Parlament

Parlament

2021. június 10., csütörtök

16 hónap után először külföldön

Közvetlen a Nagy Ragály előtt, 2020. februárjában voltam Ausztriában síelni volt osztálytársaimmal. Utána gyakorlatilag nem lehetett felelősen betervezni semmilyen külföldi utat.

Most, hogy be vagyunk oltva, a harmadik hullám is lecsengett és szükségessé vált egy egynapos bécsi kiruccanás, bevállaltunk egy utazást Ausztriába. Osztrák részről két követelménye volt a beutazásnak:

  • Minden beutazónak regisztrálnia kell egy erre a célra fenntartott regisztrációs oldalon;
  • Vagy negatív teszttel, vagy oltottsággal kell rendelkezni. Az oltottság a második oltás után eltelt  legalább két hét, angol  vagy német nyelvű oltási igazolás kell a vakcina fajtájának feltüntetésével. Az elfogadott vakcinák között nem szerepel a Szputnyik V.
Ami a regisztrációt illeti, megnyugodtam, hogy az osztrákok sem álltak sorba, amikor a közigazgatási informatikusoknak az észt osztogatták: akkor is meg kell adni szálláshelyet, ha az ember csak egy napra utazik az országba. Kénytelenek voltunk egy kamu címet megadni.

Vonattal mentünk odafelé és sógornőmékkel autóval vissza. Rájöttem, hogy szinte visszaemlékezni sem tudok, hogy mikor utaztam vonattal utoljára. Ráadásul a Railjet nem egyszerű vonat, hanem egy olyan vonat, amilyennek a vasutat az ember mindig is látni szeretné: tiszta, kényelmes és pontos.

Kati a Railjet mellett

Én a bécsi főpályaudvar előtt

2010-ben Svájcban és 2012-ben Hollandiában utaztam hasonló minőségben.

Átszállás Svájcban 2010-ben


Holland vonat 2012-ben
A vonaton egyébként csak a jegykezelő jött, senki nem kérte tőlünk sem a regisztrációt sem az oltási igazolást. A bécsi főpályaudvartól az U1-es metróval utaztunk a három megállónyira levő Stephansplatz-ra, ahol a sógornőmékkel találkoztunk. Ezzel Bécs is felkerült Berlin, Moszkva, Szentpétervár (akkor még Leningrád), London, Párizs, Milánó, Róma, Prága és Amszterdam után azon városok közé, melyek metróin utazhattam.

Dézsávű-érzésem volt, mert 2007-ben, amikor utoljára Bécsben jártam, szintén a sógornőmékkel és gyermekeikkel töltöttünk itt három napot. 

Az öt gyerek (középen Petra) 2007-ben Strauss szobránál

A hivatalos ügyek elintézése után sétáltunk és shoppingoltunk a Kärtneren, megnéztük egy osztrák festőnő, Xenia Hausner kiállítását az Albertina képtárban és kávéztunk egy kiülős helyen. Tulajdonképpen csak itt kérték az oltási igazolásunkat, de ezt sem vizsgálgatták túl tüzetesen.

A Kärtner

Az Albertina
Némi sörrel, Almdudlerrel és Mannerrel felpakolva urasan, sógornőmék kocsijának utasaként utaztunk haza, a belépéskor a rendőr csak unott pillantást vetett védettségi igazolványunkra.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése