Parlament

Parlament

2020. november 17., kedd

Névváltoztatás (majdnem igaz történet)

 A napokban az ügyfélkapun keresztül az alábbi üzenetet kaptam az Anyakönyvi Hivatalból:

Tisztelt állampolgár, tájékoztatásul közöljük, hogy 2021. március 1-étől a magyar utónévtárból kivezetésre kerül a "József" utónév. Kérjük, hogy a jelzett határidőig egy megfelelő másik utónevet választani szíveskedjen, valamint gondoskodjon arról, hogy minden igazoló dokumentumban, szerződésben, nyilvántartásban nevének megváltoztatását átvezessék.

Tiltakozásomra közölték, hogy a név törlésére azért került sor, mert a "József" nevet egyre kevesebben választják gyermeküknek, de az új név kiválasztásában szívesen a segítségemre lesznek, csak "J" betűvel olyan kedves férfinevek vannak, mint Jácint, Jakab, János, Jenő, Jónás, hogy csak a leggyakoribbakat említsük.

Ugye meglepődnétek, kedves olvasók, ha ilyesmire sor kerülne. De talán azt is furcsállnátok, ha 30 éve használt telefonszámotok törléséről kapnátok értesítést. Tulajdonképpen hasonló dolog történt: A UPC helyét egy éve átvevő Vodafone ezt a levelet küldte:

"Ezúton tájékoztatunk, hogy 2021. március 1-jén a Vodafone vezetékes internet szolgáltatáshoz kapcsolódó e-mail fiókok és a hozzá kapcsolódó Webmail (e-mail webtárhely) szolgáltatás lekapcsolásra kerülnek és ezen dátumot követően nem lesznek elérhetők az ügyfelek számára.

Kérjük, a Számodra fontos, esetleg pótolhatatlan üzenetek megóvása érdekében a jelzett határidőig gondoskodj az ott tárolt tartalmak lementéséről. Amennyiben a szolgáltató által biztosított (@upcmail.hu, @chello.hu, @monornet.hu vagy @upctelekom.hu végű) e-mail címmel regisztráltál valamely internetes vagy bármely egyéb szolgáltatásra, úgy kérjük, még az e-mail szolgáltatás lekapcsolása előtt gondoskodj a megadott e-mail cím módosításáról."

Kb. ezer helyen használom a chello.hu-s email-címemet, még a Google.nél, a Facebook-nál is, de ez van megadva levelezési címnek a saját bankszámlámnál, édesanyám bankszámlájánál, az ügyfélkapunál, a Dijnet-nél, a PayPal-nál. Folytassam még? Van, ahol ez egyben a felhasználónevem, vagyis megváltoztatásához újra kell magam regisztráltatni. A cinikus hangú levélben semmi utalás nem történik valamiféle ellentételezésre, pl. díjcsökkentés vagy új szolgáltatás felajánlására.

Persze mondhatjátok, hogy miért nincsen gmail-es címem, ma már mindenki ezt használja. Nos, kedves gmail-esek, citrommail-esek, freemail-esek és még ki tudja hány ingyenes szolgáltató levelezését használók: köztetek és a szolgáltató között nincs megrendelő-szolgáltató viszony. A szolgáltatás megkérdezésetek nélkül bármikor megszüntethető, felfüggeszthető, leveleitek elveszhetnek vagy kiszivároghatnak, vagy email-címeteket eladhatják reklámozó cégeknek darabját 1 centért, és ti nem reklamálhattok. Köztem és a UPC Vodafone között rendes szolgáltatói szerződés volt, ami a részükről kötelezettségekkel járt. Ma már nem nyithatsz bankszámlát, értékpapírszámlát, ügyfélkaput úgy, hogy ne lenne emai-címed. Megbíztok egy ingyenes szolgáltatásban?

A VEIKI Elektronikus Osztályának 1994-ben lett email-címe, én voltam a postamester. Alapvetően email, ftp (fájlátvitel), telnet (távoli bejelentkezés) volt szigorúan alfanumerikus terminálról, telefonos modemmel. Vagyis egy internet-szolgáltató természetes alapszolgáltatása volt az email. Azóta persze sokat változott a világ. A Chello 2000-ben kezdett szolgáltatni Magyarországon, én 2003 körül kötöttem velük szélessávú internet-szerződést, innentől datálódik a drpal.jozsef@chello.hu email-címem. Bár később nevet változtattak, megmaradhatott ez az email-cím. Tavaly vette át a céget az összes ügyféllel együtt a Vodafone.

Egy 2014-es posztomban nagyon dicsértem a UPC innovációit, a UPC Wi-free-t, a set-top-boxra telepített applikációkat, olyan mobilapplikációkat, mint a saját vezetékes számla terhére történő internetes telefonálás (de sokszor használtam Ausztriából, amikor még nem volt ingyenes az adatroaming). Ezek a szolgáltatások gyakorlatilag egytől-egyig megszűntek. Talán jobb is így, hogy a Vodafone kikényszerítette, hogy szolgáltatót váltsak.

Már elkezdtem körülnézni a piacon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése