Parlament

Parlament

2021. június 14., hétfő

Koronás idők

Mit néz az ember koronavírus-járvány idején, na mit? Naná, hogy a Netflix legendás, brit-amerikai koprodukcióban készült Korona című négy évados, összesen 40 epizódból álló sorozatát a brit uralkodócsaládról. Az uralkodói család 20. századi történetéről számos film készült, ezek közül többet mi is láttunk, pl. A királynő címűt Helen Mirren főszereplésével, mely II. Erzsébet életének a Diana hercegnő halála körüli időszakát mutatja meg (csak érdekességképpen: Helen Mirren eljátszotta már I. Erzsébetet is az Elisabeth című filmben), vagy A király beszéde címűt a bátyja lemondását követően trónra lépő, erős beszédzavarral küzdő VI. Györgyről Colin Firth főszereplésével.

Európa legnagyobb monarchiájának sztorijai mindig is foglalkoztatták az embereket nemcsak Nagy-Britanniában, de az egész világon, így ez a sorozat is elképesztően népszerű. Sok színészre ráismerhettünk: a VI. György szerepében Jared Harris-ra, a Csernobil atomtudósára, a fiatalkori Margit hercegnőt alakító Vanessa Kirby-re, akit a Pieces of a Woman című filmben láthattunk, az idősebb kori Margitot alakító Helena Bonham Carter-re, aki a Harry Potter egyik gonosz boszorkányát alakította, vagy Gillian Anderson-ra Margaret Thatcher szerepében, aki két évtizede még a csinos Scully ügynök volt az X-aktákban (utóbbi kapott is egy Golden Globe-ot alakításáért, akárcsak a Károly herceget és Diana hercegnőt alakító színészek).

Az egyik epizód sok magyar helyszínen készült: Fertődön, Sopronban és a budaörsi repülőtéren. Utóbbira egyből ráismertem arról a Junkers Ju-53-es repülőgépről, mely akkor repkedett Budaörs fölött, amikor még ott dolgoztam, és egy felvételt ebbe a blogba is beszúrtam róla. Abban az epizódban pont arról volt szó, hogy Fülöp herceg, II. Erzsébet férje hogyan veszítette el még kamaszkorában szinte egész családját egy repülőszerencsétlenség következtében. És pont azon a napon, amikor ezt néztük, halt meg 100 éves korában őkirályi felsége (bár nem volt király, ezt a címet kivívta magának).

Talán pont Fülöp, a maga száraz szarkazmusával volt az uralkodói család legszimpatikusabb alakja, talán neki voltak a legemberibb gesztusai a családból kitaszított Diana hercegnő felé. Nagyon jól ábrázolta a sorozat, hogy a királyi család a méltóság megőrzése érdekében milyen ridegen, meleg emberi gesztusok mellőzésével bánt minden, nem a családhoz tartozóval, és mennyire az uralkodói tekintély veszélyeztetését érezték minden közvetlen emberi megnyilvánulásban. A skóciai Balmoral kastélyban, az uralkodói sasfészekben kegyetlen megalázásokat szenvedtek el a legnagyobbak is, például a romokban heverő brit gazdaságot rendbe tevő Margaret Thatcher és férje.

Amikor én megszülettem, II. Erzsébet már négy éve a trónon volt, és már 69 éve uralkodik, túlszárnyalva a mi 68 évig uralkodó Ferenc Jóskánkat (aki magyar trónon csak 49 évet ült, egy évvel kevesebbet, mint Luxemburgi Zsigmond), II. Ramszeszt (66 év), Viktória királynőt (63 év) vagy a japán Hirohito császárt (62 év), és még van ideje, hogy utolérje a Napkirályt, XIV. Lajost, aki 72 évig ült Franciaország trónján. Jól ábrázolja a sorozat, hogy az uralkodó ház tagjai mennyire nem tudnak mit kezdeni magukkal, hivatalos tennivaló híján saját magukon múlik, mivel ütik el az időt: sporttal, kertészkedéssel, jótékonykodással.

A brit uralkodóházból sokan jártak hazánkban: Fülöp herceg '84-ben versenyzőként indult a szilvásváradi fogathajtó világbajnokságon, majd '93-ban elkísérte II. Erzsébetet hivatalos magyarországi látogatására is. Diana hercegnő a trónörökös társaságában '90-ben járt hazánkban, majd '92-ben egyedül. Diana hercegnőt a kegyetlen uralkodói család megtörte, az uralkodó unokája, Harry herceg inkább kitört a családból, és egy amerikai televíziós interjúban kiteregette a család belső titkait. Repedezni látszik a monarchia. A britek azonban még mindig rajonganak az uralkodóházért, amit mi sem bizonyít jobban, mint a 2012-es londoni olimpiai megnyitóra készült film:

---

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése