Parlament

Parlament

2020. november 25., szerda

Orbán Viktor levelét megírta

Tulajdonképpen nem is levél, hanem egy cikk, melyet - a miniszterelnök szerint - a Project Syndicate nem volt hajlandó leközölni.

Amikor a Soros-téboly fellángol, mindig lehet tudni, hogy valamiről nagyon el szeretné terelni a kormány a figyelmet. Elég, ha csak az EU-költségvetés elleni magyar és lengyel vétóra, a magyarországi ijesztő járványügyi statisztikára, vagy a rendkívüli állapot leple alatt benyújtott közfelháborodást kiváltó választási, családjogi és alkotmányos törvényjavaslatokra gondolunk. Úgy tűnik, a sorosozásnál jobbat még nem sikerült kitalálni, a buzizás nem bizonyult elég átütő erejűnek. De Orbán mostani levele cikke annyira hemzseg a csúsztatásoktól és tárgyi tévedésektől, hogy muszáj vele egy kicsit foglalkozni.

Lengyel, magyar két jó barát
Együtt emel vétót s kupát.

A miniszterelnök beilleszti Soros legutolsó cikkének linkjét, talán arra gondol, hogy hívei nem tudnak eléggé angolul, hogy összevessék az eredeti szöveget az Orbán-interpretációval. A cikkben ugyanis szóba sem kerülnek sem a migránsok, sem pedig egy nemzetek nélküli közös Európa. Szó van viszont a jogállamiságról és a közös értékekről.

"Európa erejét a történelem folyamán mindig is a nemzetek adták." - írja Orbán. A sokszínűség és sokféleség valóban nagy hajtóerő, de ez a XIX. század közepétől pusztító ellenségeskedésbe csapott át, a birodalmak helyét átvevő új nemzetállamok többször is lángba borították a kontinenst. "A keresztény szabadság volt az, ami biztosította a gondolkodás, a kultúra szabadságát" -írja másutt. Nos a kereszténység - akárcsak más, világmegváltó vallások - időnként gyilkos fundamentalizmus melegágya volt vallásháborúkkal, inkvizíciókkal, a szabad gondolkodás sárba taposásával.

"Soros nyílt társadalmat (open society), mi pedig védett társadalmat (safe society) akarunk." - Ez a nézet borzasztóan veszélyes: Az "én megvédelek benneteket, velem biztonságban vagytok" elv tart fenn minden zárt, tekintélyelvű fundamentalista közösséget. Az "open" és a "safe" nem egymás ellentétei, valójában akkor lehetünk a legnagyobb biztonságban, ha minden nyílt vitában dől el, amikor nincs egyedül üdvözítő ideológia, mikor módunkban áll megismerni más kultúrákat, szokásokat, nézeteket, és - Krisztus irgalmazz! - más vallásokat. Egy korábbi posztomban Deborah Feldman történetéről írtam, a zárt ortodox zsidó közösségből kitörő asszonyról, akit ugyanezekkel az érvekkel próbálnak visszacsalogatni a közösségbe: a kinti világ kegyetlen, nem igazodsz el benne, csak mi védhetünk meg.

"Szerinte a demokrácia csak liberális, szerintünk keresztény is lehet." - Orbán nem ismeri, vagy nem hajlandó tudomásul venni, hogy a nyílt társadalom eszméje nem liberális demokráciát hirdet. Ma Európában - az Unión belül is - egyaránt megtalálhatók liberális, keresztény-konzervatív és baloldali kormányok által vezetett országok, melyekben a nyílt társadalom elvei megvalósulnak: nyílt társadalmi vitákban eldöntött kérdések, a mások elveinek tisztelete és a töretlen hit a párbeszéd erejében. Emellett kiegyensúlyozott hatalmi ágak, a fékek és ellensúlyok rendszere biztosítja a folyamatos társadalmi kontrolt. Ezekben az országokban Soros György szívesen látott vendég. Sorostól távol áll a neoliberalizmus istenítése: az általa csak piaci fundamentalizmusnak nevezett ideológiát éppolyan károsnak tartja, mint a kommunizmust vagy a fasizmust, melyek mellé a legújabb kori populizmus kezd szépen felsorakozni.

De mit is ír erről Soros:

"A nyílt társadalom azon fontos felismerésen alapul, hogy a végső igazságot sohasem ismerhetjük meg. El kell fogadnunk, hogy az embereknek különböző érdekeik, nézeteik vannak, és meg kell találnunk azokat a módszereket, amelyek révén ezek összeegyeztethetők egymással."

"...az olyan ideológiák, melyek az egyetemes igazságra hivatkoznak, egyenesen a nyílt társadalmat veszélyeztetik...Az egyetemes igazságot magukénak valló ideológiák pedig azért jelentenek különösen nagy veszélyt a nyílt társadalomra, mert azokat csakis kényszerrel lehet elfogadtatni."

Az uniós vétó után össztűz zúdult Magyarországra és Lengyelországra: a német ZDF szatirikus műsora éppúgy kikelt az Unió két lator állama ellen, mint ahogy hangot adott nemtetszésének az amerikai filmsztár, George Clooney is. A kormány pedig most már mindenre lő, ami mozog, kormányzati szinten tiltakozunk egy szatirikus tévéműsor és egy filmszínész megnyilatkozása ellen, sorosista összeesküvést látva minden mögött. Ha kívülről látnánk, nevetnénk, szenvedő alanyként azonban egyre rémültebben figyeljük ezt a tébolyt.

A Híradó szerint...

A kormányhoz közel álló sajtó szerint Obama Marx és Lenin követője

Úgy érzem, egyre inkább egy disztópikus világban élünk.

PS:
Ez annyira zseniális, hogy nem tudom megállni, hogy fel ne töltsem ide (a 444-ről loptam):



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése