Parlament

Parlament

2021. december 16., csütörtök

Egy impresszum nélküli újság nyugdíjasoknak

Amióta nyugdíjas lettem, én is megkapom a Rogán-minisztérium propagandalapját, a nyugdíjasoknak szóló, és minden nyugdíjasnak kipostázott JóKor kiadványt. Az újságnak impresszuma nincs, de a belső oldalon maga a miniszterelnök mondja el nekünk, hogy "A baloldali kormányzás cserben hagyta az időseket."


A címlap sem kispályás:

  • MAGYRORSZÁG ELŐRE MEGY: 2022-ben visszaadjuk a teljes 13. havi nyugdíjat!
  • MEGÉRKEZETT A NYUGDÍJPRÉMIUM!
  • A baloldal elvette a 13. havi nyugdíjat, a kormány visszaadja.
  • Gyurcsányék háromszorosára emelték a gáz árát.
  • A rezsicsökkentés máig védi az időseket.
  • Márki-Zay-Péter (sic!) eltörölné a rezsicsökkentést.
  • Szijjártó Péter: a baloldal elvette, de a polgári kormány visszaadja a 13. havi nyugdíjat.
Hát akkor beszéljünk kicsit a 13. havi nyugdíjról.

Az első Fidesz-kormány alatt természetesen nem volt 13. havi nyugdíj, sőt, csökkentették a törvény által előírt nyugdíjemelés mértékét (ezt kompenzálták Medgyessyék egyszeri 19 000 forinttal), csupán a 2002-es választásokra adtak 3 százalékpontos nyugdíjemelést. A 13. havi nyugdíjat Medgyessy Péter ígérte meg még a 2002-es választási kampányban, és az év során megszavaztak egy törvényt a 13. havi nyugdíj fokozatos, három év alatti bevezetéséről (a Fidesz nem szavazta meg a törvényt). 2006-tól a nyugdíjasok már a teljes 13. havi nyugdíjat megkapták, három éven keresztül.

2009 májusában Bajnai válságkormánya részben a 2008-2009-es világgazdasági válság, részben a demográfiai mutatók (eltartók és eltartottak arányának) drámai romlása miatt drasztikus intézkedésekre kényszerült:

  • Döntött a nyugdíjkorhatár fokozatosan 62 évről 65 évre való felemeléséről;
  • Eltörölte a svájci indexálást (vagyis azt, hogy a nyugdíjak részben az árindex, részben pedig a bérindex emelkedésével együtt nőjenek);
  • Eltörölte a 13. havi nyugdíjat, helyette bevezették a legfeljebb 80 000 Ft éves nyugdíjprémium intézményét, melyet akkor kell az államnak fizetnie, ha a GDP éves növekménye meghaladja a 3,5 %-ot (ez alapján fizetett Orbán most, 12 évvel később ugyanennyi összegű nyugdíjprémiumot).
Ha visszaemlékszünk, a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után nem vezette újra be a 13. nyugdíjat, sem a svájci indexálást, nem szállította le a nyugdíjkorhatárt, sőt, a nyugdíjrendszer magánbiztosítós pillérét egyszerűen elkobozta, átcsatornázta az állami nyugdíjrendszerbe.

2020-ban, vagyis tíz évnyi Fidesz-kormányzás után aztán törvény született a 13. havi nyugdíj fokozatos, négy év alatti visszaépítéséről, így 2021-ben negyedhavi plusz nyugdíjat kaptak a nyugdíjasok, és eredetileg 2022-ben félhavi plusz nyugdíj járt volna. Ezt módosította a választási pánikköltekezésben a Fidesz oly módon, hogy már 2022-ben teljes havi plusz nyugdíj jár.

Vagyis leszögezhetjük, hogy teljes 13. havi nyugdíjat eddig a szocialista kormányzás három évében, 2006-ban, 2007-ben és 2008-ban fizettek. A Fidesz 16 évi kormányzása alatt egyszer sem!

De nézzünk egyéb érdekességeket is az újságban! A címlapról az a Gubás Gabi mosolyog ránk, aki az Elkxrtuk című filmben magát Dobrev Klárát, az egyik főgonoszt alakítja. Egy kétoldalas "exkluzív" interjúban elmondja, hogy a szerep eljátszásakor hogyan próbálta megkeresni "az emberi motivációt". Aztán Szijjártó még egyszer elmondja, hogy "Márki-Zay Péter csak úgy tud táncolni, ahogy Gyurcsány Ferenc fütyül".

Egy érdekességre bukkanhatunk a környezetvédelmi rovat Életet ment, ki ételt ment című cikkében: "A minőségét megőrzi időpontja azt garantálja, hogy helyes tárolás mellett a termék a minősége a lejárati dátumig kifogástalan, de nem jelenti azt, hogy utána rögtön alkalmatlan a fogyasztásra. A fogyasztható dátumot a gyorsan romló élelmiszereknél, például a joghurtnál alkalmazzák, ezeket már másnap sem szabad elfogyasztani. Előbbiek esetében, átgondolt szabályozással, rászorultak részére történő újraelosztással az élelmiszer-pazarlás nagymértékben csökkenthető lenne."

Az újság szeptemberben jelent meg, és mit ad isten, három hónapra rá született egy törvény (gyorsított eljárásban, egy nappal a javaslat beadása után), melynek értelmében a nagy (100 milliárd forintnál nagyobb árbevételű) láncoknak (így az Aldinak, az Auchannak, a Lidlnek, a Penny Marketnek, a Sparnak és a Tescónak) fel kell ajánlani a lejárathoz közeledő élelmiszereit az államnak. Ezt 48 órával a minőségmegőrzési határidő előtt kell megtenni. El is nevezték ezt a törvényt "beszolgáltatási törvénynek", mert komoly alkotmányos aggályokat vet fel, hogy egy kereskedő nem rendelkezhet szabadon az árujával.

Van még az újságban süteményes recept Müller Cecília édesanyjától, és aki számára nem világos, honnan származik a kiadvány, az a hátsó oldalon található keresztrejtvény megfejtőinek egy visszaküldési címet talál ezzel a checkbox-szal: "Kapcsolatban kívánok maradni Magyarország Kormányával". Szóval ugyanolyan ócska adathalászat, mint a "Stop Gyurcsány Stop Márki-Zay", vagy leánykori nevén "Stop Gyurcsány Stop Karácsony" petíció.

Kedves Rogán Antal, Tisztelt Propagandaminiszter Úr! Nyugdíjasok vagyunk, de nem híg trágyalével táplált, sötétben tartott gombák!

A Fidesz-kormánynak mennie kell!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése