Parlament

Parlament

2020. július 7., kedd

Öt éves a Kerítés-dal

2015-ben nemcsak az egyszeri és megismételhetetlen TESCO-dalom született meg, hanem pontosan ma öt éve a Kerítés-dal is, mely épp a napokban érte el a 60 000-es nézettséget.


Ha figyelembe vesszük, hogy az Egymillióan a sajtószabadságért Facebook-oldal saját videóként osztotta meg, és annak is 70 000-es nézettsége van, elmondhatom, hogy ez lett második legnézettebb dalom. Nézettségét azonban - eltérően a többi dalomtól - egyenletesen, apránként gyűjtve az évi 10-15 ezres kattintásszámot érte el, és emiatt a dal miatt lett csaknem 100 feliratkozóm a csatornámon.

2018 március 15-én a Kétfarkú Kutyapárt tüntetésén ettől a daltól volt hangos a Nagykörút.

A Kerítés-dal az úgynevezett hánytorgatós dalaim közé tartozik, vagyis a kormány piszkos ügyeit sorolja fel leltárszerűen. Négy évvel ezelőtt, a dal egyéves évfordulóján számvetést készítettem, hogy miként alakultak a felhánytorgatott ügyek. Nos, a következő négy évben ezek történtek a megénekelt ügyekben:

  1. Andy Vajna másfél éve halott, kaszinó- és médiabirodalma továbbra is kormányközeli kezekben maradt. Habony Árpád a kormány számára fiaskóval felérő önkormányzati választások után került ismét döntési pozícióba, tagja lett egy szűk informális bizottságnak, mely az okokat elemezte. 2018-tól egyre inkább kiszorult a fideszes kommunikáció irányításából, Rogán emberei nyomultak a helyére. Januárban már ismét Habony keze volt a gyöngyöspatai roma szegregáció illetve a börtönbiznisz kapcsán kibontakozó kormányzati kommunikációban.
  2. Mészáros Lőrinc nagy utat tett meg az elmúlt években, az ország leggazdagabb emberévé lépett elő, miután betöltötte azt az űrt, amelyet a kegyvesztett barát, Simicska Lajos hagyott maga után a G-nap nyomán. A dal készítésekor még csak Felcsút grófja volt.
  3. Tavaly novemberben született meg az első ítélet Questor-ügyben, mely 11,2 milliárd forint megfizetésére kötelezi a fiktív kötvények kibocsátásába belebukott cég vezetőjét. A büntetőeljárás viszont még folyamatban van.
  4. A vasárnapi boltbezárás ötlete - miután az Orbán-kormány meghátrált egy lehetséges népszavazás elől - vissza-vissza tér. Múlt év novemberében a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete kereste meg a frissen választott budapesti főpolgármestert, hogy korlátozza a kereskedelmi egységek vasárnapi nyitvatartását. Az elmúlt években Szlovákiában és Lengyelországban vezettek be a vasárnapi nyitvatartási korlátozásokat.
  5. A trafikmutyi tovább folytatódik: bár 2015 óta nem írtak ki új pályázatot nemzeti dohányboltra, több száz új üzlet nyílt a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. vezérigazgatójának kijelölése alapján. Még mindig a dohányban van a nagy dohány.
  6. Az Amerikából kitiltott Vida Ildikó Simicska Lajos embere volt, így aztán kiszorult a kormányzati pozíciókból, de ő örökölte meg Nyerges Zsolt elnöki székét a Közgépben, amely már koránt sem nyer el annyi közbeszerzést, mint a G-nap előtt. Időközben egy újabb korrupciós ügy is kirobbant a magyarországi Microsoft körül, melyben érintett lehet az akkori adóhivatali elnök Vida Ildikó. Az Amerikából kitiltott többi köztisztviselő kiléte továbbra is ismeretlen.
  7. Azerbajdzsánnal annyira jó a kapcsolatunk, hogy Magyarország megfigyelőként részt vesz a Türk Tanács ülésein, megtudhattuk, hogy Magyarországon élnek kipcsakok, a Türk Tanács Budapesten irodát nyitott, erre a célra megkapták a Budakeszi úti Ybl-villát, mely korábban a Magyar Művészeti Akadémia tulajdonában volt.
A Kerítés-dal népszerűsége töretlen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése