Parlament

Parlament

2023. június 3., szombat

Beszédek és félrebeszédek

Van egy, eredetileg még a Magyar Televízió által alapított díj, a Halhatatlanok Társulata, melybe az alapítók eredeti szándéka szerint évente beválasztanak három színésznőt, három színészt és három operaénekest. Az új tagok cipőtalp-lenyomatát az Operett Színház előtti járdán őrzik meg az örökkévalóságnak. A díjat először 1996-ban adták ki. Később változott a díjazottak köre, a kiválasztás módja és a díjazó szervezet. Hosszabb-rövidebb szünetek után először a Klubrádió vállalta magára a lebonyolítást, 2020 óta pedig az ATV. Ez, figyelembe véve, hogy a Klubrádió pont az ATV csoporthoz tartozó Spirit FM miatt veszítette el frekvenciáját, elég pikáns.

1999 óta mindig két színész, két színésznő, két táncművész és két operaénekes nyeri el a díjat közönségszavazás alapján a Halhatatlanok Társulata kuratóriuma által előterjesztett művészek közül. A kuratórium elnöke Szinetár Miklós. Az idei díjazottak nevét csütörtök este hirdették ki, és a 91 éves Szinetár elkövetett egy bakit: az egyik díjazott, Mucsi Zoltán helyett véletlenül Csuja Imre nevét mondta. (azért szar lehetett Csujának, hogy egy ideig díjazottnak tudhatta magát). Egyébként a másik három színész, Piros Ildikó, Zsurzs Kati és Kovács István is játszottak a legendás Abigél-sorozatban, nahát, milyen érdekes.

Ezt az egész bevezetőt pedig azért írtam, mert egy nappal az idei halhatatlanok kihirdetése után, tegnap este láttuk Mucsit játszani a József Attila Színházban A király beszéde című darabban, ő alakította a beszédtanárt. Jól játszott, illett rá a szerep, de meglepően sokat bakizott, szerintem későig ünnepeltek előző este.

A történetet természetesen ismertük, hiszen láttuk a 2010-ben készült filmet, mely négy Oscart is elhozott, többek között a VI. Györgyöt játszó Colin Firth, illetve a forgatókönyv-író, aki egyben a színdarab írója is, David Seidler számára. Tulajdonképpen jól is jött ki, hogy most láttuk a darabot, mert pár hete fejeztük be a Netflixen futó Korona című sorozat 5. évadát. A szappanopera VI. György uralkodásának utolsó éveitől illetve II. Erzsébet trónra kerülésétől indul, és jelenleg, az ötödik évad végén Diana hercegné Dodi al-Fajeddel való megismerkedésével ér véget. Így ez most számunkra kiegészült VIII. Eduárd megkoronázása majd kevesebb egy év után a trónról való lemondása és öccse, VI. György megkoronázása történetével. A sorozatban VI. György már nem volt beszédhibás: egyszerűen leküzdötte azt a traumát, ami a dadogását előidézte.

Milyen érdekes, hogy nagyjából abban az időben, vagyis a múlt század '30-as éveiben kezdődött az, hogy a rádió jóvoltából az uralkodók közvetlenül szólhattak az alattvalókhoz. Ez kezdetben nagyon zavarta őket, mert így akarva-akaratlanul az alsóbb osztály "káposztaszagú" otthonaiban is jelen voltak, de ezért volt nagyon fontos, hogy a király leküzdje beszédhibáját. Így a Windsor-ház vergődését és botrányait szinte online követhették a brit alattvalók. A brit monarchiát már akkor is sokan temették, mint ahogyan napjainkban is, viszont a monarchia köszöni szépen, de jól megvan.

Szerintem a brit uralkodóházat (a darabban is elhangzott, hogy az már valójában egy cég) már évtizedek óta a nagy filmgyárak és tévétársaságok finanszírozzák és tartják életben, hiszen sokkal több alapanyagot és témát szolgáltatnak, mint bármely más reality show.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése