Parlament

Parlament

2021. december 22., szerda

2021 eseményei dalaimban, coub-jaimban, 2. rész

Fudan-egyetem

Nyár elején jött a hír, hogy a kormány Budapest déli részén, az egykori Nagyvásártelep környékére egyetemi kampuszt építtet a kínai Fudan egyetem számára. Itt valóban az építtetésen van a hangsúly, hiszen a Fudan ingyen kapta volna meg a telket, az 540 milliárd Ft-ra becsült építési költséget a magyar állam fizette volna, ráadásul kínai hitelből, és a munkát is a kínaiak végeznék. Az eredeti elképzelés szerint a területre egy diákváros épült volna 8000 kollégiumi férőhellyel.
Természetesen nem azzal van gond, hogy Budapesten kínaiaktól lehessen tanulni műszaki-, gazdasági- és orvostudományt, hanem a finanszírozással és a diákváros-koncepció felrúgásával. Az ügyet az ellenzék népszavazásig vitte, jelenleg már folyik az aláírás-gyűjtés, én pedig felénekeltem idei legnépszerűbb dalomat a témában.


Nemzeti konzultáció

A kormány nyár elején újabb nemzeti konzultációt hirdetett meg, hasonlóan propagandacéllal sugalmazott kérdésekkel, mint a korábbi években. Megtudhattuk belőle, hogy veszélyesebb világ jön, hogy Brüsszel továbbra is visszaél hatalmával és migránsokat akar ránk kényszeríteni, valamint hogy a Soros György által finanszírozott LMBTQ lobbi már a gyermekeinket is befolyásolni akarja.
Soros György, migránsok, LMBTQ, Brüsszel - ezeket ismételgeti az a dalom, mely sajátos looper technikával, vagyis ugyanarra az alapra egymásra énekelt, folyamatosan ismétlődő sávokkal készült, és visszaköszönnek a témában megjelent emoji-s plakátok.


Gyermekvédelmi törvény, LMBTQ

Nyár elején az országgyűlés egy új gyermekvédelmi törvényt tárgyalt. A kezdetben a pedofíliát elítélő törvénybe - melyet az ellenzék is maximálisan támogatott - olyan passzusok is bekerültek, melyek a gyermekkori nemváltást és az LMBTQ "propagandát" - valójában LMBTQ médiatartalmak megjelenítését - tiltaná meg kiskorúak számára. Ez két súlyos aggályt is felvetett: a pedofília és a homoszexualitás összemosását, közös törvényben való tárgyalását, valamint a homoszexuálisok iránti érzékenyítés, vagyis elfogadó attitűd kialakítás teljes tiltását.
A törvény ellen széles körű hazai és nemzetközi tiltakozás volt, ami előhozta Orbán legsúlyosabb jellemhibáját: ha támadják, meghosszabbítjuk Bicskéig. Népszavazást hirdettek meg a témában, sőt, azt is elérték, hogy a "gendernépszavazást" együtt rendezzék meg a 2022-es országgyűlési választásokkal, ezzel biztosítva annak érvényességét. Csak hab a tortán, hogy az egyik javasolt kérdésben Magyarország két legmagasabb bírói testülete, a Kúria és az Alkotmánybíróság sem értett egyet.
Vagyis a 2022-es választásokra a Fidesz az idegengyűlölet mellett a homofóbia-kártyát is kijátszotta, nekem pedig megszületett a Homofóbia című dalom, melyben egy tanácstalan baromfi próbálja eldönteni magáról, hogy ő most tyúk vagy kakas.


Minden esetre Orbán legjobb embereit állította sorompóba, hogy a népszavazásra buzdítsanak, így azt is megtudhattuk, hogy nyugaton a nemváltást már gyermektáborokban népszerűsítik.


Eucharisztikus kongresszus, pápalátogatás

Idén tartották meg az eredetileg 2020-ra tervezett Eucharisztikus Világtalálkozót (az eucharisztia a katolikus hagyomány szerint a kenyér és bor színe alatt valóságban is megjelenő Krisztust jelenti). Édesanyám az utoljára Budapesten 1938-ban megrendezett kongresszuson jelen volt, és nagyon készült, hogy erre is eljut. Sajnos az egy éves halasztást már nem érte meg. A rendezvényre pár órára Ferenc pápa is hazánkba látogatott, és ez Szijjártó miniszter szájára ezt a nagyon vicces mondatot csalta:


Stop Gyurcsány, Stop Karácsony Márki-Zay

Talán ez a legviccesebb őszi Fidesz-akció. Egy "Stop Gyurcsány Stop Karácsony" néven futó petíció, amit eredeti terv szerint október 23-ig lehetett aláírni utcai standokon. Már maga a petíció műfaj is vicces, hiszen petíciót általában egy döntés ellen vagy érdekében nyújtunk be egy döntéshozó szervnek, politikai pártok ellen választásokon szokás tiltakozni. Minden esetre nekem egy igazi "hánytorgatós", virágének formájában előadott dal ötletét adta az óriásplakátokon virágmintás ingben megjelenő Karácsony Gergely fényképe. A dalban szóba kerül a Pegazus-botrány, a Garancsinak adott kaszinó-koncesszió és még egyebek.


De az igazán vicces az volt, amikor az ellenzéki előválasztás eredményeképpen nem a Fidesz által prognosztizált Karácsony, hanem Márki-Zay Péter jött ki győztesen, mint a közös ellenzék miniszterelnök-jelöltje. A petíció nevét szó nélkül megváltoztatták "Stop Gyurcsány Stop Márki-Zay"-ra, és naná, hogy meghosszabbították az aláírását, sőt, most már online is kitölthető kamu nevekkel és címekkel is. Az alábbi coub-ban épp Gyurcsány nevében töltöm ki az online petíciót. Ez lett az első letiltott coub-om, ezért ezt nem tudom beágyazni, csak a linkjére tudok hivatkozni.

Ellenzéki előválasztás

Az ellenzéki előválasztásba valójában a tavaly decemberben elfogadott választási törvény kényszerítette bele az ellenzéket: 71 egyéni választókerületben kell jelöltet állítania annak a pártnak, amelyik országos listát is szeretne, vagyis két ellenzéki párt már csak akkor állíthat országos listát, ha egymás elleni jelölteket indítanak egyéni választókerületben.
A rendszerváltás utáni példátlan ellenzéki összefogás és civil szervezetek közreműködésével megvalósult a közös egyéni képviselőjelöltek kiválasztása és két fordulóban a miniszterelnök-jelölt kiválasztása Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester személyében.
Egy beszélgetésben Tölgyesi Péter államjogász elmondta, hogy a jelenlegi belpolitika legnagyobb rákfenéje nem a korrupció, hanem a végletes megosztottság: aki nincs velünk, az velük van, vagyis sorosista és Gyurcsány embere. Két dalom is született erről: a Hova álljanak a belgák azt a kérdést feszegeti, hogy lehet-e még középen állni, az Adj egy esélyt pedig arról, hogy az állítólagos "Gyurcsány emberei" is megérdemelnek egy esélyt.




Az 56-os forradalom 65. évfordulója

Az 56-os évfordulóra a kormány békemenettel és gyurcsányozással készült. Kevesebbet beszéltünk bukott forradalmunk hőseiről, mint "szemkilövető" Gyurcsány Ferencről. A beszédekbe pedig még kiadós brüsszelezés is belefért.


Az év filmes szenzációja, az Elkxrtuk

Egy virtigli propagandafilmről próbálták elhitetni, hogy izgalmas politikai krimi, sőt, művészfilm. De egy nagyon fontos dolgot elkxrtak a filmben: kapott szerepet Dobrev Klára, mint Lady Macbeth, Karácsony Gergely, mint balfék haver, csak éppen Márki-Zay Péterre nem számítottak az alkotók. Pedig milyen jó kis összeesküvés-elméletet lehetett volna szőni a 2006 októberében éppen Amerikában tartózkodó Márki-Zay köré! Így született meg a Van két jegyem az Elkúrtukra című dalom.


---

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése