Parlament

Parlament

2023. szeptember 16., szombat

Az énekes tehetségkutató műsorok két évtizede

Ebben az évadban at RTL úgy döntött, hogy az X-Faktor helyett - melynek 11. évadának lezárásakor még meghirdették 2023-ra a 12. évadot - a The Voice licencműsort veszi elő inkább a tarsolyból, melynek egy magyar szériája már ment 2012-ben a TV2-n. Nekem meg eszembe jutott, hogy igazi énekes tehetségkutató műsor húsz éve, 2003 őszén indult a TV2-n.

Rendszeres nézői vagyunk a német RTL-nek is, és ott láttuk 2002-ben a DSDS (Deutschland sucht den Superstar - Németország a szupersztárt keresi) című tehetségkutató műsor első évadát. A napjainkig töretlenül futó széria szinte állandó zsűritagja a volt Modern Talking-tag, Dieter Bohlen volt, és a 2002-es műsor lebonyolításának formája is nagyon hasonló volt a nálunk egy év múlva debütált Megasztáréhoz: akapella (kíséret nélküli) éneklés a válogatóban, a bekerült versenyzők selejtezőn vesznek részt, innen kerülnek a legjobbak az élő showba, ahol hetente kiesik egy versenyző. Az élő show-ban élő zenekari kíséret van. A kiesett versenyzőnek a bennmaradók egy búcsúdalt énekelnek.

A TV2-n induló Megasztár sohasem nevezte magát licencműsornak, de érezhető volt a koppintás. A hat évadot megért széria szabályai aztán az évek során folyamatosan változtak. Például a kieső versenyzőről már nemcsak a közönség, de a zsűri is dönthetett, lett vigaszág (az ötödik évadot megnyerő Tolvai Reni például így került az élő showba), később a zsűritagok itt is "mentorokká" váltak. Kezdetben valóságshow-szerűen követhettük a döntős versenyzők életét a Megasztár-villában, aztán ez elmaradt.

2010-ben az RTL a Megasztár 5. évadára indította rá saját énekes tehetségkutató műsorát, a licencszerződésen alapuló X-Faktort. A TV2 Megasztárja és az RTL X-Faktora kezdetben teljesen azonos időpontban ment, olyan volt, mint egy chicken-game, melyik kereskedelmi csatorna hátrál meg és teszi át más időpontra a műsorát. Végül ez a TV2 lett.

Az X-Faktornak eddig 11 évada ment le, de szabályai sokat változtak az évek során. A selejtező utáni meghallgatásról a mentorházba kerül 4x6 versenyző, ebből válogatnak ki 4x3-at. A mentorházba való kerülés "székes" meghallgatása csak később került bevezetésre, kezdetben a négy mentornak külön mentorházai voltak (egyik helyszín például az azóta sem megnyitott Rácz Fürdő és Hotel volt, a másik pedig az azóta már bezárt Buddha Bar Szálloda), az utóbbi műsorokban már közös volt a mentorház, kezdetben egyesével estek ki a versenyzők, későbbi szériákban a nézettség csökkenése miatt már adásonként 2-3. Az X-Faktorban sohasem volt élő zenekar, viszont már a selejtezők során is szabad volt kíséretre énekelni.

Mindkét kereskedelmi csatorna próbálkozott más formátumú - szintén licencszerződésen alapló - énekes tehetségkutató műsorokkal: A The Voice-szal a TV2 2012-ben, az RTL pedig idén ősszel, a Rising Star-ral a TV2 2014-ben. Erre a két műsorra az jellemző, hogy már a selejtezőben is jó hangú énekesek vannak, vagyis itt tényleg a jók és a nagyon jók közül lehet választani.

De vajon kikre emlékezünk a zenei tehetségkutatók győztesei, helyezettjei közül? Az alábbi időrendi felsorolásban vastaggal szedem azokat a neveket, akiket nem rostált ki az idő.

  • 2003-4, Megasztár1, TV2: Az első három helyezett Tóth Vera, Oláh Ibolya, Gáspár Laci mind a mai napig nagy sztárok, de a kiesők közül Dér Heni számait is rendszeresen játsszák. A legnagyobb negatív karriert az egyik zsűritag, Bakács Tibor (Settenkedő) futotta be, aki három évadban is volt zsűritag, műsort vezetett a Napkeltében és a Klubrádióban, de bolti lopáson kapták, és utána eltűnt, a Vajdaságba költözött.
  • 2005, Megasztár2, TV2: Az első helyezett Molnár Ferenc (Caramel) és a harmadik helyezett Tóth Gabi a mai napig nagy sztárok. Utóbbi az első széria győztesének, Tóth Verának a húga, aki az utóbbi években beállt a NER zsoldjába és dalaival a kereszténységet és a család szentségét hirdette egészen addig, míg házasságát felrúgva össze nem költözött egy táncossal, mely után már a hivatalos kormányzat is selyemzsinórt küldött neki. A második helyezett Palcsó Tamás teljesen eltűnt, utolsó hírem az volt róla, hogy 2013-ban öt trafik működtetését is megpályázta és mind az ötöt el is nyerte. A műsor döntőjét egyébként a Pap László Sportarénában tartották, amin jelen voltam lányaimmal.
  • 2005, Megasztár3, TV2: Igazán csak a győztes Rúzsa Magdi maradt sztár (és hármasikrek édesanyja). Vele is, akárcsak Oláh Ibolyával Presser készített közös lemezt, és gyakran lépnek fel együtt. A második helyezett Varga Ferenc a műsorfolyam során állt össze az egyik vokalista lánnyal művészileg és magánéletileg egyaránt, a harmadik Póka Angélát nagyon szerettem, de jó ideje nem hallok felőle.
  • 2008, Megasztár4, TV2: A győztes Király Viktor testvérével, Király Lindával elég nagy sztárok. A második helyezett Fekete Dávid azonban mostanában inkább a bűnügyi hírekben szerepel, csalás miatt folyik ellene büntetőeljárás. A negyedik helyezett 13 éves Tóth Lüszit nagy lelkesedéssel figyelte az ország, még Fenyő Miklóssal is fellépett, de mára teljesen felhagyott az énekléssel.
  • 2010, Megasztár5, TV2: A győzte Tolvaj Renáta a negyedik helyezett Kállay-Saunders Andrással sokáig egy párt alkottak. Mindketten énekelnek még, utóbbi 2014-ben Az Eurovíziós Dalfesztiválon 5. helyezést, minden idők második legjobb eurovíziós helyezését érte el. A második helyett Kökény Attila már akkor is és most is a zongorista-énekes-dalszerző műfajban nagy sztár, viszont a harmadik helyezett, már akkor is öregecskécske Szíj Melindát bár akkor nagyon sztárolta a közönség, de szerintem jó hangja ellenére nagyon rossz ritmusérzéke volt.
  • 2010, X-Faktor1, RTL: Alapvetően a harmadik helyezett Király L. Norbi miatt néztem a szériát, akinek szinte alig volt hangja, de elképesztő jó előadó volt. Utána pár évig még műsorvezetőként feltűnt, jelenleg teherautót vezet. Az első helyezett Vastag Csaba, és öccse, a negyedik Vastag Tamás mind a mai napig fellépnek, akárcsak a második helyezett Takács Nicolas.
  • 2011, X-Faktor2, RTL: Az első két helyen végzett Kocsis Tibor és Muri Enikő fellépnek még, a harmadik helyezett Baricz Gergő* eltűnt a szemem elől.
  • 2012, Megsztár6, TV2: A győztes Radics Gigi annyira leuralta a mezőnyt, hogy a többiekre jószerével már nem is emlékszünk. A magyar könnyűzene akkori legnagyobb tehetsége még mindig sztár, de mégse vitte annyira, mint amennyire vártam tőle.
  • 2012, X-Faktor3, RTL: A győztes Oláh Gergő közmunkásból emelkedett a csúcsra, a második Antal Timi kedves, jó hangú lány, de ma már keveset hallani, a harmadik Csobot Adél pedig egyre kevesebbet énekel, annál többet játszik filmekben illetve vesz részt celebműsorokban, vagy zsűritagként tehetségkutatókban.
  • 2012, The Voice1, TV2: A műsort a sugárzó szemű Pál Dénes nyerte, a második Gájer Bálint szvinges számait azonban gyakrabban hallani manapság. A negyedik helyezett vak zongorista-énekesnő, Agárdi Szilvia mind a mai napig énekel. A Dal első évadában volt egy közös számuk Pál Dénessel.
  • 2013, X-Faktor4, RTL: A győztes Danics Dórát (a komikus Bach Szilvia lányát) manapság már alig hallani, a harmadik helyezett Krasznai Tündéről pedig korábban szexvideók is készültek, később pedig inkább celebműsorokban lépett fel. A második helyezett ByTheWay zenekar is eltűnt.
  • 2014, X-Faktor5, RTL: A győztes Tóth Andi jól megcsinálta magát, nemcsak énekes, celebműsorok sztárja és bulvárlapok állandó szereplője is. A második Horányi Juli is inkább színészkedik, mint énekel, a harmadik vietnami Benji-ről néha hallani.
  • 2014-15, Rising Star, TV2: Az első helyezett Várhelyi Lucas Palmiráért nagyon lelkesedtem. A félvér lány egy évadott játszott az Operettben is, de mára már felhagyott az énekléssel. A negyedik helyezett Freddie 2016-ban indult az Eurovízión is (mérsékelt sikerrel), később annak állandó kommentátora illetve A Dal műsorvezetője lett.
  • 2016, X-Faktor6, RTL: A göndör szőke hajzuhatagos "uborkaszedő lányra", Opicz Barbira felfigyelt a közönség is meg a szűri is, meg is nyerte a versenyt, jelenleg is énekel.
  • 2017, X-Faktor7, RTL: Bár követtem a műsorfolyamot, senkire sem emlékszem.
  • 2018, X-Faktor8, RTL: Ugyanaz a helyzet, mint az előző évadnál.
  • 2019, X-Faktor9, RTL: A győztes Ruszó Tibor tehetséges cigány énekes, mostani hír, hogy az ismert mulatós énekes, Nótár Mary veszi szárnyai alá.
  • 2021, X-Faktor10, RTL: az RTL is érezte, hogy mind a felfedezett tehetségek, mind a műsor nézettsége szempontjából leszálló ágban van az X-Faktor, ezért kihagytak egy évet. 2021-ben viszont a győztes rapper Alee, a második helyezett zongorista énekes Kocsis Paulina és a negyedik Manuel is nagyon tehetséges dalszerzők is, sok száma van mind a háromnak.
  • 2022, X-Faktor11, RTL: Igazi tehetségek híján hasonló unalomba fulladt, mint a 7. és 8. évad.
  • 2023, The Voice2, RTL: Még fut a műsor, de a zsűriben már ott találjuk az X-Faktor 10. évadának felfedezettjét, Manuelt is.

Sajnos a Suzan Boyle-jelenségre, a jellegtelenségből kirobbanó elementáris tehetségre egyre kevesebb példa van, pedig ezért nézem évről-évre a zenei tehetségkutatókat. Be is teszem ide, hogy lássátok, mire gondolok:


Lehet, hogy csak én látom így, de a tehetségkutatók kezdeti évadai sokkal nagyobb sztárokat dobtak, mint az újabbak. De lehet, hogy csak öregszem.

* Utólag hívták fel a figyelmemet, hogy a 2011-es X-Faktorban éneklő Baricz Gergő egyáltalán nem tűnt el, hiszen én magam is láttam az István, a király 40. évi jubileumi előadásában, mint Koppány.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése