Parlament

Parlament

2023. július 27., csütörtök

Sajtó, szabadság

A napokban volt három éve, hogy az Index átállt a sötét oldalra. Akkor erről posztoltam is, pedig még előtte voltunk a Klubrádió baráti tűzben való frekvenciafosztásának. 2010 óta az ellenzéki médiumok ellehetetlenítésének többféle módját láthatjuk:

  • A tulajdonosi szerkezet megváltoztatása után az új tulajdonos a médiumot egyszerűen megszünteti, lásd NÉPSZABADSÁG.
  • Hatalmi eszközökkel - általában egy hatóság közbeiktatásával - a médiumot megfosztják alapvető erőforrásától, például rádiófrekvenciájától, lásd Klubrádió. A Klubrádió esetét még keserűbbé teszi az a tény, hogy egy, a kormányzattal lepaktáló ál-ellenzéki médiabirodalom szerezte meg a frekvenciát (Spirit FM).
  • Az új tulajdonos egyszerűen kormányoldalra kapcsolja át a váltót, ez történt az Origonál, az Indexnél, a Magyar Nemzetnél.
  • Az új tulajdonos a médiát politikamentessé teszi, elbulvárosítja, erre a legeklatánsabb példa a 168Óra, melynek egykori tehetséges szerkesztői már szétspricceltek a szélrózsa minden irányába.
  • A hirdetési piac befolyásolása, melynek két módja is van. Egyrészt az állami, "társadalmi célú" (Pl. a dollárbaloldal háborúpárti) és a nagy állami cégek (MOL, Szerencsejáték Zrt., MVM) PR-hirdetései csak a baráti médiumokban kerülnek elhelyezésre, függetlenül annak olvasottságától (így fordulhat elő, hogy Rogán Cecília alig olvasott lapja, a TWN tele van állami hirdetésekkel).  Másrészt a versenypiaci szereplők hátrányos elbírálást kapnak pályázatok, támogatások elnyerése során, ha kormányellenes médiumban hirdetnek.

Nyomtatott sajtót már évek óta nem olvasok, de sajnos az ellenzéki hírportálok fizetőfal mögé rejtett cikkeit sem, mert egyszerűen nincs anyagi lehetőségem arra, hogy mindenkit támogassak. Jelenleg a Direkt36 tényfeltáró portál és az internetes műsortovábbításra kényszerült Klubrádió számíthat többé-kevésbé rendszeres anyagi támogatásomra.


Ami az elbukott, egykor ellenzéki médiumokat illeti, elég dicstelen pályát futnak. A 168Óra olyan vállalhatatlanul kattintásvadász portállá vált, hogy pl. amikor már két napja aggódott az ország Suhajda Szilárdért, képesek voltak egy "Előkerült a magyar hegymászó" című cikket kitenni (fenti kép), de véletlenül egy másik mászó, Klein Dávid képe került a cikk mellé. Kiderült, hogy egy több mint egy napos cikkben szereplő telefonbeszélgetésre hivatkoznak. A sok felháborodott komment után aztán törölték a posztot.
A 168Óra arra sem volt képes, hogy a békepárti állami hirdetésekben átvegye a korrigált változatot, vagyis azt a verziót, amelyben a Krím Ukrajnához tartozik.



Az Origo azon túl, hogy folyamatosan oroszbarát propagandát folytat, naponta drámai szalagcímben bizonygatja, hogy itt a nagy "drámai fordulat". A fenti címben az "Oroszország ellen" valójában a megszállt ukrán területek felszabadításáért indított támadás volt. Az olvasottságot emellett formás női idomokkal próbálja fenntartani.


A Híradó igazi állami propagandaszócsővé vált, gyakorlatilag önmaga paródiája, lásd a fenti gyöngyszemet: "A baloldal nem akarja, hogy a pedagógusok 800 ezer forintot keressenek". LOL.

A HírTV egy fenti propagandatudósításában az orosz veszteségeken örvendező ukránok helyett egy angol kocsmai gólörömöt szerkesztett a tudósításába (1:07-től).

Én afféle "foteldalnokként" számos dalomban megénekeltem már a sajtóviszonyok sanyarú helyzetét, de alábbi dalaim csakis a sajtóviszonyokról szólnak:

Ez a dalom a közszolgál(l)ati híradót neveti ki cuki állatok képében:

Ez a dal az Index elorigósodásán kesereg bossa nova ritmusban:


Az alábbi dalom némi szarkazmussal küldi lángsírba az Edward király ellen szót emelő bárdokat:

Ebben a klipben a Klubrádió totemállata, a zebra jelenik meg:

Az alábbi film kakukktojás, ezen ugyanis nem éneklek, csak telefonbetyárkodom egy kicsit:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése