Parlament

Parlament

2024. január 26., péntek

Plusz egy százalék

Az előző, szankciós nemzeti konzultáció eredményének megállapítása napra pontosan egy hónapig tartott, és akkor a kormány szájaíze szerint a válaszadók átlagosan 97%-a szavazott (a szavazásra jogosultak egyhatoda). Ennek  az eredménynek Rogánék úgy megörültek, hogy ki is plakátolták vele az országot.


Persze ezek után ugyanúgy továbbra is megszavaztak minden szankciós csomagot, tavaly decemberben már a tizenkettediket. 

A legutóbbi konzultáció eredményeivel viszont egy hét után kijöttek. Nem értem, miért is tartana tovább, hiszen az ívek összeszámolása folyamatos, ahogy visszaérkeznek. Tulajdonképpen senki nem tudja, hogyan történik az összeszámolás, ezért terjednek el mindenféle összeesküvés-elméletek arról, hogy a kormány olyan eredményt kamuzik be, amilyet akar. Furcsa, hogy Rogánék nem próbálnak legalább egy bizalomerősítő propagandafilmet készíteni ilyesféle címmel: "Hogyan vesszük figyelembe az Ön véleményét". Ebben a filmben Szentkirályi Alexandra és egy operatőr végigkövetné a teljes számolási folyamatot, a borítékok felbontását, az ívek elhelyezését a számláló gépben, hogyan rögzítik és kezelik azok adatait, akik megadták elérhetőségüket, hogyan különítik el a már feldolgozott íveket a még fel nem dolgozottaktól. Furcsa, hogy füttyös plakátra telik, de egy ilyen filmre nem.

A nemzeti konzultáció, mint intézmény teljesen megosztja a közvéleményt és úgy tűnik, hogy az álláspontok kibékíthetetlenek és nem közelíthetők egymáshoz. Én a halálbüntetés, az abortusz, az eutanázia vagy az azonos neműek házassága kapcsán kialakult állóháborúhoz hasonlítanám: a vitában már nemigen hangzanak el új érvek, és egy jól tájékozott ember tulajdonképpen simán tudna érvelni akármelyik álláspont mellett (joghallgató lányom szokott részt venni olyan workshopokon, ahol egy adott téma mellett vagy ellen kell érvelni, ahogyan éppen kisorsolják).

Na de miért lettek meg most a válaszok ilyen szokatlanul hamar. Két ötletem is van. Az egyik, hogy február elsején kerül sor egy rendkívüli uniós csúcsra, ahol Ukrajna hosszú távú pénzügyi támogatásáról fognak dönteni, és Orbán "erős felhatalmazással" szeretné képviselni "a magyar emberek véleményét". A másik az, hogy aHang komoly kampányt folytatott a kitöltetlen konzultációs ívek beküldésére, és valami performanszra készülnek, őket szerették volna megelőzni.

Az is érdekes fejlemény, hogy a mostani konzultációnak az eredménye átlagban 98,6%-ban egyezett a kormány elvárt válaszaival. Persze ezeket a válaszokat mindig nehéz értékelni, mert a mostani másfél millió visszaküldő sem éri el a szavazásra jogosultak 20%-át. A lakosság legalább 70%-a közömbös, már bontatlanul kidobja a kérdőíveket, lehet legfeljebb 10%, amely hajlandó leadni valamelyik begyűjtő szervezetnek. 2020-ban Hadházy Ákos és Széll Bernadett kezdett gyűjtésbe. Bár akkor én a mi íveinket inkább vízre bocsátottam, arra a rendezvényükre elmentem, ahol a Karmelita előtt letettek 200 000 ívet.

Gyűltek a Karmelita előtt a konzultációs ívek 2020-ban


A mostani konzultációnál a családba érkező mind az öt ívet átadtam az aHang-nak, kíváncsi vagyok, mit kezdenek vele.

A válaszadók legnagyobb része a jelenlegi kormányzat támogatásának kimutatása céljából kizárólag az elvárt választ ikszeli be, és van egy törpe kisebbség, azok a libsik, akik pont ellenkezőleg, az elutasítandó választ jelölik. És van egy nagyon minimális réteg, akik megpróbálják komolyan venni a feladatukat, ezért egyes kérdéseknél az elvárt választ adják, más kérdésekben viszont hangot adnak ellenvéleményüknek. Ezért van az, hogy ha csak minimális mértékben is, de szóródnak a válaszok. Na erre a szórásra érdemes odafigyelni, mert ebből hámozható ki az igazi értékelhető válasz.

Én vettem a fáradságot és az elfogadó válaszok százaléka szerint rendeztem sorba a tizenegy kérdést:

Rákattintva nagyobb lesz

Jól látható, hogy legtöbben a bevándorlókat utasítják el, napjainkra a migránskérdés tényleg nagyon súlyossá vált. De persze erre nem jó válasz sem az európai közös megoldás elutasítása, sem pedig az, hogy inkább a Fülöp-Szigetekről meg Sri Lankáról importálunk vendégmunkásokat.
A sorban a négy Ukrajnával kapcsolatos kérdés következik, valamennyi 99% fölötti egyetértéssel. Az orosz-ukrán háborúba belefáradtak az emberek és a kormányzati kommunikációnak hála bármilyen, az ukránok számára megalázó béke elfogadható lenne nekünk.
Viszont a legkevesebb szavazatot, "mindössze" 97,72%-ot a palesztin szervezetek támogatásának elutasítása kapott. Magam is érzékelem a neten, hogy Magyarországon is egyre többen szimpatizálnak a palesztinokkal, relativizálják a gázai konfliktust, vagyis a Hámász terrorakciója elérte azt a propagandacélt, hogy egyre többen kezdik Izraelt utálni a helyzet miatt. Az, hogy emiatt már több mint 25 ezer embernek kellett meghalnia, sohasem érdekelte a Hámászt.
Érdekesség, hogy szuverenitásunk törvényes megvédése átlag alatt teljesített, vagyis a szuverenitásvédelmi törvény nem aratott osztatlan sikert. Pedig ez az egyik olyan kérdés, amelyről az országgyűlés a választ meg sem várva alkotott törvényt.

Szerintem ezt a nemzeti konzultációt hamarabb elfelejtjük, mint a tavalyit, mert nyakunkon vannak már a választások, kellenek a plakáthelyek az újabb karaktergyilkolásoknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése