Parlament

Parlament

2021. december 27., hétfő

2021 a veszteségek éve volt

 Édesanyám halála

Januárban 92. évében meghalt édesanyám. Direkt egy fiatalasszony korából származó szexi képet teszek ide be, hogy mindenki így emlékezzen rá.


Tavaly karácsony előtt eltörte a vállát, ekkor hozzánk költöztettük, velünk töltötte az ünnepeket.

Utolsó vele készült kép 2020 december 25-én

Január elején visszaköltözött saját lakásába és nővérem vigyázott rá. Pár nap múlva meghalt. Bár nagyon sok testi betegsége volt, szellemi frissességét és a világ dolgai utáni érdeklődését haláláig megőrizte, olvasott, keresztrejtvényt fejtett, napra kész volt bel- és külpolitikai kérdésekben.

Válások a családban

Valahogy úgy alakult ez az esztendő, hogy két olyan közeli családban történt válás, ahol kicsi, bölcsődés és óvodás korú gyermekek vannak, az egyikben két kisfiú, a másikban két leányka. Tudom, hogy egy házasság sokösszetevős játék és egy válásnál egyik fél sem hibáztatható kizárólagosan, még akkor is, ha egyébként az ember mindenben a vérszerinti rokonát támogatja. Bár a két család más-más városban él, közösségi oldalakon tartották a kapcsolatot és volt, hogy együtt voltak egy-egy wellness-hétvégén.
Tudom, hogy Magyarországon minden második házasság válással végződik, de eddig a környezetemben főként életközépi válások voltak, a gyerekek kirepülése után mentek szét a szülők, ilyen pici gyerekek mellett ez azért fájdalmasabb, főleg a gyermekek sérülhetnek. Nem is tudom, hogy a jövőben hogyan hozzák meg majd azokat a gyermekekkel kapcsolatos döntéseket, amelyeket a szülők közösen szoktak meghozni és mindkét szülőnek joga van beleszólni a döntésbe: iskoláztatás, különféle sportok választása, különórák, ennek az egésznek a logisztikája. Visszagondolva mi ezt a lányainkkal egy szülős felállásban elég nehezen tudtuk volna menedzselni.
Főleg most karácsony előtt gondolkodtam el azon, hogy ezt most ők hogyan kezelik.

Koronavírus-áldozatok

2021-ben - december 22-éig - összesen 38 167 beteg hunyt el koronavírus-fertőzésben, közülük 9 537-en 2020-ban, a járvány első és második hullámában, 28 630-an pedig idén, a harmadik és negyedik hullámban.



Az egymillió főre vetített áldozatok száma nemzetközi összehasonlításban is az élmezőnyben van, bár mivel az áldozatok krónikus alapbetegséggel rendelkező idős betegek voltak, azt szokták mondani, hogy inkább az előző éves adatokhoz képesti többlethalálozást érdemes nézni. Nos, a Statisztikai Hivatal legutolsó gyorsjelentésének grafikonján is jól látható a járvány második, harmadik és negyedik hulláma (érdekes, az első hullám a zárások miatt a halálozás csökkenését hozta, a hagyományos influenza is kevesebb áldozatot szedett).


A gyorsjelentés megállapítja, hogy 2021 márciusában-áprilisában 51 %-kal többen haltak meg az előző évi azonos időszakhoz képest.

A fertőzési és halálozási közös görbén így, a negyedik hullám leszálló ágában jól látszik, hogy, a negyedik hullámban ugyanannyi fertőzöttre kevesebb haláleset jut, ami nyilvánvalóan az oltásnak köszönhető.


A környező országokhoz képest nálunk a legkevésbé szigorúak a járványügyi intézkedések, a kormány felmérte, mi csökkenti jobban a népszerűségét, a magas halálozás vagy pedig a szigorú járványügyi zárások, és az előbbi mellett döntött. Az oltási hajlandóság nálunk az EU-s átlagnál alacsonyabb, ami a mindenkori államhatalommal szembeni közép-európai általános bizalmatlansággal magyarázható.


Az év végére robbant ki az a botrány, hogy Hadházy Ákos országgyűlési képviselő a Szputnyik vakcina engedélyeztetési dokumentációja iránti közérdekű adatigénylési kérését az OGYÉI megtagadta, a képviselő csak peres úton tudta kikényszeríteni a dokumentum kiadását. Az OGYÉI a "kényes üzleti adatokat" fekete filctollal kihúzta az átadott dokumentumokból. Hadházyt érdekelték ezek a "kényes" adatok, ezért fény felé fordította a lapokat, és a filctoll alatt olvasható vált a kihúzott szöveg, melyről kiderült, egyáltalán nem üzleti adatokat tartalmazott, hanem olyan mondatokat, melyek alapján az engedélyezést meg kellett volna tagadni:
  • A teljes körű helyes laboratóriumi gyakorlat megállapítására és ellenőrzésére nem volt lehetőség.
  • A dokumentáció a gyártásfejlesztés kísérleti stádiumát, laborméretű (5 literes) gyártási eljárást mutat be, melynek több lépése manuálisan, sterilfülke alatt történik, ami növeli a hibaforrások, így az inkonzisztens gyártás lehetőségét.
  • Több lényeges, a hatékonyságot és biztonságot érintő vizsgálat hiányzik.
  • A készítmény hatóértéke nem állapítható meg pontosan.
  • Így a készítmény stabilitásáról sem tudhatunk pontosat.
  • Fentiek alapján a klinikai és preklinikai vizsgálatok sem értékelhetőek.
  • A szennyezések feltérképezéséről, az ettől való mentességről nincs elég adat.
  • Vírus kontaminációval való rizikóelemzést nem adtak be.
  • A hatóanyag-tartalom vizsgálati módszere elavult és pontatlan.

A Klubrádió frekvenciától való megfosztása

A Klubrádió idén decemberben lett 20 éves, azonban ezt a jubileumát már frekvencia nélkül, csak az interneten sugározva tudta megünnepelni. A viharfelhők már tavaly decemberben gyülekezni kezdtek, amikor a Médiatanács bejelentette, hogy nem részesül a Klubrádió a frekvenciájának automatikus meghosszabításában, mert a szerződéses időszakban több szabálysértésért is megbüntették. A frekvenciára új pályázatot írtak ki, melyre három pályázat érkezett, de ezek közül egyedül a Klubrádió pályázatát nyilvánították érvényesnek.
A két érvénytelen pályázó közül az egyik a Médiatanács döntését bíróságon támadta meg, így a Klubrádió frekvenciaengedélyének lejártára, február 14-re még nem lehetett elbírálni az új pályázatot, ezért a rádió sugárzását egyszerűen lekapcsolták.


Viszont pár nap múlva visszavonta keresetét az érvénytelen pályázó, így arra lehetett számítani, hogy a pályázatot hamarosan a Klubrádió nyeri, is ismét sugározhat a frekvenciáján, de nem így történ: a Médiatanács a Klubrádió pályázatát is elutasította, és új pályázatot írt ki a frekvenciára. Egy húsz éves múlttal és masszív hallgatótáborral rendelkező rádióra döntésükben azt tudták mondani, hogy: "A Médiatanács nem látta biztosítottnak a közösségi célra kiadott frekvencia jogszerű és hatékony hasznosulását, ezért megállapította a pályázati ajánlat érvénytelenségét és a pályázati eljárás eredménytelenségét."


Ezzel azonban a történet még nem volna elég kerek. Az közösségi frekvenciát - az új pályázati eljárás lefolytatásáig - kereskedelmi alapon ideiglenesen odaítélték az egyik érvénytelen pályázónak, a SPIRIT FM-nek, mely addig szintén inkább ellenzéki rádiónak volt mondható, így a Klubrádió baráti tűzben bukott el. De még év végére is maradt egy kis érdekesség: a korábbi NMHH-elnök, Szalai Szalay Annamária korai halála miatt a hivatalban lévő elnök, Karas Monika mandátuma a parlamenti választások után járt volna le, ezért egy esetleges kormányváltás esetén nem Fidesz-hű médiaelnök került volna hivatalba. Ezt megelőzendő Karas Monika lemondott hivataláról hogy "újabb kihívásoknak" nézhessen elébe, és a Fidesz már ki is nevezte kilenc évre bebetonozott utódját, Koltay Andrást. Vagyis egy 2022 tavaszi kormányváltás után is marad hírhamsító Papp Dániel az MTVA vezérigazgatója, maradnak a gyalázkodó tévéhíradók, és természetesen továbbra sem kapja majd vissza frekvenciáját a klubrádió.



Email-címem elvesztése

Ez az ügy is kapcsolódik az NMHH-hoz. Még 2020 őszén értesített a Vodafone, a UPC utódja, hogy megszűntetik az email-szolgáltatást. Korábbi email-címem, a drpal.jozsef@chello.hu már 18 éve megvolt nekem, és ellentétben sok UPC-előfizetővel én mindenhol, de tényleg mindenhol ezt használtam (bankoknál, szolgáltatóknál, közösségi oldalakon stb.) Mivel amúgy is példátlannak tartottam, hogy egy internet-szolgáltató ne nyújtson egyben email-szolgáltatást is, az NMHH-hoz, mint felügyeleti szervhez fordultam panasszal.
A panaszomra érkezett válasz többek között ezt tartalmazza: "A Szolgáltató válaszában kifejtette, hogy az általa üzemeltetett elektronikus levelezés (továbbiakban: e-mail) nem tartozik az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény (továbbiakban: Eht.) hatálya alá, így ezért nem vonatkozik rá az Eht.-ban meghatározott minőségi célértékek vállalására vonatkozó kötelezettség sem".
Megdöbbentem a válaszon és ezt a kérdést tettem fel 2020 decemberében az NMHH-nak: "Meglepődve olvastam, hogy az email-szolgáltatás nem tartozik az Eht. hatálya alá. Mivel elég sok cég nyújt email-szolgáltatást Magyarországon, kérem tájékoztasson, hogy ezt a szolgáltatást mely törvény szabályozza. Azért volna furcsa az email-szolgáltatás ex-lex állapota, mert szinte minden elektronikus ügyintézéshez (banki szolgáltatások, ügyfélkapu stb.) szükség van email-címre, ilyen jogbizonytalanságnak nem lehetne kitenni a fogyasztót".
Akár hiszitek, akár nem, ezt a választ kaptam: "Tájékoztatom, hogy elektronikus hírközlési tárgyú jogszabály korábban nem szabályozta az e-mail fiók biztosítását, azt a Szolgáltató saját általános szerződési feltételeiben (ÁSZF) rögzítettekkel egyezően, kérésre, az előfizetett internetszolgáltatáshoz kapcsolódó, díjmentes kiegészítő szolgáltatásként biztosította. A szolgáltatás az Eht. 2020. december 21-étől hatályos módosítása értelmében elektronikus hírközlési szolgáltatásnak minősül".   Vagyis a Vodafone ügye - én úgy mesélem, hogy az én panaszos beadványom nyomán - jogszabályi módosításhoz vezetett. Persze ettől még az email-címem megszűnt, mert a törvény előírásait csak 2021 június 30-tól kell alkalmazni, de a Vodafone megkeresett, hogy elfogadok-e egy 3000 Ft-os fájdalomdíjat, és én nagy kegyesen igent mondtam.
A 18 éve meglévő email-címemmel együtt egyébként megszűnt a 30 éve meglévő vezetékes telefonszámunk is, de erről már mi magunk önként mondtunk le, mivel a vezetékes telefont már úgyis csak az idősebb rokonokkal való kapcsolattartásra használtuk.

Újabb (talán az utolsó) bölcsességfogam elvesztése

A jobb felső nyolcasom menthetetlennek bizonyult, így azt hiszem utolsó bölcsességfogamat veszítettem el az év során. A fogtündértől nem kaptam semmit cserébe.

Kedves olvasók, ne higgyétek, hogy ilyen pesszimistán zárom az évet. Következő posztomban azt mutatom meg, hogy 2021 a nyereségek éve volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése