Parlament

Parlament

2020. július 28., kedd

Indexre került az INDEX

Biztos ismeritek azt a történetet, amikor a suszter hirtelen haragjában az inashoz vágja a kaptafát, de az félrehajol és a kaptafa a suszter ajtón belépő feleségét találja fejbe. A suszter megvonja a vállát: Így is jó.
A INDEX ledarálásánál sem az a forgatókönyv volt a kitervelők fejében, ami végül is megvalósult. A tomboló koronavírusjárvány kellős közepén, március végén a kormányközeli TV2 elnöke, Vaszily Miklós bevásárolta magát az IndaMédia csoportba. Ez az a gazdasági szervezet, melyen keresztül az INDEX, a legolvasottabb magyar hírportál kapta a hirdetési bevételeket. Az indoklás az volt, hogy a járvány miatt megcsappantak a hirdetési bevételek, ezért lépni kellett, de az IndaMédia határozottan elhatárolódott attól, hogy befolyásolási kísérletet tennének a független hírportál tartalmára.
Egy hónapja robbant a bomba, hogy az INDEX vezetésével olyan átalakítási terveket közöltek, melyek szerint számos rovatot kiszerveztek volna a portáltól, ezért Dull Szabolcs, az online lap főszerkesztője "Veszélyben" jelre állította a függetlenségmérőt. Válaszul a főszerkesztőt kitették az igazgatóságból és azzal vádolták, hogy ő maga veszélyezteti a hirdetési bevételeket.
Valószínűleg ekkor még az INDEX elnépszabadságosítása volt a terv: a portált olyan gazdasági helyzetbe hozni - és a felelősséget a főszerkesztőre kenni - hogy gazdasági okokra hivatkozva megszüntethető legyen.
Múlt héten a főszerkesztő és az IndaMédia közé ékelődött Bodolai László, az INDEX-et tulajdonló alapítvány vezetője "chicken game"-be kezdett, és kirúgta a főszerkesztőt. Viszont a szerkesztőség mintegy 80 tagja nem rántotta félre a kormányt, hanem egytől egyig felmondtak.
Ezzel új forgatókönyv indult: elnépszabadságosítás helyett elorigósítás: elég az üresen maradt INDEX-et kormányhű emberekkel feltölteni, oszt jónapot. Sovány vigasz, hogy Bodolai László már nem igazgató.
Szerettem az INDEX-et, minden nap rákattintottam. Jó rovatai voltak, és imádtam a Grafitember (Merényi Dániel) karikatúráit, aki így búcsúzott a laptól:
Természetesen volt tüntetés meglepően sok résztvevővel, voltak beszédek, skandálták a nemhagyjukot, de hát annyiszor skandáltam már ezt a Népszabadságnál, a CEU-nál. Bori lányom még komolyan veszi ezeket a dolgokat, barátnőjével készítettek transzparenst is, amivel még címlapra is kerültek.
A kormánymédia kínosan hallgatott az ügyről, nyilván még nem volt központi irányelv, hogy hogyan kell kommunikálni ezt a nagyon kínos esetet. Helyette a 24.hu-t is működtető Central médiacsoport tulajdonosának, Varga Zoltánnak mentek neki. Mára aztán "kijött a vonal": A miniszterelnöki kabinetiroda szerint az INDEX szerkesztőségében belharcok dúltak, melynek hátterében a DK és a Momentum viszálykodása áll.
Holnap tehát ezt fogom hallani a 6:00 órás közszolgálati híradóban.
Ismertek, már nem fogok megváltozni: természetesen az INDEX-ről is készült egy dal. Nem sikerült túl jól, elég lehangoló, de azért közreadom:


Indexre került az INDEX,
A szabad sajtónak búcsút inthetsz,
Mert elbukott egy újabb őrtorony.
Indexre került az INDEX,
Te is erre a sorsra kerülhetsz,
Ha nem állsz be a sorba, úgy bizony.

Nem, nem ez a harc volt végső,
Nem, sohase mondd azt, hogy késő,
Nem, nem ez az utolsó lépcső,
Mert a harcunkat folytatni kell,
Mert a szabadság nem bukhat el!

Indexre került az INDEX,
És hogyha erre csak rálegyintesz,
A sajtószabadság lángját fújod el.

A HVG legutolsó számában olvastam egy cikket arról, hogy a Magyar Nemzet alapító főszerkesztőjét, Pethő Sándort pontosan 80 évvel ezelőtt "felsőbb helyek" hogyan biztatták lemondásra (amely után egy hónappal Pethő autóbalesetben meghalt), de négy év múlva a lapot végleg betiltották, és csak a "népi demokráciában" indult újra, hogy leírja azt a flikkflakkot, amely a lap jelenlegi helyzetéhez vezetett.
Hasonló sors vár az INDEX-re is. Én mindenesetre blogom "Az eltűnt idő nyomában" rovatát ezzel a sorral egészítettem ki:
---

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése