Parlament

Parlament

2020. október 11., vasárnap

Hat hét alatt sikerült összeszámolni a nemzeti konzultáció eredményét

A 2020-as @RC-kiállítás egyik plakátja

A héten közzétették a nemzeti konzultáció eredményét, amely innen letölthető. Ebből kiderül, hogy postai úton 1 363 348 kérdőív érkezett vissza, online pedig 318 947 darab.

Az on-line kitöltés azonban ezer sebből vérzett:

  • Tetszőleges email-cím megadható volt a kitöltésnél, egy ember ugyanarról a számítógépről tetszőleges számú szavazatot leadhatott;
  • Nem volt a robotkitöltést megakadályozó Turing-teszt, így a kitöltés robotizálható volt. Az ezt bizonyító YouTube videót egyébként már eltávolították a nagy videómegosztóról;
  • Az első kérdésben 9 alkérdés bármelyike szabadon választható vagy elutasítható volt, az online felületen azonban legalább egyet be kellett jelölni;
  • Az online felületen a kérdőív még a beadási határidő lejárta után 6 órával is beadható volt.

A kérdőívet Istenes Krisztián, god@haeven.com adatokkal kitöltöm

A rendszer az ívet 6 óra 15 perccel a határidő után befogadta

Fenti okok miatt az online kérdőíveknél sem a darabszám, sem az eredmény nem vehető komolyan. Erre utal egyébként az, hogy az online válaszok százalékai szignifikánsan eltérnek a postai úton beküldött válaszoktól. Teljesen felfoghatatlan az a cinizmus, amellyel a kormány az online felületet nem hajlandó üzembiztossá tenni, hiszen még egy müzlisdobozban található nyereménykupon regisztrálásakor is van email-ellenőrzés és Captcha-ellenőrzés.
Persze ez elmondható a postai úton visszaérkezett kérdőívekre is, mert ezek összeszámolásának ellenőrzését nem tették lehetővé egyetlen ellenzéki képviselő számára sem. Az ellenzék egyébként gyűjtötte a kitöltetlen kérdőíveket, ezért még azzal is megvádolták őket, hogy így építenek adatbázist, holott az üres kérdőíven semmiféle azonosító nem található.
Magam is ott voltam a Karmelita előtt az így összegyűjtött 260 000 kitöltetlen ív ünnepélyes "átadásán". Végül persze kukásautóba dobáltuk őket és újrahasznosításra kerültek.
Felhordtuk a Várba

Falat raktunk belőle

Végül kukásautóba pakoltuk
Persze a családunkba érkező négy kérdőív egészen más sorsra jutott:


Ami a kérdőívek tartalmi részét illeti, nagyon figyelemre méltó, hogy míg a 2-13 kérdéseknél, ahol csak igen/nem válaszlehetőség volt, 93% volt a legkevesebb igen, mégpedig az ingyenes internetre vonatkozó kérdésre, addig az első pontban, ahol az egyes konkrét védelmi intézkedésekről kellett véleményt mondani, a legmagasabb százalék 85% volt a maszkviselésre, míg a legalacsonyabb 60% volt a kijárási korlátozásra. Egyébként van is korreláció a második hullámban hozott védelmi intézkedések és a válaszok között, hiszen a kijárási korlátozás (60%), online oktatás (61%), öregsáv (64%) és ingyenes parkolás (62%) már nem kerültek alkalmazásra, míg a maszkviselés (85%) vagy a határzár (80%) igen. Viszonylag magas szavazatot kapott a rendezvények korlátozása (80%) és a távolságtartás (79%), ezeknél azonban mégsem alkalmazzák azt a szigort, mint tavasszal. Vagyis elmondható, hogy míg a többség elfogadta az összes védelmi intézkedést, a kormány a második hullámban ennek csak egy részét alkalmazza. De akkor miért kérdezték?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése