Parlament

Parlament

2020. július 13., hétfő

Ez most az első hullám vége, vagy a második hullám eleje?

Azon gondolkodtam, hogy számos szociális szokásunk a barbár múltba vezethető vissza. Azért fogunk kezet, hogy mutassuk: fegyvertelenek vagyunk. Azért koccintunk, mert italunknak a másik poharába löttyintésének imitálásával azt mondjuk: nem mérgezett az italod. De még a városi kutyák is kaparó mozdulatot tesznek hátsó lábukkal dolguk végeztével, mert valaha, farkas korukban fontos volt, hogy betemessék az ürüléküket, a prédaállat ne sejtse meg, hogy a közelében jár a falka.
Számos higiéniai szabály megszokottá vált, pl. a fogmosás, a WC-használat utáni vagy étkezés előtti kézmosás (a paksi atomerőmű primer zónájában WC-használat előtt is kezet kell mosni). De vajon az arcmaszk viselése is előbb-utóbb napi rutinná válik majd? Megtanuljuk-e vajon a szabályos maszkviselést, vagy az orrunkat kidugjuk belőle, hogy jobban kapjunk levegőt, mint külügyminiszterünk?

Pedig egész jó divatcikk lett a maszkból, így néz ki például Petra, amikor tetőtől-talpig ananászba öltözik:

Sajnos az üzletekben és a járműveken egyre többen mellőzik a maszkviselést, pedig a vírus még nagyon is velünk van. Csütörtök délelőttönként el szoktunk menni Katival a Lehel téri piacra. Az árusok egyáltalán nem hordják a maszkot, és a vevők fele sem.
Madagaszkári barátomat és feleségét negyed óra (!) közmunkára ítélték, mert saját autójukban nem viselték az arcmaszkot.
De most a viccet félretéve: sokan még mindig nem értik, hogy a veszély nem múlt el, a vírus bármikor visszatérhet. A napi megbetegedés-szám a világban még mindig exponenciálisan nő, és akkor ilyen facebook-posztokat lehet olvasni:


Jelenleg a vírus-sújtotta országok alábbi típusai vannak:

1. Olyanok, mint hazánk, amelyek visszaverték a vírus első hullámát, és üggyel-bajjal sikerül egy alacsony napi esetszámot fenntartaniuk:
Magyarország

2. Olyan országok, amelyek nem akarnak vagy nem képesek semmilyen járványügyi intézkedést foganatosítani, ezért a járvány tejedése még mindig az exponenciális szakaszban van, mint például India:
India

3. Olyan országok, ahol már csökkenni kezdett a napi esetszám, de belpolitikai problémák miatt alábbhagyott a védekezés, mint pl. az USA, mely jelenleg a világ legfertőzöttebb országa:
Amerikai Egyesült Államok

4. Olyan országok, melyek sikeresen visszaverték az első hullámot, de óvatlanok voltak, ezért most egy, az első hullámnál elsöprőbb második hullámmal kénytelenek szembe nézni. Ilyen Izrael, Orsi lányunk új hazája:
Izrael

Épp tegnap búcsúztattuk vejünk legkisebb testvérét, Omrit, aki idén érettségizett a Szilágyiban, és akárcsak testvérei, ő is hazatelepül Izraelbe. Omrinak két hetet szigorú karanténban kell eltöltenie. Most a szülei végérvényesen gyerek nélkül maradtak Budapesten: várhatóan jövőre zárják le összes projektjüket és költöznek ők is vissza Izraelbe.

A hazánkat körbevevő országok közül csak Ausztria tartozik az 1-es típusú országok közé:
Ausztria

Ukrajna és Románia 3-as típusú, olyan, mint az USA: csak egy picit torpant meg a járvány, aztán tombolt tovább:
Ukrajna
Románia

Szlovákia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia az izraeli példát másolja: úgy tűnt, sikerül megállítaniuk a járványt, ami most újra fellendülőben van ezekben az országokban:
Szlovákia
Szerbia
Horvátország
Szlovénia

Most a kormány a külföldet három kategóriába sorolta: zöld, sárga és vörös kategóriába. Zöld országokból korlátozás nélkül lehet Magyarországra utazni, a sárga országokból két hét karantén vagy két egymást követő negatív teszt vár a beutazóra, míg a vörös országokból csak magyar állampolgárok utazhatnak be, de őket is karanténra kötelezik. Az intézkedés érthető, ám a besorolásban érezhető némi részlehajlás: míg az agyonfertőzött USA "csak" sárga kategóriában van, addig például Izrael vörös.
Pedig a következetesség most nagyon fontos lenne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése