Parlament

Parlament

2023. július 4., kedd

Tokaj szőlővesszein

Azóta van személyes kötődésem Hegyaljához, amióta a nővérem 1974-ben (jövőre lesz az aranylakodalmuk!) férjhez ment egy vámosújfalui fiúhoz, évekig ott is laktak és csak évekkel később építettek egy házat Sárospatakon. Egy időben még szőlősgazdák is voltak, a Kincsem dűlő oldalában volt szőlőbirtokuk, voltam is náluk szüretelni, tudom, hogyan kell az aszút szedni.

Saját pincét is építettek, készítettek saját bort, édeset és szárazat egyaránt, aztán amikor a szőlőbirtokon túladtak, még mindig vásároltak mustot a borkészítéshez. Szóval mindig el voltunk látva hegyaljai borral. Közben unokaöcséim megnősültek, elköltöztek Hegyaljáról, nővéremék is szép lassan felhagytak a borkészítéssel, de érzelmi kapcsolatom a vidékkel és a tokaji borokkal megmaradt.

2016. nyarán töltöttük pár napot Tokajban, abban az évben végzett Bori a mesterképzéssel a CEU-n és kezdett el dolgozni a CENTROPA-nál. Bár akkor is voltunk borkóstolón (Paulay Vendégház és Hétszőlő Birtok), de az a nyaralásunk nem igazán a bor körül forgott.

2020. szeptemberében a Covid első és második hulláma közötti nyugalmi időszakban egy baráti társasággal Mádon vettünk részt a Furmint Fesztiválon. A járvány miatt elég kevés vendég volt, de sikerült sok pincészetet végig járnunk és mind borászatban, mind gasztronómiában sok élménnyel gazdagodtunk (Mad Wines, Percze Pincészet, Demetervin, Disznókő Birtok, Holdvölgy Pincészet, Barta Pince stb.)

A legutóbbi hétvégén túratársaink szerveztek borkóstoló hétvégét Hegyaljára, ezúttal Tolcsvára. Tolcsváról korábban csak halvány emlékképem volt: sógorom édesanyja Erdőhorvátiból  származott, amíg élt az ő édesanyja, párszor elautóztunk hozzá, és ilyenkor Tolcsván keresztül vitt az út. Hatalmas állami borkombinát működött itt akkor, itt állították elő a szocialista piacra menő export tömegborokat. Ma ennek a helyét vette át az Oremus Pincészet.

Az Oremus bejárata

Az Oremus egyik vendégháza

Feltűnő különbség volt Mád és Tolcsva között, hogy míg előzőben zsidó borkereskedők házai találhatók, utóbbiban kastélyok. Valószínűleg Hegyalján is társadalmi munkamegosztás alapján ment a borászat és a borkereskedés: Mádon főleg zsidók, Tolcsván főleg arisztokraták míg Hercegkúton szorgalmas svábok állították elő a hegy levét. Tolcsva ki is esik a szatmári zsidók csodarabbi-zarándokútvonalából. Míg Mádon, Olaszliszkán, Tokajban, Sátoraljaújhelyen többé-kevésbé rendezett zsidó temetőt lehet találni, a tolcsvai zsidó temető annak ellenére elhanyagolt állapotban van, hogy a világörökség részét képező pincesor közelében található.

A tolcsvai pincesor

Első este Tóth Gábor pincéjébe tértünk be bort és pálinkát kóstolni és vásárolni. (A borosgazdával utolsó nap a benzinkútnál is összefutottam, sőt, kiderült, hogy évekig a sógoromék szomszédja volt). Itt ismertem meg a kabar szőlőből készült bort és pálinkát, mindkettőből vásároltunk is.

Szombaton kastélyokat látogattunk. Először a Dessewffy-kastélyt kerestük fel, melynek udvarán fűszerkert, a belsejében néhány berendezett szobán kívül kozmetikai bemutató van, shopjában pedig a Hélia-D termékek teljes szortimentje kapható. A kastélyt eredetileg a Wesselényi-összeesküvésben kivégzett Bónis Ferenc építette, jelenleg a Budaházy család üzemelteti.

Alvó óriás a keastélykertben

A Baba hintőportól a 4711-ig minden

A kastélyprogram a Szirmay-Waldbott kastélyban folytatódott, mely jelenleg önkormányzati tulajdon és volt már benne iskola is. Megtekinthető benne a kastély története, van kávézója és esküvői helyszínként is szolgál.

A szalon

Találjátok ki, kik ezek

Szépen berendezett, ódon hangulatot árasztó könyvtára is van a kastélynak.

A Várhegy étteremben már várt minket az előre megrendelt ebéd. A legtöbben a legendás sült csülköt választották, én viszont harcsapaprikást túróscsuszával, mert abban nem lehet csalódni. És ha már Várhegy, ebéd után meg is másztam a falu fölé magasodó hegyet, melynek szoknyáján szép szőlőbirtokok találhatók, tetején viszont egy földvár és egy geoláda várt rám. A 30 fokos melegben nem is volt könnyű túra.

Tolcsva a várhegyről

Távolban a Zemplén vonulata

Árvalányhaj-mező

A túra magasságprofilja



Pont visszaértem a Sveda Borházban tartott borkóstolóra, ahol az alábbi borokat kóstoltuk:

  • 2022-es száraz furmint, ebből vettünk is 2 litert;
  • 2021-es félédes hárslevelű;
  • Félédes sárgamuskotály;
  • 2022-es édes furmint;
  • "Petra" cuvee, 60% muskotály+40% hárslevelű, a gazda az unokájáról nevezte el ezt a 30 mustfokú édes desszertbort, amiből szintén vásároltunk.
  • 2017-es száraz és édes szamorodni. Bár az utóbbi három aranyérmet is szerzett különféle versenyeken, nekem mégis inkább a száraz ízlett jobban férfias zamatával, vásároltunk is belőle;
  • 2019-es hatputtonyos aszú;
  • 2013-as sárgamuskotály aszú, 5 puttonyos;
  • 2008-as kb 10 puttonyos aszú nektár, immunerősítőnek, sőt daganatos betegségek ellen ajánlják (aranyárban), a gazda szerint jelenleg a világ legdrágább bora;
  • 1972-es füstös karamellizált szilvalekvár ízű eszencia.

A Pál család a drága világ legdrágább borával

Tüzes lányok, tüzes borok

Sveda László borosgazda Petra lányomnak még egy ajándékkal is kedveskedett, tokaji eszenciás szappannal


Fejünket kiszellőztetni még sétáltunk a városban, majd még egy esti szalonnasütés is várt ránk.



Másnap még egy kisebb túra is várt ránk (6.5 km). Nagyobbról szó sem lehetett, mert először csak esni kezdett, de pont mire visszaértünk az autóhoz, leszakadt az ég. Így is sikerült megmászni a Komlóska fölötti Pusztavárat, itt is várt rám egy geoláda.







Soha rosszabb hétvégét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése