött a diktátor, az idei ünnepet semmi sem zavarhatta meg, így aztán a nyugati kereszténységhez való csatlakozásunk ünnepére ócska keleti diktátorokból álló vendégkoszorúval vette körbe magát, hogy eldicsekedjen új játékszerével, az Atlétikai Stadionnal (tényleg, miért nincs még neve?), és a Karmelita erkélyéről ejtse ámulatba őket Európa legdrágább leglátványosabb tűzijátékával. Hogy kik is voltak ők?

Recep Tayyip Erdoğan – török elnök,
Ilham Aliyev – azerbajdzsáni elnök,
Savkat Mirzijojev – üzbég elnök,
Tamím bin Hamad ál-Száni – katari emír,
Milorad Dodik – a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke,
Aleksandar Vučić – szerb elnök,
Andrej Babiš – volt cseh kormányfő,
Sebastian Kurz – volt osztrák kancellár,
Szadir Zsaparov – kirgiz államfő,
Serdar Berdimuhamedow – türkmén államfő, és
Rusztam Minnyihanov – a Tatár Köztársaság vezetője.

Szerintem mindössze annyit akart ezzel üzenni: Minek nekünk ez a vacak EU? Hogy ezzel pont Szent István napján gyalázta meg Szent István szellemét, az nem számít, ha végre együtt az új béketábor.

Egyébként a külföldi delegációkkal nap közben kétszer is összefutottunk. Délelőtt lementünk a Várkert Bazár előtti Ízek Utcájába megkóstolni az ország tortáját, és respektáltuk a Spicces Füge Respektust. Hazafelé sétálva a Dózsa György téren jött épp a Karmelitából egy delegáció. Az esti találkozásunk már kalandosabb volt: A Bonyhádi úton voltunk vendégségben, és 8 óra körül indultunk hazafelé, mert Petra a barátaival nézte volna a tűzijátékot. A Waze navigátor aztán vitt minket mindenfelé, úgy kóvályogtunk a városban, mint gólyafos a levegőben.

A zöld ponttól a pirosig kellett eljutni

A képen látható 25 km-es útvonalat másfél óra alatt sikerült abszolválnunk, Petra természetesen csak a tűzijáték végére ért oda, akárcsak sokan mások a barátai közül. Mi pedig, miután az Alagútnál kitettük Petrát, még pont megint belefutottunk Erdoğanba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése