Parlament

Parlament

2024. február 18., vasárnap

Akár egy Dumas-regény

Forrás: 444.hu

A püspök, a kegyelmes asszony, a napkirály és Richelieu, mint egy romantikus francia regényben. Higgyétek el, a kegyelmi ügy kirobbanása óta szerettem volna posztolni erről a legújabb botrányról, de nap-mint-nap újabb fejlemények voltak, melyeknek meg kellett várni a lecsengését. Tegnap a miniszterelnök évértékelőjével  lassan minden fátyol fellebben, de nem zárom ki, hogy posztolok még az ügyről.

Kis magyar gyermekvédelem

Magyarországon nagyjából ugyanolyan gyakorisággal fordultak elő pedofil bántalmazások, mint más európai országban, hatalmas látenciával, zömében családon belül. A Kaleta-ügy volt az első, amely kicsit felbolygatta a közvéleményt, mert mégiscsak egy volt nagykövet számítógépén találtak gyermekpornográf fotókat. De nagy port vert fel a Böjte Csaba gyermekotthonában történt gyermekmolesztálási ügy is. Így aztán 2021 tavaszára igazi nemzeti egység alakult ki atekintetben, hogy szigorítani kell a gyermekvédelmi törvényeket, és ezek megalkotásában az ellenzék teljes mellszélességgel együttműködött a kormányoldallal. Együttműködött egészen addig, amíg a gyermekvédelem fókusza szép lassan át nem fordult az "LMBTQ-propagandára" és a "genderideológiára". Nemváltó óvodások víziójával kezdték riogatni a magyarokat, és ebben a kutyakomédiában az ellenzék már nem volt hajlandó részt venni.
Két nemzeti konzultáció és egy sikertelen népszavazás is volt a témában, és magunkra vontuk az Unió nemtetszését is, miközben a "gyermekvédelmi"-nek nevezett intézkedések mindössze könyvek lefóliázására, a könyvesboltok és könyvtárak felnőtt részlegeinek gyermekek elől való elzárására, fotókiállítások betiltására, múzeumigazgatók kirúgására terjedtek ki. Még a kegyelmi botrány kellős közepén is megbüntettek egy Líra-könyvesboltot Kecskeméten, mert iskola és templom 200 m-es körzetén belül adott át egy web-en megrendelt lefóliázott könyvet.

A kecskeméti Piaristák tere, baloldalt alul a könyvesbolt

Így aztán egy valódi pedofil botrány kirobbanása nagyobbat szólt a vártnál.

A kegyelem intézménye

A kegyelmi botrány egyik hozadéka az volt, hogy a laikus közvélemény is mindent megtudhatott arról, hogyan zajlik egy kegyelmi kérvény elbírálása. Mind az Igazságügyminisztériumban, mind a Sándor Palotában külön osztály foglalkozik egy-egy kegyelmi kérvénnyel. A kegyelem alapvetően nem nyomozati vagy eljárási hibák reparálására szolgál, arra ott van a jogorvoslati lehetőség, hanem az ítélet és a társadalom igazságérzete között feszülő ellentét feloldására. Ha például egy, a nevelőapja által rendszeresen bántalmazott kamaszlány már nem tud kihez fordulni, ezért megöli az apját, a bíróság nem tehet egyebet, mint kiszabja a megfelelő büntetést. A lány kétségbeesett helyzetét és kilátástalanságát átérezve a köztársasági elnök kegyelmet gyakorolhat (pl. Simek Kitty-ügy).
Mivel egy kegyelmi kérvény az Igazságügyminisztériumon kétszer is átmegy (egyszer a felterjesztéskor, egyszer az ellenjegyzéskor), véletlenül kegyelmet adni nem lehet. A kegyelmi döntéseket és azok indoklását nem kell nyilvánosságra hozni.

Maga a kegyelmi ügy

A bicskei gyermekotthon igazgatója éveken át szexuálisan molesztálta az otthon lakóit. A vád szerint Kónya Endre igazgatóhelyettes rávette a gyerekeket, hogy hallgassanak az ügyről, ezzel kényszerítés bűnét követte el, és jogerősen börtönbüntetésre és foglalkozásától való eltiltásra ítélték.
Kónya Endre több fórumon, többek között a Facebook-on is ártatlanságát hangoztatta és nyomozati és eljárási hibákra hivatkozott. De amint az előző pontban írtam, ez nem lehet alapja kegyelmi eljárásnak, erre a jogorvoslati fórumok valók.
Nem tudni, hogy Kónya Endre ügyét ki terjesztette fel végrehajtási kegyelemre, de a köztársasági elnöki kegyelem révén büntetését felfüggesztették és mentesült a jogkövetkezmények alól. Mivel azonban Kónya felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Kúriánál, a kegyelmi döntés után a Kúria - bár anonimizálva - de megjelentette ügyét a lezárt ügyek között. Itt fedezte fel egy éles szemű civil, aki leadta a drótot a botrányt kirobbantó 444-nek.

A kegyelmes asszony


Novák Katalin Orbán számára mindenképpen jó választás volt: Fiatal, nyelveket beszélő, megnyerő modorú hölgy aki Fidesz- és Orbán-hűségéről korábban már fülbevalóival is hitet tett, akire számíthatott a legkényesebb törvénymódosítások ellenjegyzésénél is és aki még a jó zsaru/rossz zsaru játékot is hajlandó volt eljátszani. Orbán biztos lehetett, hogy az elnök asszony megtesz mindent, amit kér, és nem tesz semmit a háta mögött. Ezért tajtékzott annyira: amint az a Direkt36 cikkéből kiderült, a Kónya Endrének adott kegyelemről tényleg nem tájékoztatták.
Orbánnak mind Novákot, mind a kegyelmi kérvényt eredetileg "kegyelemre nem javasolt" záradékkal felterjesztő, majd azt mégis ellenjegyző korábbi igazságügyminisztert, Varga Juditot muszáj volt lemondatnia, hogy kellőképpen távol tartsa magát a történtektől. Varga lemondása is nagy veszteség a miniszterelnöknek, hiszen az európai lista élére kiszemelt ex-miniszter is Orbán tenyeréből evett.

A püspök úr

Novák és Varga lemondása után azt mondtam a Direkt36-nál dolgozó lányomnak, hogy idén is számíthatnak adóm 1%-ára, de csakis akkor, ha kiderítik, ki súgott az elnökasszonynak kegyelmi ügyben. Nem kellett sokat várni, hamar kijött a cikk arról, hogy Novák Katalin korábbi főnöke, mentora, tanácsadó testületének tagja (és a rossznyelvek szerint korábbi szeretője), Balog Zoltán korábbi emberi erőforrás-miniszter, református püspök, a református zsinati elnök afféle Raszputyinként telepedett a Sándor Palotára és befolyásolta Novák Katalin döntéseit. Az erdélyi református Kónya családot régebb óta ismerte, hitt Kónya Endre ártatlanságában, ezért rávette a köztársasági elnököt, hogy az igazságügyminiszter nemleges javaslata ellenére adjon kegyelmet a bicskei igazgatóhelyettesnek.
Az ügy kirobbanásakor Balog megpróbált elvonulni a nyilvánosság elől egy ausztriai kolostorba, de a közvélemény nyomására visszatért, ám még így is egy hétig halogatta a lemondását. Hibáját nem ismerte be, az egész ügyet a református egyház elleni támadásnak tekintette. Püspöki palástját még így is megtartotta. Nekem pedig egy régi, még Balog minisztersége idején énekelt dalom jutott eszembe:

A napkirály, a főmiszlik

Orbán hat nappal a kegyelmi ügy kirobbanása után lépett színre, kijelentette, hogy minden pedofilt miszlikbe aprít, gyermekek ellen elkövetett bűn esetében nincs helye kegyelemnek, ezért alaptörvény-módosítást nyújt be erről. Természetesen önmagában is visszás, ha a végrehajtói hatalom feje minden előzetes egyeztetés és előkészítés nélkül alkotmánymódosítást terjeszt be, de a kegyelmi jogkör korlátozása önmagában is aggályos. Felvet olyan kérdéseket, hogy miért csak gyermekek elleni bűncselekmény esetében nem lehet kegyelmet adni, mi van a kéjgyilkosok segítőivel, a rablógyilkosokkal.
De azért jól ki van ez találva, hiszen ha az ellenzék egy ilyen alaptörvény-módosítást nem szavazna meg, újabb bélyeget lehetne rájuk sütni: lám a gyermekvédelmi törvényt is támadtátok, most ezt az alaptörvény-módosítást is, ti vagytok az igazi pedofil-simogatók.
Az évértékelőn Orbán már egyéb törvénymódosítást is kilátásba helyezett, pl. a gyermekotthonok vezetőinek fokozott átvilágítását, ezenkívül elmondta, hogy Novák és Varga kisujjában több méltóság van, mint az egész baloldalban együttvéve. Igy lett a kegyelmes asszonyból egyben méltóságos asszony is.

Az ex-miniszter ex-férje

A történet legbizarrabb epizódja Magyar Péternek, Varga Judit ex-férjének coming-outja volt. Magyar Péter a NER egyik leggyűlöltebb ellenséges médiájának, a Gulyás Márton által vezetett Partizánnak adott nyilatkozatot, melyben elmondta, hogy bár eddig a rendszer kegyeltje volt, de mostantól nem hallgat tovább egészen addig, míg az általa csak Richelieu-nek nevezett Rogán Antal el nem tűnik a közéletből. Azóta minden nap posztol valamit a Facebook-on, és az ellenzék pontosan úgy elkezdett reménykedni Magyar Péter atombombáiban, ahogyan egykor Simicskában, tavaly ősszel pedig Pesty Lászlóban reménykedtek.


Pedig minden csoda csak három napig tart, ne a szélre várjunk, hanem ragadjuk meg az evezőket.

Richelieu

A Rogán-féle propagandagépezet olyan, mint egy birodalmi romboló vagy birodalmi lépegető: hatalmas tűzereje van, de borzasztó lassan manőverezik. Egy hét kellett, mire az állami propaganda magára talált, és a megafonos fiúkat és lányokat (Bohár, Trombitás, Deák Dani és a kedvencem, Déri Stefi meg a többiek) sikerült feltölteni munícióval. Azóta mindenre lőnek, ami mozog. A fő irányvonal, hogy lám, a jobboldalon a legkisebb hibának is van következménye, bezzeg a szemkilövető baloldalon semminek. Magyar Péter is megkapja a magáét, aki persze most afféle boxzsákként áll ki ellenük.
Régóta nem mozdult meg akkora ellenzéki tömeg, mint az "influenszer-tüntetésen", melyről az állami médiából megtudhattuk, hogy a demonstrálók erőszakos megmozdulásra készültek (ezzel szemben kifejezetten méltóságteljes tüntetés volt okos és megható beszédekkel).

Saját fotóm a tüntetésről

Mindent összevetve szerintem szép mentés volt a napkirály és Richelieu részéről ez a teljesen váratlanul jött helyzet. Talán még megerősödve is jönnek majd ki a dologból, bár pár hétig még biztosan  tematizálja a közbeszédet a kegyelmi ügy. Jöhet a köztársasági elnöki casting, az új európai listavezető kijelölése, egy fideszes főpolgármesterjelölt megnevezése. A választásokig el is felejtjük az egészet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése