Parlament

Parlament

2020. július 3., péntek

A lánchídi csata elbukott


A közelmúlt magyar történelmében "lánchídi csata" alatt az 1986-os március 15-ei tüntetést értjük. Akkoriban még nem voltak engedélyezett tüntetések, minden tüntetés tilos volt, amit nem az állam szervezett. Egy évvel az első olyan parlamenti választás után, amikor már néhány ellenzéki képviselőt is sikerült az Országgyűlésbe juttatni, és egy évvel a lakitelki zászlóbontás előtt március 15-e még nem volt munkaszüneti nap, de egy kis balhéra mindig lehetett számítani. 1986-ban a Lánchídon átvonuló tüntetők előtt a rendőrség elzárta az utat. "Csapda, gumibotozás, vesszőfutás, a személyi igazolványok elkobzása történt", ahogyan egy korabeli beszámoló visszaemlékezik. A VEIKI-be néhány hónappal később felvételre jelentkezett egy fiatal mérnök, aki részt vett a "csatában". Jelentkezését elutasították. Viszont még abban az évben megkezdődött a Lánchíd felújítása, ez volt a híd utolsó jelentősebb renoválása.
Az igazi lánchídi csatát azonban most vívja a Karácsony-vezette főváros, és bizony bukásra áll. A felújításra még tavaly, Tarlós István idején írták ki a tendert, és a beérkező ajánlatok alapján a híd és az Alagút felújításának együttes költsége bruttó 40 milliárd forint körül lenne. A főváros valamivel több, mint 17 milliárdot szánt erre a célra, és a kormány is felajánlott 6+1 milliárd forint támogatást (híd+alagút). Hiányzik vagy 16 milliárd.
Tarlóst a budapesti polgárok leváltották, a helyzet Karácsony nyakába szakadt, aki azonnal kilincselni kezdett a kormánynál, hogy több pénzt sírjon ki. A kormány hajthatatlannak bizonyult, de arra tettek szóbeli ígéretet, hogy amennyiben csak a Lánchíd felújítására kerülne sor, akkor is megadnák az ígért támogatást. Ehhez azonban új közbeszerzést kellene kiírni, de közbejött a járványhelyzet, mely csak tovább növelte a főváros anyagi gondjait: a fővárostól elvonták a gépjárműadót, parkolási díjat nem szedhetett, és különadót is kivetettek.
A kormánymédia pedig arról kezdett beszélni, hogy a főpolgármester szerencsétlenkedik, teszetosza, tutyimutyi, mekkmesterekkel dolgoztat, a halogatással emberek életét veszélyezteti, és a további állagromlás után egyre drágább lesz a felújítás. Orbán a Parlamentben egy papírt lobogtatott, hogy mekkora lekötött vagyona van Budapestnek (180 milliárd), miért hazudják, hogy nincs pénzük. Pedig ez a pénz nem a Lánchíd felújítására van, hanem a főváros egyéb kiadásaira, melynek költségvetését amúgy is nehéz helyzetbe hozta a járványhelyzet.
Mára aztán kiderült, hogy Orbán kezdettől fogva mire játszott - tegyük hozzá rögtön: megint zseniálisan. Ma a Fidesz kommunikációs igazgatója, Hollik István úgy nyilatkozott, hogy ha kell, a kormány átveszi a Lánchíd felújítását. Erre tulajdonképpen meg is van a joga, hiszen a Lánchíd a világörökség része, és a világörökségi szerződésben világosan az szerepel, hogy a védett létesítmény állagának a megóvása annak az államnak a kötelessége, melynek területén van. Vagyis a Lánchíd hiába budapesti tulajdon, az államot törvény kötelezi a felújításra.
Az a magyar állam, amely az augusztus 20-i fővárosi ünneplésre több pénzt szán, mint a felújításra, mely többet költ határon túli labdarúgó akadémiák támogatására, szerintem már hónapok óta tudja, hogy úgy fogja átvenni a Lánchíd felújítását, mint az a szülő, aki úgy próbálja megleckéztetni a gyerekét, hogy megoldhatatlan feladatot ad neki, majd a végén ezt mondja: Tudtam, hogy ezt is képtelen voltál megcsinálni, hiába, mindent nekem kell megcsinálni helyetted. Az alázás leggusztustalanabb formája.
Persze Karácsony ma este még bizonygatta, hogy a híd fővárosi tulajdon, és mi fogjuk felújítani, de a kormány közveszélyre és világörökségre hivatkozva bármikor magához ragadhatja a kezdeményezést. A felújítást Orbán haverjai, a NER-lovagok fogják végezni, de azt hiszitek, hogy sokat kérnek majd? Épp ellenkezőleg, nagyon is mérsékeltek lesznek az árak. Ennyi szívességet megtesznek a gazdáért, úgyis kompenzálva lesznek valamelyik másik nagy állami beruházásban. Orbán pedig Karácsony orra alá dörgölheti: Látod öcsi, így kell jó szerződést kötni. Fürjes Balázs majd lemenedzseli az egész felújítást, semmi plusz költség nem merül majd fel, a budapestiek elégedettek lesznek, mi meg négy és fél éven keresztül azt fogjuk hallgatni, hogy Karácsony Gergely alkalmatlan, szerencsétlen, egy szekrénysort sem tud összerakni, vagy ha igen, csak mekkmester módjára.
Nem tudom, hogy a főpolgármester látta-e előre ezt a kelepcét, és ha látta, tehetett volna-e valamit ellene? Ehhez nagyon sok összefüggést kéne látni egyszerre, én csak egy egyszerű blogger vagyok, aki próbálom összerakni az információkat. Annak kimondásához viszont nem kell nagy jóstehetség, hogy ezt a lánchídi csatát Budapest elbukta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése