Parlament

Parlament

2024. január 15., hétfő

100 nap - 100 perc

Tegnap volt 100 napja a Hámász terrortámadásának, 100 napja folyik a harc Gázában, 100 napja nem tudunk több száz túsz sorsáról semmit, 100 napja halnak meg ezrek ebben a véres konfliktusban, mi meg Katival megnéztünk egy 100 perces filmet, a Golda-t, ami az 1973-as arab-izraeli háborúról szól. A film alkotói nyilván az 50. évfordulóra szánták a filmet, és nem sejtették, milyen keserűen lesz aktuális alkotásuk.

2023. október 7.-e szinte napra pontosan az Izrael elleni váratlan és összehangolt egyiptomi-szír támadás 50. évfordulójára esett (1973. október 6.). A Golda ennek a háborúnak az első 19 napját mutatja be. Ebben a háborúban Izrael egy hajszálnyira volt attól, hogy felmorzsolják, a kétfrontos háborúban hatalmas emberi és anyagi veszteség érte. 1973-ban már hírfogyasztó voltam, így ismerős nevek tűntek fel a filmben: az akkori miniszterelnökön, a háború idején már 75 éves Golda Meir-en kívül Móse Daján hadügyminiszter, Áriél Sárón későbbi hadügyminiszter majd miniszterelnök, Henry Kissinger amerikai külügyminiszter (másfél hónappal ezelőtt halt meg száz évesen).

Helen Mirren játszott már uralkodót eleget (I. és II. Erzsébet brit királynőket, Nagy Katalin orosz cárnőt), nyilván nem okozott neki problémát Izrael első és mindezidáig egyetlen női miniszterelnökének megformálása. Zseniálisan alakította, ha nem egy másik szerepért kapta volna meg a 2024-es Golden Globe-ot (az 1923 című sorozatban nyújtott alakításáért), akkor ezért a szerepért is megérdemelte volna.

Az 1973-as és 2023-as arab támadásban az a közös, hogy mindkettőt benézte az egyébként nagyhírű izraeli titkosszolgálat, így váratlanul, ráadásul mindkét esetben ünnepnapon érte Izraelt a csapás. Golda Meir-t később vizsgálóbizottság elé állították kivizsgálandó az országot ért váratlan támadásban játszott esetleges felelősségét, nyilván ugyanez vár majd Benjámin Netanyahu-ra is.

Azt már egy korábbi olvasmányomból tudtam, hogy az első napon nagyon sok izraeli tankot semmisített meg az egyiptomi hadsereg. Amikor a felderítés megnézte a páncélos csata helyszínét a Sinai-félsziget sivatagjában, rendkívül sok dróthuzalt találtak. Hamar rájöttek, hogy az egyiptomi hadsereg az akkor nagyon korszerűnek számító szovjet Maljutka névre hallgató vezetékes távirányítású páncéltörő rakétát használta. A későbbiekben sikerült úgy védekezniük a Maljutka ellen, hogy a tűzérség nagy porfelhőt csinált a páncélosok előtt, így a vizuális célzás lehetetlenné vált.

A film szerint Áriél Sárón-nak sikerült elérnie azt a hadisikert, hogy elvágott egy teljes egyiptomi hadsereget az utánpótlási vonalaitól. Ezzel Golda Meir tárgyalási pozícióba került. Kissinger haladéktalanul Tel Avivba repült, hogy rábeszélje a miniszterelnököt az azonnali fegyverszünetre, Golda Meir viszont ragaszkodott ahhoz, hogy Egyiptom előbb ismerje el Izrael államot. Végül ezt Anvar Szádát egyiptomi elnök megtette, ami elvezetett az 1978-as Camp David-i békemegállapodáshoz (Golda Meir ezt még épp hogy megérte 80 évesen, igaz, már nem miniszterelnökként).

A békemegállapodás Szádát-nak Béke Nobel-díjat hozott, de szélsőséges iszlamisták nem nyugodtak bele a paktumba és Izrael elismerésébe, Szádát elnök három év múlva látványos merénylet áldozata lett (egy katonai parádén ölték meg). Egyiptom viszonya Izraelhez mind a mai napig ambivalens: bár a két ország polgárai szabadon, személyi igazolvány felmutatásával léphetnek be egymás országába, október 6.-a nemzeti ünnep Egyiptomban, a fegyveres erők napja. A 2023. október 7.-i terrortámadás másnapján egy egyiptomi rendőr Alexandriában lelőtt két izraeli turistát, mert úgy érezte, itt a fordulat.

Tanulva Golda Meir-től, aki a '73-as háborúban a "legtökösebb" vezetőnek bizonyult, Izraelnek a konfliktus végén, a Hámász katonai szárnyának végleges felszámolása után csakis olyan palesztin vezetéssel szabad megállapodnia, mely lemond Izrael megsemmisítésének doktrínájáról és elismeri Izrael államot. Persze mindkét oldalnak megvannak a maga szélsőségesei, izraeli oldalon is ott volt Baruch Goldstein, aki Hebronban 29 embert lemészárolt, 125-öt megsebesített, vagy Jigál Amir, az oslói békeegyezményt megkötő Jichák Rabin miniszterelnök merénylője, ezért könnyű megállapodásra nem számítok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése