Parlament

Parlament

2023. január 18., szerda

A legendás tizenegy

 

Tamás Gáspár Miklós halála kapcsán jutott eszembe az SZDSZ legendás Tudjuk-Merjük-Tesszük plakátja a rendszerváltás hajnaláról, melyről az SZDSZ  11 politikusa tekintett ránk, köztük TGM-mel.

Fura, változatos életutat tudhatnak maguk mögött az azóta eltelt 33 esztendőben, ráadásul van köztük néhány, mellyel valamilyen módon kapcsolatba kerültem. Bevallom őszintén, többségükről a rendszerváltásig semmit sem tudtam. Haladjunk a képen balról jobbra:

1. Mécs Imre

Annak ellenére nem hallottam róla a rendszerváltozás előtt, hogy a 11 politikus közül ő az egyetlen, akit 56-os tevékenysége miatt halálra ítéltek. Ő az, aki az SZDSZ-ből 2006-ban az MSZP felé vette az irányt, 2006-ban a második fordulós visszalépések miatt még a mi választókerületünkben is volt egyéni jelölt. A rendszerváltás első 20 évében volt parlamenti képviselő.
2014-ban barátaival folyamatos élőlánccal próbálták megakadályozni a német megszállási emlékmű felépítését - persze eredménytelenül. Én viszont 2015-ben kerültem vele kapcsolatba. A Steindl Imre program keretében ugyanis eltávolították a Kossuth térről a Forradalom Lángja emlékművet, amelyet még az 56-os Szövetség - melynek Mécs is tagja volt - javaslatára emeltek. Rendszeres tűntetést tartottak a Kossuth téren, hogy követelik vissza a Lángot. Én viszont pár emaillel és telefonnal kiderítettem, hol őrzik az emlékművet, és erről tájékoztattam Mécs Imrét. Az elkövetkező napokban azzal lett tele a sajtó, hogy megkerült a Láng. A láng azóta egy félreeső parkban áll, ünnepélyes meggyújtására és eloltására már nem kerül sor, sőt, 2022-ben már meg sem gyújtották, elárvulva várta a jobb időket.

2. Tölgyessy Péter

A tőlem másfél évvel fiatalabb Tölgyessy a háromoldalú tárgyalások egyik lokomotívja volt, tulajdonképpen neki köszönhettük azt a választási rendszert, ami 24 éven keresztül jó volt nekünk, míg a Fidesz át nem alakította egy alapvetően csak a nagy pártoknak kedvező egyfordulós választási rendszerré. A rendszerváltozás előtt maga is részt vett a reformközgazdászok által írt Fordulat és reform tanulmánykötet megírásában. Az első két parlamenti ciklusban az SZDSZ képviselője volt (egy darabig a párt elnöke is), második két ciklusban viszont a Fidesz képviselője volt úgy, hogy a pártnak nem volt tagja. 2006-ban kivonult a közvetlen politizálásból, de elemzéseivel a még ellenzékben lévő Fideszt támogatta, majd 2010-es újbóli hatalomra jutása után egyre inkább bírálta a Fidesz politikáját.
Kezdetben a Kossuth Rádióban heti rendszerességgel jelentek meg elemzései, amiket sohasem mulasztottam el meghallgatni, de ahogy egyre inkább elhallgattatták a bíráló hangokat, úgy vették le a műsorról Tölgyessyt is. 2016-ban már egy előadásában többek között így nyilatkozott: "A Fidesz ... nem hisz a piaci automatizmusokban vagy az uralomgyakorlás indirektebb formáiban, ...az udvari értelmiségi szerep felé tereli a véleményformálókat....A jogi normák a változékony politikai akaratnak megfelelően akár egyetlen esztendőn belül is többször megváltozhatnak".

3. Kis János

Az SZDSZ legfőbb ideológusa és első elnöke soha semmilyen egyéb politikai szerepet nem vállalt, nem volt sem országgyűlési képviselő, sem miniszter vagy államtitkár. A rendszerváltásig nem hallottam a nevéről, de távolmaradása a politikától mindig szimpatikus volt nekem. Szinte a kezdetektől a CEU professzora, és mivel a manapság a "liberális", az "SZDSZ" és a "CEU" szitokszókká váltak, a Fidelitas képes volt Kis Jánosról a 2022-es választások előtt ezt kiposztolni: „A bukott miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc és emberei még mindig hatalmon vannak. Nem hiszed? Tudtad például, hogy Kis János az SZDSZ alapító tagja és első elnöke volt, és közel harminc éve tevékenykedik a CEU tanáraként? A baloldalnak csak a hatalom megszerzése számít. Emlékezzünk erre a 2022-es választáson is.”
Arra a Kis Jánosra sikerült ezt böffenteniük, akitől semmi nem állt távolabb, mint a hatalom megszerzése. Kis János is részese volt az 1988-as "júniusi csatának", amikor a Batthyány-örökmécsesnél Nagy Imre és mártírtársai mellett tüntettek és összecsaptak a rendőrökkel.
Kis János a rendőrökkel küzd, a rendőrök gyűrűjében Orbán

Azt tudtátok-e, hogy Kis János korábbi házastársa az a Hegedűs Zsuzsa szociológus volt, aki később beállt a Fidesz zsoldjába, de Orbán tusványosi fasiszta beszéde után lemondott tisztségéről, majd visszamondta a lemondását. Utána nem sokkal elhunyt.

4. Magyar Bálint

Ő is alapító tagja az SZDSZ-nek, és kétszer töltött be oktatási miniszteri posztot, először 1998-2000 1996-1998 (jav. PJ, 2023.01.29.) között, másodszor 2002-2006 között. Ez utóbbi hivatali idejét róják fel a CEU egyik fő bűnének, a miniszterelnök állítása szerint: "a ’90-es években Soros hűséges szövetségese, Magyar Bálint, a liberális-exkommunista kormány oktatási minisztere olyan szabályt hozott, amely a magyar egyetemekkel szemben indokolatlan versenyelőnyt biztosított a Soros-egyetemnek."  Az, hogy ez a mondat a miniszterelnök tolláról kikerülhetett, önmagában is botrány, hiszen a CEU-nak sohasem volt indokolatlan versenyelőnye más külföldi egyetemekkel szemben, és a lex-CEU létrehozásakor a Fidesz-kétharmad által megszavazott felsőoktatási törvény, a 2011. évi CCIV. sz. törvény volt érvényben. Egyszerűen Orbán azért gyűlöli Magyar Bálintot, mert 2013-ban írt Magyar polip. A posztkommunista maffiaállam című könyvében tűpontos látleletét adta az orbáni korrupt államkapitalizmusnak.
Magyar Bálint családilag is több ponton kapcsolódik a plakáton szereplő politikusokhoz: testvére, Magyar Fruzsina Mécs Imre felesége, a szintén SZSDSZ-es Hodosán Róza, aki korábban Demszky Gábor felesége is volt, 1993 óta Magyar Bálint felesége.

5. Szabó Miklós

Ő annyira szürke eminenciás volt az SZDSZ-ben, hogy sem munkássága, sem korai halála (2000-ben halt meg) nem tűnt fel nekem. Két ciklusban volt képviselő az országgyűlésben.

6. Pető Iván

Nyugodt, magabiztos stílusával a rendszerváltás egyik meghatározó egyénisége volt, fontos résztvevője az ellenzéki kerekasztalnak. Sohasem felejtem el a Kónya-Pető televíziós vitát, amelyben a kormánypárti Kónya Imrével a kommunista múlthoz való viszonyulásról vitatkoztak. Annak ellenére, hogy 2010-ig, vagyis öt cikluson át országgyűlési képviselő volt, az MSZP-SZDSZ koalícióval sohasem békélt meg, állami tisztséget nem töltött be. A Liberális Internacionálénak volt alelnöke (Ki nem? - kérdezné most Orbán Viktor).

7. Haraszti Miklós

Annak idején szamizdatban megjelent és betiltott Darabbér című könyve ott pihen a könyvespolcomon. A rendszerváltás hajnalán minden ilyen könyvet összevásároltam, mert ki tudja, hátha jön a visszarendeződés. Volt, amit elolvastam (pl. Kornai: Hiány, Liska: Ökonosztát), volt, amit nem.
Haraszti Miklós médiapolitikus, de manapság már nemigen hallani a hangját, 2004-től az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél dolgozott, mint sajtószabadság-felelős.
Személyesen 2019 decemberében találkoztunk az Andrássy Egyetem tükörtermében, ahol Edward Serotta 1989, az év, mikor Európa önmagára talált című fotókiállítás megnyitóján voltunk. A kiállítást az a CENTROPA alapítvány rendezte, melynek Bori lányom akkor a magyarországi ügyvezetője volt. A kelet-európai országokban lezajlódott 1989-es változások fotóinak egyikén Haraszti is feltűnik, egy másikon Orbán látható Simicskával.
Bori mellett a jobb alsó képen Konrád György és Haraszti Miklós

Bal felső sarokban Orbán és Simicska
Pont arról elegyedtünk beszélgetésbe a kiállításmegnyitón jelen lévő Haraszti Miklóssal, hogy milyen kevés fotó maradt meg Simicska Lajosról. Beszélgettünk továbbá Rajk László nem sokkal korábbi haláláról is.

8. Demszky Gábor

Demszky Gábor tevékenységével viszonylag hamar megismerkedtem, mert egy tankörtársam 1980-ban a húgát vette feleségül. Többször jártam náluk az Eszék utcában, ahol az egyik illegális stencilgép is működött, amin a szamizdat kiadványok készültek. Egyszer még együtt is síeltem Demszkyékkel, sőt, ültem abban a Trabantban, amit időnként rendőrségi Ladák üldöztek a Bocskai úton. Amikor időnként bemondta a rádió, hogy ismét letartóztatták Demszkyt (általában március 15.-e vagy október 23.-a előtt tették ezt preventív jelleggel), évődve mondtam apámnak: lesz még Demszky belügyminiszter.
Ha belügyminiszter nem is lett, de Kamermayer Károly után ő volt Budapest második leghosszabb ideig, 20 évig regnáló polgármestere. Budapest népe ötször választotta meg erre a posztra (1990-ben még a közgyűlés, de a következő ciklusokban már közvetlenül a fővárosiak). 2006-ban, már az őszödi beszéd kiszivárgása után is tudott nyerni Tarlóssal szemben.

9. Tamás Gáspár Miklós

TGM-ről, most, halála kapcsán nagyon sok méltatás jelent meg, még Orbán is meleg szavakkal emlékezett meg róla, pedig az utolsó évtizedben kapott a filozófustól hideget-meleget. Ennek az az egyszerű oka, hogy arról a már említett 1988-as júniusi csatáról Orbán Viktorral együtt vitte el a rendőrség. Bár erdélyi, kolozsvári családból származik, a rendszerváltás idején ott virított az egyik Zrínyi utcai ház falán a felirat: Tamás Gáspár, Izrael visszavár (akkoriban mindenkit lezsidóztak, aki SZDSZ-es volt). Ő már fél évvel az első szabad választások előtt bekerült a parlamentbe, mert akkor még érvényben volt a képviselők visszahívhatóságának lehetősége, és ezt a rendszerváltás hajnalán néhány kurucos választókerületben meg is tettek. TGM beszámolója szerint amikor először lépett be a Parlamentbe, egy őr megpróbálta útját állni, de ő férfiasan kezet fogott vele, majd tovább haladt.
Ha valahol megjelent TGM-től írás, azt szívesen elolvastam, és nagy élvezettel hallgattam a Bolgár Györggyel a Klubrádióban folytatott beszélgetéseit. TGM nézetei az utóbbi időben már nagyon radikálisak voltak, például szerinte a világturizmust és a sport-világversenyeket a klímakatasztrófa elkerülése érdekében haladéktalanul le kellene állítani.

10. Kőszeg Ferenc

Kőszeg Ferencet is nagyon régről ismerem, mert egyik volt kolleganőm baráti köréhez tartozott, és egyszer eljött az akkor 12 év körüli kislányával egy, a cégem által a visegrádi jurtatáborba szervezett kétnapos kirándulásra. Együtt énekelte velünk a tábortűznél a Ha én rózsa volnék című Bródy-dalt.
A Magyar Helsinki Bizottság nevű civil egyesület alapítója és elnöke volt. Ez a jogvédő szervezet fontos szerepet játszik a menekültek, fogva tartottak jogvédelmében, a tisztességes eljáráshoz való jog illetve a rendőri tevékenységek ellenőrzésében.
A Magyar Helsinki Bizottságot ugyanúgy külföldről támogatott NGO-nak nyilvánították, mint az Amnesty-t vagy a Transparency-t egy 2017-ben elfogadott törvényben, amit uniós nyomásra végül visszavontak.

11. Rajk László

A legendás tizenegy harmadik halottja Rajk László (2019-ben hetvenévesen halt meg). A koncepciós perben halálra ítélt politikus fia ugyanúgy snagovi gyerek, mint Vásárhelyi Mária szociológus, Donáth László evangélikus lelkész vagy a két éve elhunyt Hankiss Ágnes (Vitézy Dávid édesanyja, Orbán Viktor nagynénje): a forradalom bukása után a jugoszláv követségről szüleikkel együtt a romániai Snagovba vitték őket házi őrizetbe Nagy Imrével együtt.
Édesanyjával, Rajk Júliával édesapám egyik Győrffy-kollégista rendezvényén találkoztam. Rajk László építészként fontos szervezője volt az Iparterv avantgárd képzőművészeti kiállításainak, melyet Aczélék kezdetben tűrtek, később tiltottak. Látványtervezőként Rajknak köszönhetjük a Nagy Imre újratemetés díszletét, a Lehel téri csarnokot, második Oscar-díjas filmünk, a Saul fia látványterveit, egy, a veszprémi közgyűlés által elfogadott és kifizetett, ám az új fideszes polgármester által fölállítani nem engedett 56-os emlékművet, és még oly sok mindent.
Nagy Imre újratemetése a Hősök terén

A 11 rendszerváltó politikus neve, akárcsak a "liberális" szó és a Szabad Demokraták Szövetsége, mint rendszerváltó párt mára mind szitokszavakká váltak, de TGM halála kapcsán ne feledkezzünk meg róluk sem, amikor Orbán Viktor magát utcai harcosnak nevezve védi a magyar demokráciát.

PS 2023.01.19.
Nem gondoltam, hogy fél nappal posztom megjelenése után Mécs Imre haláláról értesülök. Nyugodjon békében. "Szabadság nélkül nem lehet élni".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése