Parlament

Parlament

2024. január 1., hétfő

Újév a köbön

Azt tudtátok-e, kedves blogolvasók, hogy 2024=23+33+43+53+63+73+83+93  ? Egymást követő egész számok köbének összege! Tudjátok, hogy én a számmisztika híve vagyok, ezért úgy gondolom, hogy 2024 rendkívüli év lesz. Boldogság a köbön? Bánat a köbön? Gazdagság a köbön? Sok élmény a köbön? Betegség a köbön? Vagy ezek így együtt?

Mi az, ami várható:

  • Februárban Bori beköltözik a saját otthonába;
  • Volt cégem, a CENTROMATIC végelszámolással megszűnik;
  • Kati nyugdíjkérelmét is elbírálják, és idén már nyugdíjas lesz a teljes idejű munkaviszonya mellett.
És amiben csak reménykedünk:

  • Az izraeli helyzet rendeződik annyira, hogy láthassuk az unokánkat;
  • Idén is sikerül sok szép helyre eljutnunk;
  • A család minden tagja egészséges marad.
Talán idén volt hosszú idő után először, hogy már Petra is külön ünnepelte a szilvesztert, egy nagyobb baráti társaságban. Bori az ünnepek alatt felkereste Grazban élő barátnőjét, majd barátjával Szlovákiában várták az újévet. Orsi ünnepelt legszerényebben, mert Izraelben nincs az újév köszöntése túlhájpolva (valószínleg azért, mert a vallási zsidó újévet, a rós hasánát viszont lakomával ünneplik).

Mi Katival a turistatársakkal közösen vártuk az újévet a Pazsag turistaházban, a Bükkben. Ez a három nap túrázásról, kajálásról, bulizásról, társasjátékozásról és jóízű beszélgetésekről szólt.

December 29.-én, amikor megérkeztünk, már javában készült másnapra a tárkonyos csirkeragu-leves.

Készül a holnapi vacsora

A turistaház
30.-án tiszta időben, helyenként hófoltos terepen tettünk egy 20 km-es túrát, feljutottunk Bánkút mellett a 956 méteres Bálványra, körbetekintettünk a Petőfi-kilátóról. Kalandos volt, hogy a túra utolsó fél óráját már sötétben tettük meg.







Este a leves után palacsintát ettünk, közben pedig már javában folyt a másnapi vadpörkölt előkészítése.

31.-én háromrészre szakadt a társaság. Egyik része barlangba ment, másik része egy 16 km-es túrát választott, a maradék (pl én) egy lájtosabb 12 km-es, de gyönyörű patakvölgyben vezető túrán vett részt, mely tele volt apró vizesésekkel. Az Imó-kő nevű sziklaképződményből bővizű karsztpatak tör elő.








Viszonylag korán értünk vissza a turistaházba, így késői ebéd gyanánt még ehettünk a tegnapi levesből és palacsintából, és volt idő feldíszíteni a termet az esti vacsorához. A zenét egy meglehetősen profi berendezéssel szolgáltatta egyik túratársunk. Az esti őzpörkölt (édesburgonyával!) fenséges volt, és bőségesen volt utána édesség.


Mivel a fiatalok - nemcsak a mi Petránk, de a túratársak gyermekei is - már külön szilvesztereztek, veszélybe került a hagyományos szilveszter esti vetélkedő. Mivel azonban Petra csinált egy vetélkedőt a saját társaságának, átvettem tőle néhány ötletet, és az utolsó pillanatban összedobtam egy vicces kvízt, aminek a fénypontja a szokásos gargalizálós feladat volt: különféle 2023-ra jellemző kifejezéseket (pl. szuverenitás-védelem) kellett úgy elmondani, hogy közben alkoholos itallal gargalizálni kellett.

Én, mint játékmester

A vetélkedő utáni hajnalig tartó bulit csak az éjféli Himnusz, a koccintás, némi tűzijátékozás és virslievés szakította meg.

Újév délelőttje már csak a takarításról, a maradék kaják és a hagyományos lencse elfogyasztásáról szólt. Soha rosszabb szilveszterezést!

Posztom végére még beteszem idei szilveszteri versemet, mely pezsgőreklámnak is elmegy (az eddigi összes szilveszteri versemet itt elolvashatjátok).

Jön az újév, ne törj le itt,
Pezsgőt igyál, jó Törleyt,
Gazdagoknak Dom Perignon,
Ki teheti, ilyet igyon,
De jó lesz az Igrisztoje,
Gondod, bajod iszkoljon el,
Jöhet akár száraz Henkel,
Bánatfelejtőnek ez kell,
Most mindenki pezsgőt igyék,
Ezt ajánlják nektek Pálék!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése