Parlament

Parlament

2023. szeptember 28., csütörtök

Hétköznapi babonáim

"s az iskolába menvén, a járda peremén,
hogy ne feleljek aznap, egy kőre léptem én,"

Ezt írta Radnóti Miklós Nem tudhatom... c. versében, mely egyike leghazafiasabb verseinknek (tarkón is lőtték ezért Abda határában, nehogy már magyarkodjon itt nekünk a zsidaja 😢). De hiszitek vagy sem, az én iskolámban is megvolt ez a babona. Az iskola folyosójának kövezetében volt körbe egy vörös csík, és aki a becsöngetés pillanatában azon állt, egészen bizonyosan felelt a következő órán.

Életemet aztán végig kísérték a mindenféle babonák:

  • Ha az utcán menve pont akkor kapcsolják fel vagy oltják el a közvilágítást, amikor látom - szerencsém lesz;
  • Ha az elhaladó autó rendszáma CM-mel kezdődik, és ötször egymás után kimondom azt, hogy CM - szerencsém lesz;
  • Ha digitális órámra ránézve a másodpercben van 3-as számjegy - szerencsém lesz, a 33 nagyon nagy szerencse;
  • Ha amíg elérem az úti célomat, legalább három bogárhátú Volkswagent látok - szerencsém lesz;
  • Ha amig elérem az úti célomat, legalább háromszor meglátom ugyanazt a random embert - szerencsém lesz. Ez kiváltható azzal, ha három random embert egyenként legalább kétszer meglátok;
  • Ha buszra vagy villamosra várva azt mondom, hogy most már tényleg jönnie kéne annak a fránya busznak, és elkezdek húsztól visszafelé számolni, és a jármű még nulla előtt befut - szerencsém lesz.

De azt tudjátok-e, hogy mi a legújabb babonám? Ferenc pápa legutóbbi látogatásához kapcsolódik, aki egy hófehér, fekete tetejű négyajtós Fiat 500-assal járta a várost. A pápa konvoját magam is megnéztem a Hegyalja út járdájáról, részesültem is a pápai áldásból, és innentől kezdve a Fiat 500-asokhoz kötődik a hétköznapi babonám:

  • Ha úti célom eléréséig (pl. amig beérek a munkahelyemre) legalább három Fiat 500-ast látok - szerencsém lesz;
  • Négyajtósból elég csak egyet látni, mert az még viszonylag ritka jószág;
  • Olyanból is elég egyet látni, melynek rendszáma 500-ra végződik (ez azért nem olyan ritka, mert a Fiat-kereskedők általában az 500-asoknak tartják fenn ezeket a rendszámokat);
  • Talán mondanom sem kell, hogy az aztán a szerencse netovábbja, ha négyajtós Fiat 500-ast látok 500-ra végződő rendszámmal!
Amúgy nem vagyok babonás, hanem egy nagyon is racionális mérnök ember, akinek van egy-két ilyen rigolyája. Tegnap volt egy beszélgetés Csonka András színésszel, aki ha valamit otthon felejt és vissza kell mennie érte, akkor a tükör előtt állva el kell számolnia húszig, majd a küszöbre köpni, hogy ne érje szerencsétlenség. Bizonyára majd nálam is eljön ez az állapot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése