Parlament

Parlament

2014. november 14., péntek

A UPC nagy dobása

Csattanós választ adott a UPC az először meghirdetett, majd visszavont (vajon valóban visszavont?) internetadóra: egyszerre több százezer nyilvános hozzáférési pontot kapcsoltak be országszerte. A megoldás pofonegyszerű: a UPC-előfizetőknél megtalálható Wifi-routereken egy új csatornát nyitottak.
Az új csatorna azonos néven érhető el az egész világon (persze csak azokban az országokban, ahol van UPC), és minden UPC-előfizetőnek van egy egyedi bejelentkezési neve és jelszava, melynek segítségével felcsatlakozhat. Az okostelefonokon beállított hozzáférési paraméterek automatikusan felkapcsolódnak, ahol UPC Wi-Free nevű hozzáférési pontot érzékelnek. Zseniális!
Itt aztán tényleg bajban lennének Varga Mihályék, hogy hova számolják el egy holland turista internet-forgalmát, melyet esetleg az én access-point-omon keresztül forgalmaz!
A UPC-nél már évek óta tapasztalhatunk új innovációkat, kényelmi szolgáltatásokat. Ha például az embernek napközben eszébe jut, hogy rögzítenie kéne egy tévéműsort, akkor a rögzítést távolról, interneten vagy telefonos applikáción keresztül be lehet állítani.
A tévéelőfizetők számára a digitális set-top bokszokon keresztül kvázi internet-hozzáférést valósítottak meg hírcsatornákhoz, videómegosztókhoz és egyéb közösségi oldalakhoz. Nem kell okostévé ahhoz, hogy az ember a YouTube-on böngészhessen!
A telefon-előfizetők számára néhány hónapja nyitva áll az a lehetőség, hogy az okostelefonjaikra letöltött applikáció segítségével otthoni telefonjuk számlájára telefonáljanak interneten keresztül az egész világon. Ha ez a szolgáltatás meglett volna már nyáron, nem kellett volna a Skype-nál számlát nyitnom, hogy anyámat vagy anyósomat felhívhassuk Izraelből, hiszen csúcsidőszakon kívül ingyen hívom őket a vezetékes telefonomról.
Pár napja megújították a digitális műsorújságot is. A műsorokról, filmekről sokkal részletesebb információ olvasható, mint korábban, pl. a film szereplői, rendezője, operatőre, a gyártás éve stb. Kapcsolódó információként sorozatokról megtudhatjuk, hogy mikor vetítik az egyes epizódokat. Keresőszolgáltatás is van, ahol műsorok címére vagy szereplőire kereshetünk rá.
Természetesen más szolgáltatók is nyomulnak, a T-Mobil pl. nemrég kapcsolta be országos lefedettségű 4G hálózatát.
Persze a távközlési szolgáltatók sem angyalok. Gyakran merült fel a múltban is kartellgyanú a magasan tartott díjakkal kapcsolatban. Ennek megakadályozására való a Versenyhivatal. De az látszik, hogy éles versenyben vannak egymással.
Amikor Németh Szilárdot megkérdezték egy beszélgetős műsorban, hogy ha az internetadót ez EU-s internetfejlesztések önrészére szánják, akkor miért nem hagyják inkább ezt a pénzt a szolgáltatóknál, hogy inkább ők pályázhassanak belőle, Németh nem is rejtette véka alá, hogy azért, mert állami beruházásokkal állami internetet szeretnének fejleszteni. Ez két szempontból is aggasztó. Egyrészt felmerül a gyanú, hogy nagyobb állami ellenőrzést szeretnének gyakorolni az internet felett, másrészt versenyen kívül szeretnének belépni erre a piacra. Egyesek szerint ha a mobiltelefont nem éles nemzetközi versenyben, hanem egy nonprofit állami cégnél fejlesztenék, akkor olyan nagy lenne, mint egy tégla, csak telefonálni lehetne rajta és egymillió forintba kerülne.
Ceterum censeo: a verseny és a valódi piac hiánya a gazdaság minden szegmensében nagy kárt képes okozni, de egy olyan gyorsan fejlődő területen, mint a telekommunikáció, különösen pusztító lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése