Parlament

Parlament

2022. június 19., vasárnap

Csak a napló kedvéért: 486

Hát ezen is túl vagyunk, jöhet a nagy kiüresedés. Petra leérettségizett, ezzel már nemcsak mindhárom gyermekünk nagykorú, de közoktatási szempontból is érettnek tekinthető. Be is teszem ide mindhárom lányom tablófotóját.

Idén tavaszra Petra négy nagykorúsági stáción ment keresztül:

  • Januárban hófehér ruhás elsőbálozóként szalagavató bálja volt büszke szülei nem kis örömére


  • Márciusban betöltötte 18. életévét, mostantól büntetőjogi felelőséggel tartozik tetteiért, politikai értelemben választó és választható (választójogával egy héttel később már élt is).


  • Április végén elballagott, vagyis kilépett a nagybetűs ÉLET-be.


  • Június közepén utolsó szóbeli érettségi vizsgáit is letette, így hivatalosan is érettnek nyilvánították.


Petra június elején még a Tankerület Kiváló Diákja oklevelet is megkapta a kissé pejoratív csengésű "stréberbálon".



Petra érettségi eredménye meglehetősen jónak mondható:



(A német emelt szintű érettségit még tavaly tette le)

Az egyetemi felvételi pontjait az alábbi képlettel kellett kiszámítani:
  • tanulmányi pontok: Öt középiskolai tantárgy utolsó két évének évvégi eredménye szorozva kettővel (max 100 pont), ez Petránál 100 pont.
  • érettségi átlagpontok: Az öt érettségi tárgy eredményének átlaga (max 100 pont), ez Petránál 97 pont;
  • érettségi pontok: a szakon meghatározott két érettségi tantárgy eredményének összege (max 200 pont), ez Petránál 94 + 95 = 189 pont;
  • Plusz pontok: például az emelt szintű felvételi tárgyakért (max 100 pont), ez Petránál 100 pont.
Így adódott ki Petrának a 486-os felvételi összpontszám, amit a felvi.hu pontkalkulátora is megerősített. (van a baráti társaságban egy egyetemista lány, aki két évvel ezelőtt 498 pontot ért el, ezzel országos első helyezett volt holtversenyben).
Petra első helyen az ELTE általános, osztatlan jogtudományi képzésére jelentkezett, ott tavaly 472 pont volt a bejutási küszöb, ami persze legfeljebb csak reményt adhat az idei ponthatárra, amit csak július 21-én este nyolckor fogunk megtudni. Szóval most úgy vagyunk, mint annak idején az öttusában, amikor Balczó András beesett a célba, már tudtuk az összpontszámát, de riválisai még a pályán futottak. Mi is izgulhatunk még egy hónapig.

Már kicsit nehezen emlékszem vissza a fél évszázaddal ezelőtti (na jó, csak 48 év) saját érettségimre. Mindössze négy érettségi tantárgy volt, ebből a magyar nyelv és irodalom és a matematika volt kötelező (a történelem nem, de én ezt választottam). Az egyetemi felvételi tárgyak helyettesítették az érettségit, vagyis nekem a Műegyetemen írt és szóban előadott matematika és fizika vizsgám egyúttal érettséginek számított. Vagyis nekem az érettségi így állt össze:
  • A saját iskolámban letett írásbeli és szóbeli magyar nyelv és irodalom vizsga;
  • A saját iskolámban letett kizárólag szóbeli történelem vizsga;
  • A Műegyetemen letett szóbeli és írásbeli matematika és fizika vizsga;
Abból a szempontból is reformévfolyam voltunk, hogy nálunk csak háromféle érettségi eredmény volt: "Dicsérettel megfelelt", "megfelelt", "nem megfelelt". Én történelemből "megfeleltet" kaptam, a többiből "dicsérettel megfeleltet", így a végeredményem is "megfelelt" lett. Első munkahelyemen magyaráznom kellett, hogy ez nem elégségest jelent.

A felvételibe csak a felvételi tárgyak összpontszáma számított bele, 2-2 írásbeli és szóbeli, maximum 4x5=20 pont (nekem annyi lett), a pontszámok fél pont pontossággal voltak maghatározva. A villamosmérnöki karra - ha jól emlékszem - 17,5 pont volt a bejutási küszöb.

Petra befejezte nagy menetelését a magyar közoktatásban, hogy tovább folytathassa a menetet a magyar felsőoktatás útvesztőiben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése