Parlament

Parlament

2020. október 17., szombat

Csak azt a statisztikát fogadom el, amit én hamisítok

Posztom címében szereplő idézet állítólag Churchilltől származik, bár az urbanlegends.hu cáfolja. Mindenestere nagyon igaz ez az állítás a COVID-19-cel kapcsolatos statisztikákra is.

A péntek reggeli 6:00-ás híradó diadalittasan számolt be arról, hogy a magyar kormány milyen sikeresen kezeli a járványt, a WHO egyenesen megdicsért bennünket:

A Híradó az egymillió főre vetített halálos áldozatok számának európai statisztikáját közli:


Megemlíti, hogy az elhunytak száma Magyarországon az európai átlag harmada, de a spanyol ötöde, a luxembourgi és a belgiumi negyede.

Ha lekérjük a járvány kezdete óta elhunytak számát az Our World in Data oldaláról, valóban ezt a statisztikát kapjuk:

Koronavírus-fertőzésben elhunytak száma egy millió főre vetítve a járvány kezdete óta

Ha azonban a jelenlegi napi fertőzéseket nézzük, sokkal rémisztőbb a kép:

Koronavírus-fertőzésben elhunytak napi száma egy millió főre vetítve (7 napos csúszóátlag)

Spanyolországot és Belgiumot utolértük, de az európai átlag kétszerese, a luxembourgi átlag négyszerese a magyarországi napi halálozási szám. Még tanulságosabb, hogy ha a környező országokkal és néhány nagyobb európai országgal hasonlítjuk össze Magyarországot:

Összehasonlítás néhány európai átlaggal

Nem értem, miért tagadja le a Híradó, hogy nagy a baj. Mert nagy a baj, hazánk most pont az előtt a szcenárió előtt áll, mint tavasszal a spanyolok, az olaszok a franciák vagy az angolok.

Izraelből viszont egyre aggasztóbb híreket kapunk. Kezdetben hazánknál jobban kezelték a járványt, aztán augusztus elején elszabadult a pokol:

Egymillió főre eső halottak száma a járvány kezdetétől

Egymillió főre eső napi elhunytak száma
Az alsó grafikonon jól látszik, hogy októberben az izraeli érték stabilizálódni látszik, viszont a magyar folyamatosan nő.
Két tanulság van: ne a közszolgálati híradóból tájékozódjatok, és mindenki nagyon vigyázzon magára és hozzátartozójára.

PS. 2020.10.21.
Mindössze négy nappal posztom megírása után már utolérni látszunk Izraelt (az egymillió főre eső napi halálozási számban).

PS2. 2020.10.22.
Felrobbanok az idegtől! Ma reggel a Híradó a "Leleplezzük az álhíreket" rovatba tette Szabó Tímea" parlamenti felszólalását, hogy Magyarország a napi halálozás tekintetében harmadik Európában. Megint a WHO jelentésére hivatkoztak, amely a járvány legelejétől számol, és elfedi, hogy most milyen nagy a baj. Maga a miniszterelnök torkollta le a Párbeszéd képviselőjét.
Ez a helyzet az európai átlaghoz képest. Ez mitől álhír!

#halálavírusra


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése