Parlament

Parlament

2022. június 23., csütörtök

Egy éves a gyermekvédelmi törvény

Egy éve ezen a napon hirdette ki a Magyar Közlöny a "gyermekvédelmi"-nek csúfolt súlyosan homofób törvényt. Már a június 19.-i parlamenti szavazás előtti hatalmas tüntetés volt a Kossuth téren. Ez volt az a tüntetés, melyen Petra lányom teljesen önálló döntéssel, szülei és testvérei által nem befolyásolva, saját meggyőződésből részt vett, amiért nagyon büszkék voltunk rá.

A törvény ellen felszólalt az Európai Unió is, és jogi lépéseket indított Magyarország ellen,  aminek persze az lett a visszhangja a magyar kormánymédiában, hogy a gyermekvédelmi törvény miatt esünk el az uniós forrásoktól. Orbán reakciója viszont az "akkor meghosszabbítjuk Bicskéig" volt: a 2021. július 1.-én indult, alapvetően a gazdaság járvány utáni újraindítását célzó intézkedéseket tartalmazó nemzeti konzultációba beleerőszakolta ezt a kérdést: "Soros György által finanszírozott szervezetek széles körű nemzetközi támadást indítottak Magyarország ellen a gyermekek védelméről szóló törvény miatt. Ez a törvény megtiltja a gyermekekre irányuló szexuális propagandát az óvodákban, az iskolákban és a gyermekek által elérhető médiában. Ön mit gondol: Helyes, hogy törvény korlátozza a gyermekekre irányuló szexuális propagandát, vagy a gyermekekre irányuló szexuális tartalmú propaganda nem hordoz semmiféle kockázatot, ezért felesleges tiltani."

Egyetlen kérdésben megannyi ellentmondás:

  1. Sikerült ebbe az ügybe is belekeverni a főgonosz Soros Györgyöt;
  2. Egy már meghozott törvényről utólag tettek fel konzultációs kérdést, mint amikor a sorompót a vonat után engedik le;
  3. Tényként rögzítik, hogy létezik szexuális tartalmú propaganda, ezért a válaszlehetőségek között nem is szerepel ezt kétségbe vonó alternatíva, holott a jogvédő szervezetek kezdetektől fogva azt állították, hogy a nemi identitás propaganda útján nem befolyásolható, amit propagandának állítanak be, az valójában az LMBTQ emberekkel szembeni érzékenyítés, és Magyarországon nincsenek ilyen foglalkozások az Óvodákban vagy az iskolák alsó tagozataiban.
Mivel a hazai és nemzetközi felháborodás továbbra sem csitult, Orbán úgy döntött, tövig nyomja a gázt a dilivonaton, és népszavazást hirdetett meg a kérdésben ezzel az öt kérdéssel:

  1. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  3. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?
  4. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  5. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?
Az NVB annak rendje és módja szerint átengedte mind az öt kérdést, de a Magyar Kétfarkú Kutyapárt megtámadta a Kúriánál, mely elutasította a második kérdést, mert úgy vélte, hogy igen válasz esetén nem egyértelmű a Parlament jogalkotási kötelezettsége. Az Origo meg is írta, hogy "a Kúria a genderideológia mellé állt". A kormány zsoldjában álló Alkotmánybíróság viszont úgy döntött, hogy mégis csak feltehető a népszavazáson a második kérdés, mert "a Kúria végzése a kormány tisztességes eljáráshoz való jogát sérti".

Bár a Kúria és az Alkotmánybíróság huzakodása már így is operettbe illő volt, de nem sokkal a népszavazás előtt a Kúria másodszor sem engedte át az ominózus kérdést. Bár ennek a döntésnek nem volt túl nagy jelentősége, mert a szavazólapra nem tették fel.

A népszavazást végül is egy "ravasz" húzással a parlamenti választásokkal azonos napra írták ki. Úgy okoskodtak, hogy aki megkapja a szavazólapot, az bizonyosan kitölti és bedobja az urnába. Rosszul számítottak: 750 000 választópolgár nem dobta be népszavazási lapját, másfél millióan pedig érvénytelenül szavaztak, így az érvényesen szavazók száma nem érte el az érvényességi küszöböt. Orbánék ezt a békát sem voltak képesek lenyelni, az NVB-t utasították, hogy bírságolják meg az érvénytelen szavazásra buzdító szervezeteket "joggal való visszaélésre" hivatkozva. A "genderideológia által befolyásolt" Kúria viszont az NVB ezen döntését megváltoztatta.

A nemváltó óvodások ügyéről nagyon sokat posztoltam itt, meg itt, meg itt, meg itt. Két dalt is énekeltem, a Homofóbiát és a Nemváltó kesergőt. Június elején Tel Avivban családostól elmentünk a pride-ra, amely odakint egy jó hangolatú fesztivál.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése