Parlament

Parlament

2023. január 29., vasárnap

Egy elképzelt barát

Ismét színházban voltunk, a Vígben néztük meg Mary Chase Barátom, Harvey című komédiáját Rudolf Péter jutalomjátékával. A színházjegy még Kati születésnapi ajándékaihoz tartozott, amit barátainktól kaptunk, így igazán nagy társaságban, tizenegyedmagunkban (5 felnőtt és négy fiatal lány) nézhettük az előadást.

A főszereplő Rudolf Péter színigazgatói minőségben is lubickolt a szerepben, sármos volt és jómodorú, bohém és életvidám, leszámítva azt az "apróságot", hogy egy több mint kétméteres nagy fehér nyúl volt a képzelt barátja, aki már a család idegeire ment. Nekem viszont Rudolf Péter játékáról nagyon sok minden jutott eszembe. Példáaul az, hogy utoljára színigazgatót Spiró György Az imposztor című darabjában láttunk játszani: Nemcsák Károly, a József Attila Színház NER-rel jó viszonyt ápoló direktora, aki Orbánnal együtt énekli a Jó estét kívánok, megjöttek a fehérvári huszárok kezdetű műdalt, valami egészen zseniális átéléssel játszotta el a vilnai lengyel színház megalkuvó, a cári gubernátornak csontig benyaló színidirektor szerepét.

Visszatérve Rudolf Péterre, mint oly sokan mások, én is az 1982-ben bemutatott Cha-cha-cha című filmből ismertem meg az álmodozó diák, Gruber Ernő szerepében.  További filmekben is láttam, a Szerencsés Dánielben, a Jób lázadásában, az Illatszertárban, de színdarabban először Presser-Sztevanovity Padlás című musicaljében. Az eredeti szereposztásból Tábori Nórát és Kaszás Attilát a Révész már rég elvitte fényév távolságra, de a darab 35 év után még mindig sikeresen megy a mittomén hányadik szereposztásban, és a dalokat (főleg a Fényév távolságot és az Örökre szépeket) még mindig gyakran hallani. Aki vissza tud emlékezni a 35 évvel ezelőtti történetekre, az emlékezhet, hogy Sztevanovity Dusán és Müller Péter között egy közös megegyezéssel végződő plágiumper is volt: Sztevanovity és Müller közösen kezdtek dolgozni a Padláson, de Müller később kiszállt és Tolcsvay Lászlóval és Bródy Jánossal megírták a teljesen hasonló koncepción alapuló Dr. Herzet, amit a Madách be is mutatott. Ez utóbbi lényegesen kevesebb évadot élt meg, dalait sem fütyörészik suszterinasok az utcán, viszont Dusán a feljelentgetős házmester, Témüller nevét Müller Péter után adományozta a darab egyik szereplőjének.

Másodszor Rudolf Pétert egy nagy beugrásban, a Fekete Péterben láttuk: A címszerepre készülő Kern András a próbák során balesetet szenvedett, így kapta meg a szerepet Rudolf Péter. A színészről köztudott, hogy feleségével, Nagy-Kálózy Eszterrel és gyermekeivel a nyarakat az Őrségben töltik. Így találkozhattunk össze a színész-házaspárral 2000-ben a Vadása-tó partján.

Két nagyobb lányommal a Vadása-tóban, 2000 nyarán

A 2000-es évek nagy filmes dobása Rudolf Péter Üvegtigris című filmje illetve annak folytatásai voltak. A büfés Lali, segítője, a félnótás Sanyi, Gaben és Róka, a nagy kombinátorok, a galamblelkű Cingár és a Babettán szákuldozó Csoki (alias Ízirájderöcsém) Magyarország legszerethetőbb lúzercsapata lett egy csapásra, és mostanra ugyanúgy részeseivé váltak a magyar filmlegendáriumnak, mint Ötvös Csöpi, a magyar Bud Spencer, vagy a Valami Amerika fivérei. A filmtrilógia rendezője és forgatókönyvírója is Rudolf Péter volt.

2014 decemberében az Üvegtigrisnél

A 2000-es évek legendás tévéműsorának, a Novák Péter által vezetett Beugrónak is állandó szereplője volt Rudolf Péter, melyben színészi rögtönző képességeit is megvillanthatta. A műsor olyan népszerű volt, hogy még társasjáték is készült belőle.

Utoljára látott nagy filmszerepe az 1945 című film volt, mely közvetlen a II. világháború után játszódik egy kis faluban, melynek nagyhatalmú, basáskodó jegyzőjét játssza Rudolf Péter. Meglepő volt, mert korábban gyakrabban láttam komikus szerepben. Tavalyi hangoskönyv-élményem egyike is Rudolf Péter volt, ő olvasta fel Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című könyvét.

Hát ennyi minden jutott eszembe Rudolf Péterről a tegnapelőtt látott színdarab kapcsán, akinek a darab végén az elmegyógyintézetben be akarják adni a "977-es formulát", amitől ugyan örökre elfelejtené a kitalált Harvey-t, az óriásnyulat, de egyben bohém jókedve is odalenne, ezért a család inkább megbékél a nagybácsi bolondériájával és eltekint a kezeléstől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése