Parlament

Parlament

2011. szeptember 20., kedd

Szerepcsere

Egyszer voltunk Katival egy üdülési jogot promotáló előadáson. A reklámfilm lejátszása után egy ügynök győzködni kezdett minket egy asztalnál, és ha valamilyen kérdésre nem tudott válaszolni, odahívta a főnököt. Amíg a főnök válaszolt a kérdésre, beosztottja tiszteletteljesen felállt, és csak a főnök távozása után ült vissza a helyére. Később elmeséltem másoknak, milyen szervilis volt az ügynök, hogy a főnök jelenlétében vigyázzban állt. Meg is kaptam a magamét naivitásom miatt: Ez egy előre betanult szerep, egyik nap az egyik ügynök a "beosztott" a másik a "főnök", másnap cserélnek.
Na, ez jut eszemben mostanság, amikor a Kordonbontó tiltja be a szakszervezeti tüntetést és a Szemkilövő tiltakozik ez ellen. Miközben minden változatlan - úr ír, kutya ugat, macska nyávog, kormány megszorít - aközben a politikai szereplők szépen szerepet cseréltek. Persze tekinthetjük ezt egyfajta kijózanodásnak is, de félő, hogy a soron következő választásokon - hacsak addig nem történik valami csoda - nagyon egyértelmű politikai fordulat lesz.
Két dolog jutott eszembe. Egyrészt, hogy tényleg Bokros Lajos volt az elmúlt 20 év egyetlen hiteles politikusa, másrészt igaza volt a börtönőrnek Bacsó Péter Tanú c. filmjében: A gombócot is megette, fel sem akasztották, hiába, egy brancs maguk mind.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése