Parlament

Parlament

2023. január 16., hétfő

97 %

Nem tudom észrevettétek-e, hogy a nemzeti konzultációk eredményét mindig napra pontosan egy hónappal a konzultáció lezárása után teszik közzé. Nyilván folyamatos a feldolgozás, tehát elvileg már december 16.-án megvolt az eredmény. Lehet, hogy úgy csinálnak, mint a televíziós tehetségkutató műsorokban, ahol a továbbjutó nevét egy-két perces idegtépő zene és villódzó fények után mondják csak meg.

De lehet, hogy csak nem akarták, hogy bezavarjon a 9. szankciós csomag december 16.-ai kihirdetésének, melyet természetesen hazánk ugyanúgy megszavazott, mint az előző nyolcat. Talán pont emiatt hosszabbították meg a beadási határidőt is, bár ezt már a korábbi nemzeti konzultációknál is megtették. A mi háztartásunk most öt konzultációs kérdőívet kapott, hiszen már Petra is nagykorú és mindhárom lányom még hozzánk van bejelentve.

Akárcsak korábban, most is kb. 1,4 millióan válaszoltak a kérdésekre, ami a szavazásra jogosult lakosság mindössze 17 %-a (egyhatoda), vagyis csak a legmegveszekedettebb Fidesz-hívők kaphatók egy ilyen förmedvény kitöltésére. Az is érdekes, hogy mindössze 16 %-uk vállalkozott az online kitöltésre, pedig Orbán Viktor is egy tableten töltötte ki és a válaszát sem nagyon titkolta:


Erre két magyarázat is lehetséges:
  • A válaszadók a kevésbé iskolázott, szegényebb néprétegből kerültek ki, akik nem rendelkeznek internettel;
  • Csak kevesen merték vállalni az online válasszal együtt járó digitális lábnyomot a teljesen anonim postai visszaküldéssel szemben.
Érdekes, hogy a korábbi nemzeti konzultációkkal szemben az egyes kérdésekre adott válaszok %-os eltérése csak minimális volt, a "nem"-ek aránya 96.3 és 97.6 % között szórt. Ez egyébként jól visszatükrözi a lakosság félelmeit is. Az orosz turizmus elmaradásáért talán csak a vendéglősöknek és szállodásoknak fáj a szívük. Bár ezek már nem az átkosbéli vodka- és Krasznaja Moszkva-illatú turistacsoportok, hanem dúsgazdag orosz oligarchák, akik komplett településeket (pl. Hévíz) birtokolnak Magyarországon. Viszont az energia- és élelmiszerárakkal sikerült besz@ratni az egyszerűbb embereket, elhitetni velük, hogy a szankciók miatt nálunk a legmagasabbak az élelmiszerárak egész Európában. Még az egyébként általában az atomenergiától idegenkedő emberek is úgy érzik, baj lehet a nukleáris berendezésekre kivetett szankciókból.

Persze az egyszerű emberek nem tudják - a kormánysajtó pedig nem írja - hogy az Európai Tanács által egyhangú döntéssel meghozott szankciós csomagokat milyen hosszadalmas egyeztető munka előzi meg, hogy az egyetlen tagország érdekeit se sértse. Pont ezért szavaztuk meg valamennyit. Ez a sziszifuszi egyeztetés az, ami teljesen idegen a magyar kormánytól, lásd az egyetemi kuratóriumok tavalyi lóhalálában való létrehozását, ahol nem az alapítványi formával van baj, hanem a kuratóriumok teljes kormánypártiságával, leválthatatlanságával és túlhatalmával. Meg is lett az eredménye, az EU ezeket az egyetemeket kizárja az Erasmus hallgatói és a Horizont kutató ösztöndíjakból (szerencsére Petra egyetemét, az ELTE-t még nem szervezték alapítványba). Valahogy erről az egyetemi átszervezésről nem volt nemzeti konzultáció.

Aki volt katona, tudja, hogy egy katonának sohasem szabad pihennie, mindig ki kell találni számára valami feladatot. Különben ki tudja, milyen gondolatok fordulnak meg a fejében. Na, pont ez a helyzet a Fidesz-szavazóval: gender-népszavazás, szankciós konzultáció, vagy valami egyéb, csak legyen mivel elterelni a figyelmét. Mert a kétszámjegyű inflációt és a növekvő államadósságot muszáj valamire ráfogni, erre jók az elhibázott brüsszeli szankciók.

Ez a nemzeti konzultáció is több mint 10 milliárd forintba került, és nagy kérdés, hogy "eredménye" milyen intézkedési kötelezettséget ró a kormányra. Brüsszelben kezdeményezik a megszavazott szankciók visszavonását? Vissza a babaruhát? Vagy hogyan?

A nemzeti konzultáció nem demokratikus vélemény-gyűjtés hanem populista félrevezetés!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése